Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - Felszámolási eljárást kezdeményeznek az E-Starral szemben

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. szeptember 13.   09:25

Rövid fellendülést hozott a német alkotmánybíróság vártnak megfelelő döntése. Az indexek a korábbi kitörést követően a nap végére enyhén tovább emelkedtek. A korábbi ellenállás szintek most már támaszok, ezért jó lenne eltávolodni tőlük és nem visszaesni ezek alá, ugyanis az utóbbinak negatív üzenete lenne a folytatás tekintetében. Az előbbiben viszont a Fed segíthet,...

Rövid fellendülést hozott a német alkotmánybíróság vártnak megfelelő döntése. Az indexek a korábbi kitörést követően a nap végére enyhén tovább emelkedtek. A korábbi ellenállás szintek most már támaszok, ezért jó lenne eltávolodni tőlük és nem visszaesni ezek alá, ugyanis az utóbbinak negatív üzenete lenne a folytatás tekintetében. Az előbbiben viszont a Fed segíthet, akkor, ha ma tényleg valamiféle mennyiségi lazítást jelent be. Erre viszont csak a magyar piac zárását követően, este kerülhet sor. Így ma kivárós, lapos kereskedésre számítunk a magyar börzén.
Piaci áttekintés
- A mai Fed ülésre koncentrál a piac
- Stagnált az arany és az olaj árfolyama
- A német alkotmánybíróság döntése gyengítette a dollárt
- Vegyes kép az ázsiai piacokon
- Kötvényprogramot indít a MOL
- Felszámolási eljárást kezdeményeznek az E-Starral szemben
- Szinten maradó árakra számítunk ma

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Enyhe pluszban zártak tegnap a vezető tengerentúli mutatók, de a kereskedés során végig egy szűk sávban oldalaztak az indexek. A kivárás folytatódott a mai Fed ülést követő sajtótájékoztató előtt (Dow 0,07%, Nasdaq 0,31%, S&P500 0,24%).
- A várakozásoknak megfelelően az Apple bemutatta az új, iPhone 5 névre hallgató készülékét, amely vékonyabb, nagyobb és erősebb lett a korábbi modellhez képest. Az Apple bejelentése sem tudta érdemben elmozdítani a piacokat, a papír árfolyama 1,4%-os pluszban zárt.
- A tegnapi nap legfontosabb eseménye azonban a német alkotmánybíróság döntése volt, amely a várakozásoknak megfelelően jogszerűnek találta a válságkezelő alapot (ESM) és a fiskális paktumot. AZ ESM életbe lépésével kapcsolatban feltételeket támasztott a testület, a német hozzájárulás nem haladhatja meg a 190 milliárd eurót. A másik feltétel pedig, hogy a kifizetéseket a német parlament mindkét házának el kell fogadnia.
- A mai nap legfontosabb eseménye a Fed döntés (18:30-kor) és az ezt követő kommentár (Bernanke 20:15-kor tart sajtótájékoztatót), ezen kívül a termelői árindex augusztusi alakulását, és a szokásos heti munkanélküli segélykérelmeket hozzák nyilvánosságra a tengerentúlon.
Olaj, arany
- Tovább oldalaz az arany kurzusa, a Fed döntés előtt kivárnak a befektetők. Tegnap 1.729-1.747 dollár között araszolt a kurzus, de zárásra nem tudott elmozdulni. Négy napja tart az oldalazás, ami nem meglepő a múlt heti emelkedés után. A technikai kép továbbra is kedvező, ezért nagyobb a valószínűsége a pozitív kitörésnek.
- A kőolaj árfolyama a 200 napos mozgóátlag felett oldalazott a tegnapi kereskedés során. Napon belül 96-98 dollár között mozgott az árfolyam, és ma is folytatódhat az oldalazás.
- Az olajkészletek a várt 2,9 millió hordós csökkenés helyett 2 millió hordóval nőttek, míg a benzinkészletek 1,1 millió hordóval csökkentek, az elemzők 1,7 millió hordós zsugorodásra számítottak.
Devizák
- A tegnapi kereskedés folyamán az EUR/USD árfolyam 1,2855-ről zárásra kereken 1,2900-ig emelkedett. A dollár gyengülésének hátterében a német alkotmánybíróság ESM-et érintő döntése áll, melynek következményeként a perifériális európai országokat a jelenleginél hatékonyabban tudják majd segíteni. Ez növeli Európa válságból történő kilábalásának az esélyét, ez pedig az eurót erősíti. Szintén az eurót segíti, hogy a döntés mellékhatásaként a német államkötvények hozama emelkedhet, ami az Amerikával szembeni hozamkülönbözeten keresztül az eurót erősíti a dollárral szemben. Szintén a dollárt gyengíti, hogy ma lesz a Fed kamatdöntő ülése, melytől kamatcsökkentés nem várható, azonban szó eshet a QE3-ról. A monetáris lazítás pedig gyengítené a dollárt.
- A tegnapi kedvező hangulatban átmenetileg erősödni tudott a forint, azonban a 20 napos mozgóátlagról 281,45-ös árfolyam mellett fordult az árfolyam trendje és nap végére kismértékű gyengüléssel zárta a kereskedést a forint. AZ EUR/HUF devizapár 282,35-ről 282,95-re változott. A forint a nap egésze során együtt mozgott a lengyel zlotyval.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,32%-kal, a Hang Seng 0,11%-kal emelkedett, ugyanakkor a Shanghai index 0,40%-ot veszített értékéből.
- Zhu Min az IMF helyettes vezetője szerint a jelenleg tapasztalható kínai lassulás nem káros, szerinte pusztán a túlhevült gazdaság normalizálódásának lehetünk szemtanúi.
- A koreai jegybank meglepetésre változatlanul, 3%-on hagyta az alapkamat nagyságát. Az elemzői konszenzus 0,25%-os kamatvágási várakozást trükközött.
Határidős piacok
- A határidős indexek többsége a negatív tartományban van ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL 1 milliárd euró értékű közép távú kötvényprogramot indít. A cél elsősorban általános finanszírozás, illetve a adósságlejárat meghosszabbítása. A Fitch BBB- besorolást adott a programnak. A MOL eladósodottsága jelenleg 27,7%, és bőven állnak rendelkezésére készpénz valamint lehívatlan források ahhoz, hogy még évekig teljesíteni tudja kötelezettségeit. A MOL azért indította most a kötvényprogramot, mert kedvező feltételek mellett tud forráshoz jutni a piacról. Árfolyamhatásra nem számítunk.
- A MOL csoporthoz tartozó Slovnaft szóvivője tegnap egy cseh lapnak tegnap elmondta, hogy a MOL 10%-ra szeretné növelni részesedését a cseh kútpiacon, miután a Pap Oil megvásárlásával 4,5%-os részesedést ért el. Az Agip, az OMV és a Robuin Oil is kúthálózatának értékesítésére készül Csehországban. Árfolyamhatásra egyelőre nem számítunk.
- Az OTP 3.439 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében szeptember 11-én, további 24.277 darabot pedig szeptember 12-én. Így a saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.363.003 darabra (1,56%) változott.
- Ezzel egyidejűleg Kovács Antal, az OTP felügyelő bizottságának tagja, 17.414 darab OTP részvényt értékesített 4.000 forintos átlagáron szeptember 12-én, majd ugyanezt a mennyiséget visszavásárolta. Így Kovács Antal tulajdona az OTP által kibocsátott törzsrészvényből 40.414 darab (0,01%).
- A Napi Gazdaság szerint a Grep Zrt. felszámolást kezdeményez az E-Star ellen. Az E-Star kicsivel több, mint 10 millió forinttal tartozik a Grep-nek, amely most bírósághoz fordult, és felszámolást indított. Erről az E-Star hivatalos értesítést még nem kapott, de tegnap közzétette, hogy kikkel áll peres viszonyban: a Grep és Nagy János vállalkozó perli az E-Star, míg a cég a Budapest Sport Egyesülettel, a szamosszegi, a nagydobosi és a hódmezővásárhelyi önkormányzatokkal szemben indított peres eljárást. A Grep Zrt. Makra Józsefhez, az E-Star egyik tulajdonosához (9.92%) köthető. Az E-Star jelezte, hogy a jövőben további peres eljárásokat kezdeményez a nem fizető partnerekkel szemben. Az információk hiánya miatt elég nehéz tisztán látni az ügyben, de furcsa, hogy Makra József egy cégen keresztül indított eljárást. Elképzelhető, hogy a cég nem fogja tudni teljesíteni rövid távú kötelezettségeit, különös tekintettel az októberben lejáró 5 millió eurónyi kötvényre. Mind a részvény, mind a kötvények esetében további esésre számítunk.
Gazdasági hírek
- Simor András jegybankelnök interjút adott a Portóliónak: (i) Két éves távon nem látja az inflációs cél teljesülését, az inflációs kockázatok kezelése a Monetáris Tanács feladata. (ii) Erősen megosztott volt a Monetáris Tanács a legutóbbi ülésen (a kormány által delegált külső tagok szavaztak a csökkentésre). Ez azt is jelenti, hogy a múltkori kamatvágás nem feltétlenül jelenti egy kamatcsökkentési periódus kezdetét. (iii) A növekedés beindításához nincs szükség a kamatcsökkentésre. (iv) A kockázati prémium a hitel megállapodás után csökkenhet. Az interjú alapvetően nem tartalmazott új információt.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben