Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Holnap választás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. november 5.   09:36

Erste kommentár A legutóbbi előrejelzések szerint az amerikai szenátusban maradhat a republikánus többség. Ugyanakkor, ha kicsivel is, de a demokraták kerülhetnek többségbe a képviselőházban. Ez elég lesz arra, hogy...

Erste kommentár

A legutóbbi előrejelzések szerint az amerikai szenátusban maradhat a republikánus többség. Ugyanakkor, ha kicsivel is, de a demokraták kerülhetnek többségbe a képviselőházban. Ez elég lesz arra, hogy blokkolni tudják azokat a törvénytervezeteket, amelyek nem tetszenek nekik, ugyanakkor az elnök elleni bizalmatlansági eljárás valószínűleg elbukna. Az eljárást az alsóház kezdeményezi sima többséggel és a felsőház hagyja jóvá kétharmaddal. Azaz a bizalmatlanság a jelenleg várható eredmény szerint a felsőházban el fog bukni. Így nem kell félni, ha egyáltalán bárki is (piaci szereplő) félt ettől a forgatókönyvtől. A statisztikák különben azt mutatják, hogy a választások előtt a tőzsde általában gyengélkedik, míg a választások után az eredménytől függetlenül általában emelkedni szokott. Az S&P500 index grafikonjára nézve, erre meg is van az esély. Na meg arra is, hogy az index visszamenjen a csúcsközeli zónába.


Mindeközben az OTP és az olasz bankok is jól szerepeltek az EBA éves banki stressz tesztjén. Az OTP tőkemegfelelése 2020-ig 15,8 százalékra emelkedne a tavalyi 14,9 százalékról, pedig a stressz teszt alacsonyabb profitokkal számol, mint az OTP üzleti terve. Egy negatív forgatókönyv esetén is csak 12,4 százalékra esne vissza a bank tőkemegfelelése. Ennek örülünk, de szerintünk különösebb hatással nincs az árfolyamra, hiszen olyasmit tudtunk meg, amit eddig is sejtettünk. A Deutsche Bank gyengén, míg az Unicredit és az Intensa viszonylag jól szerepelt a teszten.


A mai napon összességében csökkenést várunk a DAX és a BUX indexben is a nap végére. A DAX az ünnepek alatt áttörte a 11.450 környéki ellenállást, és most már nem kéne ez alá visszaesnie. Ugyanakkor a BUX a 200 napos mozgóátlagra ért, amely megálljt parancsolhat neki, de hamarosan áttörésre kerülhet a szint, ha javul a nemzetközi hangulat, és ha legalább a vártnak megfelelő negyedéves eredményeket látunk majd itthon a hét folyamán.

Egyre szorosabbnak tűnik az időközi választás

Megijedt tegnap a 200 napos mozgóátlag közelségétől az S&P500 és a Nasdaq, így egy élesebb fordulatot követően előbbi végül 0,6%-kal, utóbbi 1%-kal esett vissza. A Dow 0,4%-kal értékelődött le.


A mai naptól ismételten magyar idő szerint 15:30-kor nyit az amerikai részvénypiac, miután hétvégén a tengerentúlon is megtörtént az időátállítás.


A közvélemény-kutatások alapján továbbra is megszerezhetik maguknak az Amerikai Kongresszus alsóházát a demokraták a holnapi időközi amerikai választásokon, azonban egyre szorosabbak az előrejelzések. A CBS News legfrissebb felmérése szerint a demokraták 225 helyet szereznének, amely alig több mint a szükséges 218, amivel még övék lenne az alsóház.


Alábbhagyott a hirtelen optimizmus az USA és Kína közti kereskedelmi megállapodást illetően, miután pénteken Larry Kudlow, Donald Trump fő gazdasági tanácsadója lehűtötte a kedélyeket. Kudlow azt nyilatkozta, hogy Trump eddig még nem kérte meg a kabinetet arra, hogy egy potenciális kereskedelmi megállapodás tervével álljanak elő, így a két ország közti feszült viszony még sokáig elhúzódhat.


Erős munkaerőpiaci adat érkezett pénteken az USA-ból, októberben a várt 200 ezer fővel szemben 250 ezer fővel bővült a nem-mezőgazdasági szektorban foglalkoztatottak száma. Ehhez pedig 3,1%-os átlagos órabér-emelkedés párosult, ami komolyabb emelkedés a korábbi 2,8%-ot követően, mindemellett a várakozásoknak megfelelő. A hírekre komolyabb mértékben emelkedtek az amerikai hosszú hozamok, a 10 éves átmenetileg ismét 3,2% fölé emelkedett.


A mai nappal ismét élesedtek az Irán elleni szankciók az USA részéről. Az olajszektor mellett a bankszektor és a hajózási szektor is komolyabb mértékben érintett. Japán, India és Dél-Korea már felmentést kaptak az USA-tól az olajat érintő szankciók alól, Kína pedig még tárgyal.

Tovább tárja kapuit Kína, mégis távol a megegyezés

A pénteki rallyt erőteljesebb csökkenés követte ma az ázsiai piacokon. A Hang Seng 2,2%-ot, a Nikkei 1,6%-os, a Shanghai index pedig 0,7%-ot csökkent.


Pénteken még erőteljesen emelkedtek a piacok arra a hírre, hogy Donald Trump Twitteren bejelentette, hogy hosszú és jó egyeztetés zajlott közte és a kínai elnök között. Ezt a piacok úgy értelmezték, hogy enyhült a két ország közti kereskedelmi feszültség, de később az elnökhöz közel álló források kiábrándulást okoztak, szerintük ugyanis még korai megállapodásra számítani.


Hszi Csin-ping kínai elnök a Shanghai Expón a nyitott gazdaságok fontosságáról beszélt és bejelentette, hogy Kína csökkenteni fogja az import vámokat, azonban részleteket nem árult el. Bejelentette, hogy a külföldi befektetők előtt tovább szélesítik a befektetési lehetőségeket, a jelenleginél jobban kinyitják a kínai piacot például az egészségügy, az oktatás, a mezőgazdaság és a pénzügyi szolgáltatások területén is. A kínai gazdaság növekedése szerinte tartani fogja a tervezettet és meglátása szerint a gazdasági fundamentumok nem változtak az elmúlt hónapokban.


A japán jegybank elnöke, Kuroda a monetáris politika normalizálásáról beszélt, ami azért meglepő, mert a jegybank még rendkívül távol áll 2%-os inflációs céljától. Egyes várakozások szerint a japán jegybank megkezdheti a normalizálódást, amint meggyőződött róla, hogy a jövő évi ÁFA emelés nem okoz recessziót. Ennek ellenére a japán jen nem tudott erősödni a dollárral szemben.


Shanghaiban új kereskedési platformot hoznak létre kimondottan a technológiai vállalatok számára, azzal a céllal, hogy ezen cégek könnyebben jussanak finanszírozáshoz.


A Caixin felmérése alapján is 50 pont közelébe, 50,8 pontra csökkent a kínai szolgáltatóipari beszerzési menedzser index értéke októberben.


Japánban a Nikkei szolgáltatóipari beszerzési menedzser index 52,4 pontra emelkedett a korábbi 50,2 pontról.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel,  míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX szintén mínuszos volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben