Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Félidő

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. október 26.   09:24

Erste kommentár Lassan a félidőhöz érünk. Eddig 229 társaság jelentett az S&P500 vállalatai közül. Az egy részvényre jutó összesített súlyozott eredmény 23 százalékkal...

Erste kommentár

Lassan a félidőhöz érünk. Eddig 229 társaság jelentett az S&P500 vállalatai közül. Az egy részvényre jutó összesített súlyozott eredmény 23 százalékkal növekedett, ami több mint 6 százalékpontos meglepetés a várakozásokhoz képest. Az árfolyamreakciók viszont enyhén szólva is vegyesek. Az ok egyszerű, vagy legalábbis annak tűnik. Lassan kifutnak a Trump-féle adócsökkentés pozitív hatásai, és jövőre a növekedés visszatérhet a normális 10 százalék körüli értékre. Illetve e körül is kockázatok vannak a globális lassulás miatt, amelyet a csökkenő beszerzési menedzser index adatok is alátámasztanak.


A DAX index esetében még ennél is rosszabb a helyzet. A 30-ból eddig jelentő 6 vállalat összesen majdnem 13 százalékos profitcsökkenést mutatott fel, ami 10 százalékpontos negatív meglepetés. Ez pedig nem a fényes jövő záloga.


A mai napon a BUX és a DAX index is a negatív tartományban zárhat. A különbség a két index között, hogy a BUX esetében a jövő héten a MOL eredményével induló jelentési szezonban nagy valószínűséggel alapvetően jó eredményekre számíthatunk.

Telhetetlen a piac

Részben a tegnap piaczárás után jelentő Amazon és Alphabet vezetésével pattantak fel tegnap a vezető amerikai indexek és dolgozták le az előző napi esés nagyobb részét. A Nasdaq 3%-ot, az S&P500 1,9%-ot, a Dow 1,6%-ot emelkedett. A mai kereskedés azonban ismét negatívabb hangulatban telhet, mivel a fent említett vállalatok nem értek fel az általuk támasztott elvárásokhoz a gyorsjelentésekben.


Az Amazon 5,75 dolláros egy részvényre jutó tisztított eredménye jócskán felülmúlta a 3,14 dolláros konszenzust, azonban az 56,6 milliárd dolláros árbevétel (+29% év/év) minimálisan elmaradt a várakozásoktól. A felhőalapú szolgáltatásokból származó bevétel 6,7 milliárd dollár lett (+46% év/év), ami a várakozásoknak megfelelő volt. Az egyéb bevételek, amik főként a hirdetési bevételeket tartalmazzák, továbbra is ugrásszerűen növekednek, ezúttal 123%-kal év/év alapon 2,5 milliárd dollárra. A következő kiemelten fontos negyedik negyedévre 66,5 és 72,5 milliárd dollár közötti árbevételt vár a cég, ami érdemben elmarad a 73,8 milliárd dolláros konszenzustól. Az üzemi eredmény a 2,1-3,6 milliárd dollár közti sávban alakulhat az elemzők által várt 3,9 milliárd dollárral szemben. Ebben már az is közrejátszik, hogy november 1-től 15 dollárra emelte a minimálbért a cég az USA-ban. A jelentés összességében továbbra is igen erős növekedésről tanúskodik, azonban a konzervatívabb várakozás miatt 7%-os esést mutat a részvény piaczárás után.


A Google tulajdonos Alphabet részvényei is eséssel (-4%) reagáltak a tegnapi jelentés után, aminek a várttól elmaradó árbevétel volt a fő oka. Ez pontosan 33,7 milliárd dolláros árbevételt (+21% év/év) jelent a negyedévben a várt 34 milliárd dollárral szemben. A vállalat pénzügyi igazgatója szerint az erősebb dollár nyomta rá a bélyegét a nemzetközi bevételekre, amik a negyedévben 54%-ot tettek ki. A hirdetési bevételeken kívüli bevételek, amik főként a felhőalapú szolgáltatásokból származnak, 4,6 milliárd dollárra emelkedtek, 29%-ot növekedve év/év alapon. Ez elmaradt az előző negyedévi 37%-tól. Jó hír azonban, hogy a pénzügyi igaugató szerint fontos új üzletek kötöttek a negyedévben ezen a fronton. Azok a díjak, amiket a Google a partnereinek fizet, hogy ők az ügyfeleiket a Google keresőjére irányítsák (traffic aquisition costs: TAC) a hirdetési bevételek 23%-át tették ki, ami stagnálás az előző negyedévhez képest. Az egy részvényre jutó profit tekintetében ismét erős képet mutatott a cég, ez 13,1 dollár lett a várt 10,4 dollárral szemben. Az Amazonhoz hasonlóan itt is erős az összkép, de a felfokozott várakozásoknak ez rövidtávon kevés volt.


Az Intel ismét rácáfolt a kétkedőkre negyedéves gyorsjelentésében, miután 19,2 milliárd dolláros árbevételen (+19% év/év) (várt: 18,1 milliárd dollár) 1,4 dolláros tisztított EPS-t jelentett (várt: 1,15 dollár). A most folyó negyedévre ráadásul részvényenkénti 1,22 dolláros eredményt vár a cég a konszenzus által prognosztizált 1,09 dollárral szemben, míg a teljes évre 4,53 dollárt a várt 4,16 dollárral szemben. A vállalat mindhárom fő üzletágban felülmúlta az elemzői várakozásokat. A PC üzletágból származó bevételek 16%-kal emelkedtek év/év alapon, ami továbbra is bizonyíték arra, hogy megfordulni látszik a PC piacon 7 éve tartó csökkenő trend. A vállalat megbízott vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy a kereskedelmi háború még komolyabb kihívások elé állítja a céget jövőre, ami kissé visszafogta a jelentés utáni optimizmust. Így végül 1%-kal emelkedtek piaczárás után a cég részvényei.

Szimbolikus megállapodás Japán és Kína között

Kisebb csökkenést mutattak az ázsiai indexek ma reggel. A Nikkei és a Shanghai index is 0,4%-ot csökkent, míg a Hang Seng 1,1%-kal került lejjebb.


Több megállapodást is kötött egymással a mai találkozón Kína és Japán, annak ellenére is, hogy az elmúlt években kimondottan feszült volt a viszony, ugyanis vitában állnak egy szigetcsoport miatt. A megállapodás-csomag összesen 50 elemű és többek között 29 milliárd dollár értékű deviza swap megállapodást is tartalmaz. A kínai kereskedelmi miniszter 500 fős gazdasági delegációval érkezett, ami azt jelzi, hogy a közeljövőben élénkülhet a két ország közti gazdasági kapcsolat.


Névtelen források szerint a japán jegybankon belül többen is támogatnák, ha szélesebb sávban mozogna a 10 éves japán államkötvények hozama, mint a jelenlegi 20 bázispontos sáv. Azonban ezek az információk is csak 25 bázispontos tolerancia sávról szólnak. Vagyis érdemben nem befolyásolnák a kötvénypiacot, de jelzik, hogy a közeljövőben akár tovább szélesíthetik majd a sávot.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben