Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megint a technológia...

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. október 25.   09:33

Erste kommentár Megint a technológia vezette az esését, de a nyersanyag-kapcsolt és kommunikációs cégek is a célkeresztben voltak, miközben általános eladási hullám volt a börzéken. Az ok a...

Erste kommentár

Megint a technológia vezette az esését, de a nyersanyag-kapcsolt és kommunikációs cégek is a célkeresztben voltak, miközben általános eladási hullám volt a börzéken. Az ok a globális gazdasági lassulástól való félelem. Így a Nasdaq október folyamán már több mint 10 százalékkal esett. Ha az európai gyorsjelentéseket nézzük, akkor nincs okunk az örömre, míg az USA-ban inkább jó eredményeket láthatunk. Ugyanakkor azzal mindenki tisztában van, hogy „ennyi volt” a Trump-féle adócsökkentésből adódó extra bővülés. Jövőre már visszatérhet a normális 10 százalék körüli bővülés. Mindez úgy, hogy a Fed legújabb gazdasági felmérése (Bézs könyv) szerint amúgy az amerikai gazdaság alapvetően jól van. A gazdasági bővülés nem túlfűtött, normális mederben zajlik, akárcsak az árak emelkedése. Azaz sem kamatemelési kapkodásra, sem támogatásra nincs szüksége a gazdaságnak.


A mai napon továbbra is a negatív hangulat az úr a piacokon. A DAX indexben 11.000 pont környékén van támaszszint, míg a BUX közel van egy emelkedő trendvonalhoz, ami eddig háromszor fogta meg a csökkenést.

Jó jelentések rossz hangulat közepette

Megint begyorsult az esés tegnap az amerikai részvénypiacokon, a Nasdaq 4,4%-kal, az S&P500 3,1%-kal, a Dow 2,4%-kal esett. Az esés ismételten technikai jellegű volt, nem volt érdemi kiváltó hír.


Piaczárás után több pozitív gyorsjelentés is érkezett, a negatív hangulatban azonban valószínűleg visszafogott árfolyamreakcióra lehet csak számítani. A Microsoft első negyedéves egy részvényre jutó eredménye 1,14 dollár lett a várt 0,96 dollárral szemben, mindezt 29,1 milliárd dolláros árbevételen (+19% év/év) a várt 27,9 milliárd dollárral szemben. A vállalat Azure névre keresztelt felhőalapú szolgáltatásokat nyújtó platformja 76%-os év/év alapú árbevétel-növekedést ért el az előző negyedévi 89%-ot követően. Ez ugyan érdemi lassulás, de a vállalat várakozásaiknak megfelelő volt. A vállalat többi felhővel kapcsolatos szolgáltatását is beleszámítva 24%-kal nőtt az üzletág árbevétele, 8,6 milliárd dollárra a várt 8,3 milliárddal szemben. A most folyó negyedévre 31,9 és 32,7 milliárd dollár közötti árbevételt vár a cég, ami nagyjából megfelel konszenzusnak. Piaczárás után 2%-kal emelkedtek a részvények.


Nagyot szólt a Tesla harmadik negyedéves gyorsjelentése, miután a várt egy részvényre jutó 0,19 dolláros tisztított veszteséggel szemben 2,9 dolláros részvényenkénti profitot ért el a cég, ezzel valóban profitábilissá válva, ahogyan azt korábban Elon Musk ígérte. Mindezt a vártnál jobb, 6,8 milliárd dolláros árbevételen érte el a cég. A Model 3-mal kapcsolatban jó hírekkel szolgált a cég, miszerint az egy kocsi legyártásához szükséges effektív munkaidő 30%-kal esett negyedév/negyedév alapon. Eközben Musk szerint nagyon keresett a kocsi, nagyjából 500 ezer - 1 millió darabot rendelhetnek belőle évente. A vállalat szerint a negyedévben a Model 3-as volt az ötödik legtöbbet eladott kocsi, és az első, amennyiben az eladásokból származó árbevételt nézzük. A kedvező jelentést követően 10%-kal emelkedtek a vállalat részvényei piaczárás után.


Megkönnyebbülhettek a befektetők a Ford harmadik negyedéves gyorsjelentését követően, ugyanis az autóipart utóbbi időben sújtó problémák ellenére nem tartogatott érdemi negatív meglepetést. Az egy részvényre jutó tisztított profit a vártnak megfelelő 0,29 dollár lett, amit a várt feletti 34,7 milliárd dolláros árbevételen (+3% év/év) ért el a cég. A cég jó úton halad egész éves 1,3-1,5 dollár közötti EPS várakozásának elérése felé. A vállalat közölte, hogy az autóipart érintő bizonytalanság és a növekvő alapanyag költségek miatt nem fogja tudni elérni 8%-os üzemi marzs célját2020-ra, ez azonban nem jelentett meglepetést. Az USA-ban továbbra is hasítanak a Ford érétkesítései, míg a kínai piac továbbra is gyengélkedik. Piaczárást követően 4%-kal emelkedett az árfolyam.


22%-os esést mutattak piaczárás után tegnap az AMD részvényei, miután nem tudott a cég felérni a felfokozott várakozásokhoz, amik az utóbbi hónapokban kialakultak vele szemben. A vállalat profitja 102 millió dollár lett a negyedévben a várt 106 millió dollárral szemben, amihez 1,65 milliárd dolláros árbevétel párosult a várt 1,7 milliárd dollárral szemben. A most folyó negyedévre 1,45 milliárd +/-50 millió dolláros árbevételt vár a cég, ami elmarad az 1,6 milliárd dolláros elemzői konszenzustól. A Ryzen processzorok jól teljesítettek, azonban a grafikus kártyák iránt a vártnál gyengébb volt a kereslet. Ezt a cég azzal indokolta, hogy több viszonteladó csökkenteni akart készletein a negyedévben, ami a vezérigazgató szerint még két negyedévig eltarthat. A vállalat szerint az USA és Kína közti kereskedelmi háború nem befolyásolta érdemben a keresletet.


A vártnak megfelelő eredménnyel rukkolt elő a Visa a negyedik gazdasági negyedévre, míg 2019-re is a konszenzusnak megfelelő eredmény-várakozást tett közzé. Piaczárás után 2%-kal emelkedett az árfolyam.


Továbbra is tart a divergencia az USA és a többi fejlett gazdaság növekedése között, legalábbis erről tanúskodnak a legfrissebb beszerzési menedzser indexek. A feldolgozóipari index 55,9 pontra ugrott az USA-ban az előzetes októberi adatok szerint a várt 55,3 ponttal szemben. A szolgáltatóipari index 54,7 pontra ugrott a korábbi 53,5 pontról a várt 54 ponttal szemben. Ezek az adatok arról tanúskodnak, hogy továbbra is tart a részben az adóreformoktól fűtött lendület az Egyesült Államok gazdaságában.


Nem hozott meglepetést a Fed Bézs könyve. Továbbra is a szakképzett munkaerő hiányáról panaszkodnak a cégek, ennek ellenére azonban továbbra is csupán szerény mértékben növekednek a bérek.

Kitáraztak a kínai állami alapok

Ázsiára is átterjedt az Amerikából indult eladási hullám. A Nikkei 3,6%-ot, a Hang Seng 2,1%-ot, a Shanghai index pedig 1,7%-ot zuhant.


Két, a kínai államhoz kötődő befektetési alap 4,5 milliárd dollár értékben csökkentette befektetéseit és ezzel lényegében teljesen felszámolta portfolióját a harmadik negyedévben mindenféle magyarázat nélkül. A piac találgatja, hogy mi történhetett, ugyanis a kínai állam pont, hogy aktív vásárlásokat ígért a piac stabilizálása érdekében, így a piac abban reménykedik, hogy csak átalakították a stratégiát és más alapokhoz kerültek át a vagyonelemek.


A kínai jegybank 2017. január óta a leggyengébb szintre csökkentette a jüan árfolyamát.


Ismét éleződik a feszültség az USA és Kína között a vitatott hovatartozású Tajvan miatt, miután két amerikai hadihajó megközelítette a Kína érdekeltségébe tartozó szigetet. A kínai védelmi miniszter közlése szerint rendkívül veszélyes minden olyan beavatkozás, ami Kína hatalmát gyengítené a szigeten.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív, az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben