Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újabb gyenge negyedév a Waberer’s-től

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. november 12.   09:30

Erste kommentár Ugyan egy egyszeri 1,8 millió eurós tétel is negatívan hatott a Waberer's nettó eredményére, ami 2,6 millió euró veszteség lett, de az eredmény mind a három szegmensben gyenge lett. Ezek...

Erste kommentár

Ugyan egy egyszeri 1,8 millió eurós tétel is negatívan hatott a Waberer's nettó eredményére, ami 2,6 millió euró veszteség lett, de az eredmény mind a három szegmensben gyenge lett. Ezek közül is kiemelkedik a nemzetközi szegmens, ahol az üzemanyag árak egy év leforgása alatt több mint 15 százalékkal emelkedtek, miközben a fuvarozási árak csak 5 százalékkal tudtak növekedni, amelyet ráadásul a piac meg is büntetett, hiszen a kamion kihasználtság cirka 10 százalékkal csökkent, 10.060 km per hónap értékre. Ennek a két faktornak köszönhetően az árbevétel ebben a szegmensben csökkent, amelyet éppen csak kompenzált a regionális és egyéb szegmens árbevétel növekedése. Összességében az EBITDA mintegy 30 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben a marzsok további szűkülése miatt. Ráadásul ez az eladósodottsági mutatóra is negatívan hatott, hiszen a gördülő EBITDA-val számított nettó adósság per EBITDA mutató a bankok által megengedett 3,5 fölé, 3,8-ra emelkedett. Ugyanakkor a csökkenő, stabilizálódó kőolajárak pozitívnak tekinthetők, pláne ha azt is figyelembe vesszük, hogy a kereslet is növekszik ebben az időszakban. Így az magas eladósodottság nagy valószínűséggel csak átmenetinek tekinthető, amelyet a bankok még elfogadnak. Mindeközben a fő tulajdonos bejelentette, hogy legalább 2020-ig nem tervez tőzsdei eladást, de az egyéb, tőzsdén kívüli tranzakciót nem zárja ki. A negatív hírnek megfelelően a részvényárfolyam nagyot esik ma reggel, és már jóval a részvények könyvszerinti értéke alatt van, közel a nettó tárgyi eszköz állomány értékével egyezik meg. Mivel a rossz híreknek köszönhetően nagyon nyomottá vált az árfolyam és messze a fair érték alatt mozognak a részvények, s mindeközben javuló kilátásokat várunk, ezért a közeljövőben fordulatot várunk a részvények mozgásában.



A mai napon oldalazó-emelkedő DAX és BUX indexre számítunk.

Újabb rekord az Alibabától

A Nasdaq vezetésével csökkenést mutattak az amerikai részvénypiacok pénteken, a technológiai index több nagy név gyenge teljesítménye (Amazon: -2,4%, Apple: -1,9%, Facebook: -2%, Netflix: -4,5%) okán 1,7%-os esést mutatott. Az S&P500 0,9%-kal, a Dow 0,8%-kal került lejjebb.


Közel bruttó 31 milliárd dollárnyi árut értékesített idén az Alibaba az egyedülállók napján, ami továbbra is messze a világ legnagyobb forgalmú e-kereskedelmi napja. Ez 27%-os növekedésnek felel meg év/év alapon, ami ugyan elmarad a tavalyi 39%-tól, de ezzel együtt is bőven új rekordot jelent. Messzemenő következtetést ebből az Alibaba negyedik negyedéves számaira nem igazán lehet levonni, ugyanis gyenge a korreláció a két szám között. Mindenesetre az adat első ránézésre azt mutatja, hogy az utóbbi hónapok gyenge autóértékesítési adatai ellenére, még mindig erős lehet a kínai belső fogyasztás.


Továbbra is magas szinten áll az amerikai fogyasztói bizalom a Michigan Egyetem indexe szerint. Az előzetes adatok alapján 98,3 pontra emelkedett novemberben az egyetem fogyasztói bizalmi indexe, ami minimális mértékben felülmúlja a 98 pontos konszenzust.

Vásárlási láz kínai módra

Emelkedéssel indították a hetet az ázsiai részvényindexek. A Nikkei 0,1%-ot, a Shanghai index pedig 1,2%-ot emelkedett, míg a Hang Seng index oldalazott.


Minden év 11. hó 11-én tartják Kínában az egyedülállók napját. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy volt a vásárlási roham, bár az alapvető makro trendek itt is tükröződtek. Eddig még csak az Alibaba tegnapi forgalmát ismerhettük meg, ami 27%-kal nőtt a tavalyi évhez képest, míg tavaly még 39%-os növekedést mértek, vagyis itt is lassuló mértékű növekedés látható.


Októberben a japán termelői árindex 2,9%-kal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest, ez megfelel a 2,8%-os piaci várakozásnak. Az előzetes októberi adatok alapján a japán gépipari rendelésállomány 1,1%-kal csökkent. 2016 novembere óta ez volt az első csökkenés, ami arra utal, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyre inkább érinti Japánt is.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben