Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Furcsa dolgok történnek

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. november 13.   08:57

Erste kommentár Tegnap tovább erősödött a dollár és le is törte az eddig támaszként szolgáló 1,13-as szintet, ami az eurót illeti. Ez pedig újabb ok volt arra, hogy az amerikai részvények essenek, amiatt hogy a...

Erste kommentár

Tegnap tovább erősödött a dollár és le is törte az eddig támaszként szolgáló 1,13-as szintet, ami az eurót illeti. Ez pedig újabb ok volt arra, hogy az amerikai részvények essenek, amiatt hogy a legtöbb esetben jelentős az Amerikán kívüli kitettség. Ez pedig, ceteris paribus, eredményromboló tényező. Az Apple-t meg jól leadták, mert két beszállítója is profit warning-ot tett közzé, ami azt sugallja, hogy nem megy olyan jól a szekér. Ráadásul számos kisbefektető manapság ETF-et vesz a hagyományos alapok helyett. Ez pedig fölfelé és lefelé is spirált eredményez, hiszen az emelkedő „indexet” megveszik, míg a csökkenőt eladják. Ok, de ha a dollár jelentős szerepet játszott, akkor miért nem vették meg a DAX-ot, ami szintén nagyot esett? Normál időszakban ennek kellett volna történnie, de a németeknél igencsak kiábrándítóra sikeredik a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon, ami valószínűleg inkább a piacokkal együttmozgást, illetve azok alulteljesítését jelenti.


Mindeközben az olaj szánkázik lefelé, ami kedvez az inflációs várakozásoknak, viszont eladási nyomás alá helyezi a kitermelő cégeket. Ugyanakkor a finomítók profitabilitásán segíthet az alacsonyabb nyersanyagár, amelyet csak óvatosan követnek a termékárak, azaz valószínűleg javuló marzsokra számíthatunk.


Ma a tegnapi nagy esést követően stabilizálódhatnak a piacok, de ez valószínűleg inkább oldalazás, kis erősödés lesz. Így a DAX és a BUX index esetében is oldalazásra, kis emelkedésre számítunk.

Új remény

Ismét felütötte a fejét a volatilitás az amerikai részvénypiacon, a Nasdaq vezetésével estek tegnap a vezető amerikai indexek. A technológiai index 2,8%-kal, az S&P500 2%-kal, a Dow 2,3%-kal esett vissza.


Ismét tárgyal egymással az USA pénzügyminisztere, Steven Mnuchin és a kínai miniszterelnök-helyettes, Liu He a két ország közti kereskedelmi kapcsolatokról. Liu akár hamarosan az USA-ba is látogathat, hogy segítsen előkészíteni a Donald Trump és Xi Jinping közti november végi találkozót. Ma hajnalban pedig Li Keqiang, kínai miniszterelnök Szingapúrban azt mondta, hogy Kína szeretne tárgyalni az USA-val. Ezzel a jelek arra utalnak, hogy ismét komolyan vehetik az egymás közti kereskedelmi viszonyt a felek, miután az utóbbi hónapokban kicsit gyengébben muzsikáló kínai gazdaság Xi Jinpinget, míg az amerikai részvénypiaci korrekció Donald Trumpot bírhatta jobb belátásra.


Végéhez érhetett az amerikai Kereskedelmi Hivatal vizsgálata az USA-ba irányuló autóimporttal kapcsolatban, ugyanis a Fehér Házban az ezt összefoglaló dokumentumot tanulmányozzák a tisztviselők. Donald Trump a mai napon találkozhat a kereskedelmi kérdésekben jártas tanácsadóival, hogy megbeszéljék hogyan tovább.


A nagy technológiai cégek továbbra is alulteljesítenek, az Amazon 4,4%-kal, az Apple 5%-kal esett. Utóbbi esetében ismét negatív hírek érkeztek a beszállítói lánc felől: egyrészt a Japan Display, amely árbevételének több mint a felét az Apple-től szerzi, visszavágta profitvárakozását az idei gazdasági évre, másrészt a Lumentum Holdings, az iPhone arcfelismerő szenzorainak fő gyártója visszavágta előrejelzését a most folyó gazdasági negyedévre. Ebből pedig sokan arra következtetnek, hogy tényleg érdemben lassul a kereslet az iPhone-ok iránt, aminek fényében egyre inkább érthetővé válik, hogy miért pont a következő negyedévtől nem közli már konkrét értékesítési volumeneit az Apple. Láthattuk, hogy ha ez valóban bekövetkezik, az az Apple-nek kevésbé fájhat, mint a beszállítói láncnak, ugyanis az árbevétel egyre nagyobb részét a szolgáltatások teszik ki. Egyesek azt mondják, hogy a kínai kereslettel van gond, ami az Apple árbevételének már 20%-át teszi ki. A következő gyorsjelentésben így kiemelt figyelmet kaphat a kínai piac növekedése.

A japán jegybank eszközállománya lekörözte a gazdaságot

Vegyes teljesítmény jellemezte az ázsiai piacokat. A Nikkei 2,1%-ot zuhant, a Hang Seng mindössze 0,2%-ot csökkent, míg a Shanghai index a reggeli csökkenést követően 0,9%-ot emelkedett.


A japán jegybank masszív eszközvásárlási programjának hatására a jegybank által tartott eszközállomány már meghaladta a GDP nagyságát is. Összehasonlításképpen ez a mutató 40% körül van az Eurózónában és 20% körül az USA-ban. Az óriásira duzzadt eszközállomány és az a tény, hogy a japán államkötvényeknek már több mint 40%-át a japán jegybank birtokolja, azt mutatja, hogy bár messze van a 2%-os inflációs cél elérése, a jegybank mégsem folytathatja a végtelenségig az eszközvásárlásokat.


A kínai piacoknak jót tett, hogy magas szinten újraindultak a kereskedelmi tárgyalások Amerikával és úgy tűnik, hogy Steven Mnuchin és a kínai miniszterelnök-helyettes, Liu He hamarosan találkozik és előkészíti az elnökök hó végi találkozóját. Ezzel legalább átmenetileg csökkent a piaci feszültség, amit a kereskedelmi háború okozott.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacok is a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben