Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jó eredmény a MOL-tól

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. október 31.   09:30

Erste kommentár Ma hajnalban jó eredménnyel örvendeztettt meg bennünket a MOL. A nettó eredmény 90 milliárd forint lett a piac által várt 78,6 milliárddal szemben. Elsősorban a kitermelési üzletág...

Erste kommentár

Ma hajnalban jó eredménnyel örvendeztettt meg bennünket a MOL. A nettó eredmény 90 milliárd forint lett a piac által várt 78,6 milliárddal szemben. Elsősorban a kitermelési üzletág húzott nagyot az eredményen, hiszen az üzletág a magas kőolajárak miatt közel duplázta az EBITDA-ját. Ugyanakkor a gáz üzletág kivételével a többi szegmens is jól teljesített, javulást mutatott. Utóbbi visszaesését viszont eliminálta a központi költségek és a szegmensek közötti átadás negatív eredményének a vártnál kisebb értéke. A cég eladósodottsága is tovább csökkent. A tőkeáttétel 13 százalék, ami történelmi minimumnak tűnik. Az idénre várt 300 milliárd forintot közelítő eredménnyel valamivel 7-es P/E ráta fölött forog a részvény, miközben az EV/EBITDA mutató is 4-es érték alatt van. Vagyis igazán olcsóak tekinthető a részvény.


 


A mai napon a DAX és a BUX esetében is emelkedésre számítunk.

Tech cégek a középpontban

Megtáltosodott az amerikai részvénypiac. Az S&P és a Nasdaq is 1,6%-ot, a Dow pedig 1,8%-ot emelkedett.


Janet Yellen, a Fed előző elnöke aggódik amiatt, hogy Trump nyilatkozatai sértik a jegybank függetlenségét és aláássák a Fed-del szembeni bizalmat. Véleménye szerint még néhány további kamatemelésére van szükség annak érdekében, hogy stabilizálják a növekedést és a munkaerőpiacot és ezzel elkerüljék a túlhevülést.


Az eBay 2,29-2,31 dollár közé emelte az éves eredményvárakozását a várt erős ünnepi kereslet miatt, ami meghaladja a piaci várakozást. A harmadik negyedévben az EPS 56 cent lett, szemben a piac által várt 55 centtel. Az aktív ügyfelek száma 4%-kal, a kereskedett termékek értéke 4,8%-kal, az árbevétel pedig 6%-kal bővült. A kedvező eredmény és a növekedés csillapíthatja azokat a véleményeket, hogy az eBay nem képes tartani a lépést a versenytársakkal. A zárás utáni kereskedésben 5%-os pluszban is tartózkodott a részvény, de végül csak 1,4%-os emelkedést sikerült megtartani az árfolyamnak.


Tegnapi termékbemutatóján hozta a „kötelező” frissítéseket az Apple. A tabletek tudása és most már kijelzőjének mérete is felveszi a versenyt a laptopokkal, viszont lassan már az áruk is azt a szintet súrolja. A kisebbik iPad Pro a korábbi 10,5 colról 11 colra nőtt, míg a nagyobbik maradt 12,9 colos, csak éppen a korábbinál kisebb lett a készülék mérete. Amerikában 800, illetve 1000 dollárért lesznek kaphatóak a most már arcfelismerővel is rendelkező tabletek. Az Apple szintén frissítette a kicsit partvonalra került Macbook Airt, az új konfiguráció ára már itt is átlépi az 1000 dolláros szintet, ugyanis 1200 dollártól indul a laptop. Óriási meglepetést nem tartogatott a termékbemutató, főként hardveres erősítésről szólt a tegnapi nap. Ennek megfelelően a befektetők fantáziáját sem nagyon ragadta meg az esemény, az Apple árfolyama 1%-ot emelkedett, vagyis alulteljesítőnek számított a Nasdaq-hoz képest.


Óriási kilengéseket mutatott a Facebook a jelentés publikálását követően, végül a vevők kerültek többségbe és 3,1%-ot emelkedett a részvény a zárás után. A vártnál minimálisan kisebb lett a Facebook árbevétele, azonban az egy részvényre jutó eredmény 1,76 dolláros értéke pozitív meglepetést okozott az 1,47 dolláros várakozáshoz képest. A napi aktív felhasználói szám 1,49 milliárd, a havi aktív felhasználói szám 2,27 milliárd volt. Bár a teljes felhasználó szám némileg elmaradt a várttól, de a reklám szempontból kimondottan értékesnek tekintett amerikai felhasználók száma enyhén emelkedni tudott. Mark Zuckerberg továbbra is a videós hirdetésekben látja a növekedés lehetőségét, amire kiemelt hangsúlyt fognak fektetni a jövőben.

Csökkentett inflációs előrejelzésnek örült Japán

A hónap végére megtáltosodott a japán részvénypiac, a Nikkei 2,2%-ot emelkedett. A Hang Seng 1,1%-ot, a Shanghai index pedig 1,3%-ot emelkedett. A japán részvénypiacra pozitívan hatott, hogy a csökkentett inflációs kilátás az ultra-laza monetáris politika tartós fennmaradását indokolja.


A várakozásokkal összhangban nem változtatott a monetáris kondíciókon a japán jegybank, vagyis szinten tartotta a kamatot, az eszközvásárlási programot és a 10 éves államkötvények hozamsávját is. A kamatdöntést követően Kuroda a növekedést stabilnak nevezte, szerinte az inflációs kép nem változott jelentősen és továbbra is arra számít, hogy a 2%-os cél felé fog konvergálni az infláció, míg piaci várakozások szerint legkorábban 2021-re érheti el Japán az inflációs célt. A piac pesszimizmusa tükröződik a jegybank előrejelzésében is, ugyanis az inflációs kilátásokat a 2018-2020-as időhorizonton enyhén csökkentették.


Októberben tovább estek a kínai beszerzési menedzser indexek. Ennek hatására a feldolgozóipari beszerzési menedzser index 50,2 ponton áll, vagyis már csak egy hajszállal haladja meg a gazdasági expanzió határát jelző 50 pontos értéket. A csökkenés fő oka a kereskedelmi háború miatt romló nemzetközi környezet. A szolgáltatóipari beszerzési menedzser index értéke 53,9 pontra csökkent, így relatíve még jobb értéket mutat, mint feldolgozóipari társa.


Az előzetes szeptemberi adatok alapján a japán ipari termelés a várt 2,1%-nál is nagyobb mértékben, 2,9%-kal csökkent.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben