Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Továbbra is vételen a Richter és a Waberer’s

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. október 2.   09:50

Erste kommentár Ma reggel megjelent vállalati elemzéseinkben megerősítettük vételi ajánlásunkat a Richterre és a Waberer’s-re is. A Richter esetében az év eleji negatív híráram (az Esmya-val...

Erste kommentár

Ma reggel megjelent vállalati elemzéseinkben megerősítettük vételi ajánlásunkat a Richterre és a Waberer’s-re is. A Richter esetében az év eleji negatív híráram (az Esmya-val kapcsolatos vizsgálat, a nagykereskedelmi tevékenység átmeneti felfüggesztése Romániában, illetve az Esmya amerikai bevezetésének csúszása) a mélybe küldte az árfolyamot, ami rég nem látott alacsony értékeltséget hozott a részvény árfolyamában, miközben ezek inkább csak átmeneti hatásoknak tekinthetők. Nem csak az Esmya tért közben vissza az európai piacra, hanem újraindult a romániai nagykereskedelmi tevékenység is. Az Esmya amerikai bevezetése pedig csak nagy valószínűséggel csúszik. Az Allergan az év végén, a jövő év elején küldi a kért további adatokat az amerikai gyógyszerügyi hatóságnak, az FDA-nak. Így mintegy fél-egy éves csúszás következhet be az értékestés elindításában, miközben továbbra sincs hasonlóan sikeres terápia az USA-ban. Finomítottunk Richter modellünkön és az új célárat 7.055 forintban határoztuk meg.


A Waberer’s esetében modellünkbe beépítettük a jelenlegi piaci feszültségekből adódó hatásokat. Az emelkedő üzemanyagárak miatt indokolt a szállítmányozási árak emelése, de ez csak 1-6 hónap csúszással tud megvalósulni. Ráadásul az először lépő vállalatok magasabb várakozási idővel kénytelenek szembenézni, a cégek különböző árazása miatt. Így a Waberer’s-nél a kamionok kihasználtsága csökkent, ami nyomást gyakorol az eredményre, így a várt növekedés helyett csökkenő EBITDA-ra kell számítanunk az idén. A piac várhatóan az üzemanyagár stabilizálódásával áll majd helyre, erre a jövő évben kerülhet sor. Ugyanakkor az év végén tapasztalható magas szállítmányozási kereslet miatt a negyedik negyedévben akár már javuló eredményt is láthatunk év/év alapon. A cég részvényei mind a pénzáram alapú értékelés szerint, mind a szektortársakkal összehasonlítva nagyon alacsony áron forognak. A kockázatokat is figyelembe véve vételre ajánljuk a Waberer’s részvényeit. A nagy félreárazottságot pedig az alacsony likviditásból adódónak tartjuk.


A mai napon a kezdeti csökkenés megmaradhat mind a DAX, mind a BUX piacán.

Még mindig felülteljesít az amerikai ipar

A Dow felülteljesítésével végződött a tegnapi nap a tengerentúlon, miután egyre inkább úgy tűnik, hogy Trump igyekszik megállapodásra jutni az USA főbb kereskedelmi partnereivel (lásd: Nafta), és csupán Kína ellen összpontosítja minden tűzerejét. A részben nagy ipari vállalatokat tömörítő index 0,7%-kal emelkedett, az S&P500 0,4%-kal, a Nasdaq 0,1%-kal.


A Markit indexéhez hasonlóan visszaesést mutatott az ISM feldolgozóipari indexe is szeptemberben az USA-ban, miután 59,8 pontra esett vissza a várt 60 és az előző havi 61,3 ponttal szemben. Ezzel a mutató továbbra is erősen optimista képet fest az amerikai iparról, talán szebbet is, mint amit más előremutató indikátorok jeleznek. Az a tendencia viszont itt is látszik, hogy az új megrendelések növekedési üteme érdemi visszaesést mutat, az ezt vizsgáló alindex 65,1 pontról 61,8 pontra esett. Pozitívum, hogy az export megrendeléseket vizsgáló alindex kisebb mértékben növekedett, amit több fejlett gazdaság szeptemberben már nem mondhatott el magáról. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy az USA kereskedelmének 30%-át Mexikóval és Kanadával bonyolítja, így kevésbé érintett a világ egyéb régióit érintő bizonytalanságtól. A sikeres Nafta tárgyalásokat követően ez pedig tovább folytatódhat.


Intő jelekre hívták fel a Fed egyes jegybankárai tegnap a figyelmet az amerikai gazdasági növekedéssel kapcsolatban. A bostoni Fed elnöke, Eric Rosengren szerint ezek többek között a túlértékelt hazai ingatlanpiac, illetve a kínai növekedési kockázatok. A minneapolisi Fed elnöke, Neel Kashkari pedig ismét az inverz hozamgörbe veszélyére figyelmeztetett, ugyanakkor hozzátette, hogy az egyéb gazdasági mutatók többsége pozitív kilátásokat vetít előre.

Nyerő csapaton ne változtass

A Nikkei stagnált, a hosszú hétvégéről visszatérő Hang Seng 2%-ot csökkent, a kínai Shanghai tőzsde pedig továbbra is zárva tart. A hongkongi tőzsde esését Trump váltotta ki, aki szerint még mindig túl korai tárgyalni Kínával a külkereskedelmi kapcsolatokról.


A kínai részvénypiacnak a feszült amerikai-kínai viszony közepette nem tett jót a kínai és amerikai hadihajó közti incidens sem. A dél-kínai tengeren egy kínai romboló méterekre megközelítette az amerikai hadihajót, majd a Kínához közeli vizek elhagyására kényszerítette.


Úgy tűnik, hogy a harmadik ciklusára készülő Shinzo Abe csak kisebb mértékben változtat kormányának összetételén. Nem változik a gazdasági, a pénzügyi és a külügyminiszter személye sem, ugyanakkor új hadügyminisztert nevez majd ki. Vagyis pénzügyi téren nem várható változás a hozzáállásban, továbbra is a gazdasági reformok lehetnek a főszerepben. A kormányzati átalakítás inkább a tervezett alkotmánymódosítással függ össze, melynek egyik sarkalatos eleme lesz, hogy a japán hadsereget már nem csak védelmi feladatok ellátására lehet bevetni.


Az ausztrál jegybank a várakozásoknak megfelelően 1,5%-on tartotta az alapkamatot.


A feltörekvő piaci félelmek hatására az indonéz rúpia dollárral szembeni árfolyama 1998 óta először emelkedett 15.000 fölé.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

A MOL szeptemberi árrései drasztikusan csökkentek

A MOL 2018. szeptemberi finomítói marzsa 3,8 dollár/hordó, míg petrolkémiai árrése 331 euró/tonna volt. Ezek a számok augusztusban 7,5 dollár/hordó és 367 euró/tonna voltak, míg tavaly szeptemberben 8,6 dollár/hordó, illetve 467 euró/tonna értéket mutattak. Az árrések csökkenése elsősorban a kőolaj gyors áremelkedésének és a gyengébb benzin keresletnek köszönhető. A magasabb olajár további árrés csökkenést okozhat, ami negatív a MOL-ra nézve.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben