Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Bye-bye lakástakarék

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. október 16.   09:55

Erste kommentár Megszüntetik a lakástakarékpénztárban történő megtakarításra az állami támogatást, amely a törvény életbelépésétől (akár már holnap) értendő. A...

Erste kommentár

Megszüntetik a lakástakarékpénztárban történő megtakarításra az állami támogatást, amely a törvény életbelépésétől (akár már holnap) értendő. A létező szerződések még az eredeti menetrend szerint kifutnak. Ezzel a költségvetés fokozatosan – mintegy nyolc év alatt – 70 milliárd forint kifizetésétől, azaz a GDP 0,17 százalékának kifizetéstől mentesül. Az intézkedés néhány tőzsdei céget is érint. Az OTP a lakástakarékpénztárból évi 2,4 milliárd forint profitra tett szert, ami az éves nettó eredmény kevesebb, mint 1 százaléka, azaz az előrejelzések hibatartományába eső érték. Mindenesetre azért negatív a hír. A Duna House-nál az első félévben 68 millió forint bruttó eredmény származott az LTP értékesítésből. Mivel az egyszeri tételek nélküli éves eredmény a cég várakozása szerint valahol 950 és 1150 millió forint között alakulhat, így az eredményhatás jelentős, a 10 százalékot is elérheti, nyilván nem az idei évben, hanem jövőre. Ugyanakkor a jelzáloghitelek értékesítésének várható bővülése részben kompenzálhatja ezen profitelem kiesését. Így az elmúlt napok 10 százalékos esése talán egy kis túlzásnak tekinthető.


A DAX indexben kitarthat az emelkedés, amelyet a 11.700 pontnál levő ellenállás állíthat meg, talán átmenetileg. A BUX index esetében is emelkedésre számítunk a reggeli bizonytalanságot követően. A képet a 11 órás ZEW vagy a délután jelentő nagyágyúk, a Morgan Stanley és/vagy a Goldman eredménye befolyásolhatja. Az MNB kamatdöntésének kapcsán meglepetésre nem számítunk, maradhat az alapkamat és a depozit ráta (0,9 százalék és -15bps).

Tovább bolyong az amerikai részvénypiac

Továbbra sem találnak magukra a vezető amerikai indexek, tegnap a Nasdaq 0,9%-kal, az S&P500 0,6%-kal, a Dow 0,4%-kal esett vissza. Ezzel még mindig a 200 napos mozgóátlagok vonzáskörzetében tartózkodnak az indexek, így továbbra is kérdéses, hogy rövidtávon mi lehet a további irány.


Amennyiben a többi fejlett piaci indexet nézzük, ott már inkább megnyugvás jelei mutatkoznak a hirtelen korrekciót követően, tegnap a német DAX is emelkedett, ma pedig egyelőre a japán Nikkei is ezt teszi. Ez pedig kedvező jel lehet a folytatást tekintve. A J.P. Morgan részvénypiaci stratégája a VIX index viselkedése alapján már a vételi oldalra adta le voksát, mivel a mostanihoz hasonlóan megugró volatilitást követően több mint 90%-ban emelkedett piac a következő 12 hónapban 1990 óta, akkor, amikor nem volt recesszió. Ennek pedig jelenleg elég kicsi az esélye.


779 milliárd dollárra emelkedett az USA költségvetési deficitje a 2018-as gazdasági évben Donald Trump elnöksége alatt, ami 2012 óta nem látott érték. Ez a GDP arányosan 3,9%-ot tesz ki, ami 0,4 százalékpontos emelkedés a tavalyi évhez képest. A nagymértékben növekvő deficit jórészt a tavaly év végén életbe lépett adóreformnak, valamint a katonai célú és egyéb kiadások növelésének volt köszönhető. Ez ugyan rövidtávon magasabb növekedési fokozatba kapcsolta az USA gazdaságát, de hosszabb távon a növekvő adósság finanszírozhatósága még komoly problémákba ütközhet.


A mai napon folytatódik a jelentési szezon a tengerentúlról, piacnyitás előtt a Johnson&Johnson, a Morgan Stanley, a Goldman Sachs és a BlackRock is jelent, zárás után pedig valószínűleg a Netflix számaira fókuszálnak a befektetők.

Nincs több huzavona, jön az ÁFA emelés

Vegyes teljesítményt nyújtottak az ázsiai tőzsdeindexek. A Hang Seng 0,5%-ot, a Shanghai index 0,9%-ot csökkent, míg a Nikkei 1,3%-ot emelkedett.


A japán kormány bejelentette, hogy az eredeti terveknek megfelelően jövőre a jelenlegi 8%-ról 10%-ra emelik az ÁFA kulcsot. Korábban komoly viták alakultak ki az ÁFA emelése körül, mivel legutóbb – amikor 5%-ról emelték 8%-ra az ÁFA kulcsot – átmenetileg recesszió alakult ki.


Szeptemberben a kínai infláció a várakozásoknak megfelelően 2,5% lett, enyhe emelkedést mutatva a korábbi 2,3%-ról. A termelői infláció viszont a korábbi 4,1%-ról 3,6%-ra mérséklődött, nagyjából megfelelve a 3,5%-os várakozásnak.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben