Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A vártnál jobb eredmény az OTP-től

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. november 9.   09:02

Erste kommentár Most sem okozott csalódást az OTP a ma hajnalban közzétett gyorsjelentésével. A nettó eredmény 85,9 milliárd forint lett, ami a várakozásunkkal egyező, de a piaci konszenzust megverte 4...

Erste kommentár

Most sem okozott csalódást az OTP a ma hajnalban közzétett gyorsjelentésével. A nettó eredmény 85,9 milliárd forint lett, ami a várakozásunkkal egyező, de a piaci konszenzust megverte 4 százalékkal. Az ok a külföldi leányok jó teljesítménye, az erős hitelvolumen bővülés (teljesítő állomány 18 százalék év per év), az 5 bázisponttal emelkedő csoportszintű kamatmarzs, a továbbra is alacsony céltartalék képzés magas fedezettel (113 százalék). Egy szó, mint száz, javuló mutatószámok és magas tőkemegtérülés jellemzi a részvényt. Így (i) a Csányi Sándor elnök- vezérigazgató által említett 1 milliárd euró elérhető az idei évben, pláne ha azt is figyelembe vesszük, hogy 6,7 milliárd egyszeri negatív tétel is sújtotta a negyedévet (nagy része goodwill leírás), ami azt jelenti, hogy a tisztított, 92,7 milliárd forintos eredmény meghaladta az előző negyedév erős eredményét is! (ii) A kilátások pozitívak maradtak, hiszen mind a hitelvolumen dinamikusan növekszik, mind a nettó kamatmarzsok is elkezdtek emelkedni. (iii) A részvény olcsónak tekinthető, hiszen 10-es előremutató P/E ráta alatt forog, és a 19,6 százalékos tőkearányos megtérülés is 2-höz közelítő P/BV-t tenne indokolttá, miközben 1,7-es értéken forog a papír. Az elmúlt napok részvényár emelkedésének ellenére további emelkedést várunk a mai napon. Ezt a tegnapi hatalmas, 33 milliárd forintos forgalom is alátámasztani látszik, hiszen a nagy forgalom mellett jelentős emelkedést produkált a papír.



A Fed tegnap szinten hagyta a kamatot, közleményében pedig a lakossági fogyasztást továbbra is erőteljesen bővülőnek látja, míg a beruházások lanyhultak. Az utóbbi nem segített a piacoknak.


A mai napon a DAX csökkenhet, de ennek átmenetinek kellene lennie. Itthon enyhe emelkedést várunk. Ma zárás után teszi közzé eredményét a Waberer’s.

Nem lepett meg senkit a Fed

Megnyugvás jellemezte az amerikai részvénypiacokat a tegnapi kereskedésben, a Dow stagnált, az S&P500 0,3%-kal, a Nasdaq 0,5%-kal esett vissza.


A várakozásoknak megfelelően nem emelt az alapkamaton a Fed. Nem volt érdemi változás a novemberi közleményben sem, a gazdaság a jegybank szerint továbbra is kifejezetten jól teljesít. Ez a tény és az inflációs folyamatok alakulása pedig az alapkamat további fokozatos emelését indokolja a jegybank szerint. Részleteket a három hét múlva publikálandó jegyzőkönyvből kaphatunk. A dollár erősödéssel reagált a közleményre, noha az nem tartogatott meglepetést. Elképzelhető, hogy újabb dollár long pozíciók kerültek nyitásra, miután elmúlt egy újabb bizonytalansági tényező.


Erős számokkal örvendezette meg tegnap a Walt Disney a befektetőket. A médiaóriás 14,3 milliárd dolláros árbevételen 1,48 dolláros tisztított profitot ért el, felülmúlván a 13,7 milliárd dolláros árbevétel- és 1,34 dolláros EPS-várakozást. A filmstúdió árbevétele igen volatilis, 50%-kal nőtt év/év alapon, az olyan filmek kivételes sikere miatt, mint a Fekete Párduc vagy az új Star Wars rész, a Star Wars: Az Utolsó Jedi. Ezzel az üzemi eredmény ebben a szegmensben 2,15 milliárd dollár lett a várt 1,8 milliárd dollárral szemben. Az élményparkok ismét hozták a kötelezőt, kicsivel 5 milliárd dollár feletti üzemi eredménnyel. Pozitív meglepetés volt, hogy a médiacsatornákat üzemeltető szegmens üzemi eredménye is jobb lett a vártnál. Ez közel 6 milliárd dollárt jelentett a várt 5,7 milliárd dollárral szemben. A vállalat tegnap bejelentette, hogy a 2019 végétől induló új streaming szolgáltatása a Disney+ névre lesz keresztelve, ami a Netflix-szel kívánja felvenni a versenyt. A jó eredményre 2%-kal emelkedtek piaczárást követően a cég részvényei.

Ismét gyenge kínai autóértékesítési adat érkezett

Elromlott mára a hangulat az ázsiai piacokon. A Nikkei 1,1%-ot, a Shanghai index 1,4%-ot, a Hang Seng pedig 2,5%-ot csökkent, miután ma a befektetők ismét a növekedési kockázatokra koncentráltak.


A kínai autóértékesítések októberben 13%-kal 2,05 millió gépkocsira csökkentek, sorozatban négy hónapja csökkennek év/év alapon az értékesítések. Ebben az amerikai gyártókra kivetett vámok is szerepet játszottak. A nemrégiben bejelentett 5%-os ÁFA csökkentés viszont a következő hónapokban ismét felpörgetheti majd az autóértékesítést.


Az infláció a várakozásoknak megfelelően 2,5% lett, a termelői árindex pedig szintén a várakozásoknak megfelelően 3,3%-kal emelkedett Kínában.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben