Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Brexit, olaszok és az olaj

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. november 14.   09:10

Erste kommentár Míg Brexit-fronton a hírek szerint áttörés született a tegnapi napon, amelyet a brit parlament ma meg is vitathat, addig az olaszok ellenállnak az európai bizottság kérésének. Továbbra is hisznek a...

Erste kommentár

Míg Brexit-fronton a hírek szerint áttörés született a tegnapi napon, amelyet a brit parlament ma meg is vitathat, addig az olaszok ellenállnak az európai bizottság kérésének. Továbbra is hisznek a 1,5 százalékos GDP bővülésben, pedig a beszerzési menedzser indexek már kontrakciót jeleznek az olasz gazdaságra. Így a tervezett 2,4 százalékos hiány tovább növelné a GDP 130 százalékára rúgó államadósságot, ami az EB megnyugtatására eszközeladásokkal tartanának kordában, ha mégsem jön össze a megfelelő GDP növekedés. Egy szó, mint száz, megpróbálnak kibújni a strukturális reformok alól, és inkább a gázt próbálják meg nyomni, hogy azzal majd kinövik a problémát. A stratégia akár még be is jöhet ha az európai konjunktúra magához tér, ugyanakkor az egész EU-ban jelentős lassulást jeleznek előre a növekedésben a beszerzési menedzser indexek. Ez pedig szintén nem jó ómen az olaszok terveihez.


Mindeközben szétadták az olajat, hiszen az IEA jelentés szerint jövőre a kínálat 2 millió hordóval növekedhet, miközben a kereslet ennél szerényebb mértékben, napi 1,2-1,3 millió hordóval bővülhet. Ugyanakkor a WTI árfolyama az erős támasznak számító 55 dollárra érkezett. Ráadásul a tegnapi, több mint 7 százalékos eséssel, az olaj ára még inkább túladott lett. Hasonló mértékű túladottságot (MACD) 2014 év végén láthattunk. Akkor egy rövid pihenő után egy ugyanerről a szintről 40 dollárig esett az árfolyam.


A mai napon a kezdeti csökkenés után emelkednie kellene mind a BUX, mind a DAX indexnek.

Egyelőre megúszta az újabb pofont az autószektor

A pozitív kezdés után negatív fordulat érkezett a tengerentúlon a tegnapi kereskedésben, ezzel tovább folytatódik a korrekció a főbb részvényindexekben. A Dow végül 0,4%-kal, az S&P500 0,2%-kal került lejjebb, a Nasdaq stagnált.


Donald Trump tegnap megtárgyalta főbb tanácsadóival a Kereskedelmi Minisztérium vizsgálatának eredményét, amelynek az volt a tárgya, hogy veszélyezteti-e az USA-ba érkező autóimport a nemzetbiztonságot. A megbeszélés tétje gyakorlatilag az volt, hogy szándékozik-e az USA az acél- és alumínium-behozatal megadóztatását követően gépkocsikra is importvámot kivetni. Végül a felek úgy döntöttek, hogy egyelőre nem élnek ezzel a lehetőséggel. Fellélegezni azonban még korai, mivel a mostani megbeszélés szerint lesz még egy-két változtatás a Kereskedelmi Minisztérium által lefolytatott vizsgálatban.


A mai napon a piac Jerome Powell Fed elnök nyilvános panelbeszélgetésére fókuszál a dallasi Fed elnökével, Robert Kaplannal, melynek témája az amerikai gazdaság lesz. A beszélgetésre már amerikai piaczárás után, magyar idő szerint ma éjfélkor kerül sor.


Ezelőtt még a mai októberi inflációs adatok lehetnek érdekesek, amelyek további iránymutatással szolgálhatnak afelől, hogy valóban nem lő-e érdemben túl a tengerentúli áremelkedés a Fed 2%-os célján.

Sikerült stabilizálni a kínai termelést

Vegyes teljesítményt nyújtottak ma az ázsiai részvényindexek. A Nikkei 0,2%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,5%-ot, a Shanghai index pedig 0,9%-ot csökkent.


Vegyes makroadatok jelentek meg ma reggel Kínából. A kiskereskedelmi forgalom a várt 9,2%-os stagnálás helyett „csak” 8,6%-kal bővült októberben. Ugyanakkor az ipari termelés 5,9%-kal növekedett, minimálisan felülmúlva a várt 5,8%-os értéket, ami ebben az esetben is stagnálást jelentett volna. Bár az ipari termelés még így is elmarad az év első 10 hónapjának átlagától, azonban mégis azt jelzi, hogy a kormányzati intézkedéseknek, például infrastruktúra fejlesztéseknek sikerült stabilizálnia a kínai gazdaságot.


Októberben Kínában az aggregát finanszírozás mindössze 729 milliárd jüan volt, mindössze harmada az egy hónappal korábbi értéknek. Ez visszafogott hitelkiáramlásra utal, de a havi szintű adat rendkívül volatilis.


A japán GDP a harmadik negyedévben évesítve 1,2%-kal esett vissza, idén így már két negyedévben is csökkent a gazdaság teljesítménye. A mostani visszaesés fő oka a negyedév során bekövetkezett természeti katasztrófák.


Nem csak a GDP növekedés, de a GDP deflátor is negatív lett a negyedik negyedévben. A várt -0,1% helyett -0,3% lett az inflációs mutató értéke.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben