Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - Felszámolási eljárást kezdeményeznek az E-Starral szemben

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. szeptember 13.   09:25

Rövid fellendülést hozott a német alkotmánybíróság vártnak megfelelő döntése. Az indexek a korábbi kitörést követően a nap végére enyhén tovább emelkedtek. A korábbi ellenállás szintek most már támaszok, ezért jó lenne eltávolodni tőlük és nem visszaesni ezek alá, ugyanis az utóbbinak negatív üzenete lenne a folytatás tekintetében. Az előbbiben viszont a Fed segíthet,...

Rövid fellendülést hozott a német alkotmánybíróság vártnak megfelelő döntése. Az indexek a korábbi kitörést követően a nap végére enyhén tovább emelkedtek. A korábbi ellenállás szintek most már támaszok, ezért jó lenne eltávolodni tőlük és nem visszaesni ezek alá, ugyanis az utóbbinak negatív üzenete lenne a folytatás tekintetében. Az előbbiben viszont a Fed segíthet, akkor, ha ma tényleg valamiféle mennyiségi lazítást jelent be. Erre viszont csak a magyar piac zárását követően, este kerülhet sor. Így ma kivárós, lapos kereskedésre számítunk a magyar börzén.
Piaci áttekintés
- A mai Fed ülésre koncentrál a piac
- Stagnált az arany és az olaj árfolyama
- A német alkotmánybíróság döntése gyengítette a dollárt
- Vegyes kép az ázsiai piacokon
- Kötvényprogramot indít a MOL
- Felszámolási eljárást kezdeményeznek az E-Starral szemben
- Szinten maradó árakra számítunk ma

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Enyhe pluszban zártak tegnap a vezető tengerentúli mutatók, de a kereskedés során végig egy szűk sávban oldalaztak az indexek. A kivárás folytatódott a mai Fed ülést követő sajtótájékoztató előtt (Dow 0,07%, Nasdaq 0,31%, S&P500 0,24%).
- A várakozásoknak megfelelően az Apple bemutatta az új, iPhone 5 névre hallgató készülékét, amely vékonyabb, nagyobb és erősebb lett a korábbi modellhez képest. Az Apple bejelentése sem tudta érdemben elmozdítani a piacokat, a papír árfolyama 1,4%-os pluszban zárt.
- A tegnapi nap legfontosabb eseménye azonban a német alkotmánybíróság döntése volt, amely a várakozásoknak megfelelően jogszerűnek találta a válságkezelő alapot (ESM) és a fiskális paktumot. AZ ESM életbe lépésével kapcsolatban feltételeket támasztott a testület, a német hozzájárulás nem haladhatja meg a 190 milliárd eurót. A másik feltétel pedig, hogy a kifizetéseket a német parlament mindkét házának el kell fogadnia.
- A mai nap legfontosabb eseménye a Fed döntés (18:30-kor) és az ezt követő kommentár (Bernanke 20:15-kor tart sajtótájékoztatót), ezen kívül a termelői árindex augusztusi alakulását, és a szokásos heti munkanélküli segélykérelmeket hozzák nyilvánosságra a tengerentúlon.
Olaj, arany
- Tovább oldalaz az arany kurzusa, a Fed döntés előtt kivárnak a befektetők. Tegnap 1.729-1.747 dollár között araszolt a kurzus, de zárásra nem tudott elmozdulni. Négy napja tart az oldalazás, ami nem meglepő a múlt heti emelkedés után. A technikai kép továbbra is kedvező, ezért nagyobb a valószínűsége a pozitív kitörésnek.
- A kőolaj árfolyama a 200 napos mozgóátlag felett oldalazott a tegnapi kereskedés során. Napon belül 96-98 dollár között mozgott az árfolyam, és ma is folytatódhat az oldalazás.
- Az olajkészletek a várt 2,9 millió hordós csökkenés helyett 2 millió hordóval nőttek, míg a benzinkészletek 1,1 millió hordóval csökkentek, az elemzők 1,7 millió hordós zsugorodásra számítottak.
Devizák
- A tegnapi kereskedés folyamán az EUR/USD árfolyam 1,2855-ről zárásra kereken 1,2900-ig emelkedett. A dollár gyengülésének hátterében a német alkotmánybíróság ESM-et érintő döntése áll, melynek következményeként a perifériális európai országokat a jelenleginél hatékonyabban tudják majd segíteni. Ez növeli Európa válságból történő kilábalásának az esélyét, ez pedig az eurót erősíti. Szintén az eurót segíti, hogy a döntés mellékhatásaként a német államkötvények hozama emelkedhet, ami az Amerikával szembeni hozamkülönbözeten keresztül az eurót erősíti a dollárral szemben. Szintén a dollárt gyengíti, hogy ma lesz a Fed kamatdöntő ülése, melytől kamatcsökkentés nem várható, azonban szó eshet a QE3-ról. A monetáris lazítás pedig gyengítené a dollárt.
- A tegnapi kedvező hangulatban átmenetileg erősödni tudott a forint, azonban a 20 napos mozgóátlagról 281,45-ös árfolyam mellett fordult az árfolyam trendje és nap végére kismértékű gyengüléssel zárta a kereskedést a forint. AZ EUR/HUF devizapár 282,35-ről 282,95-re változott. A forint a nap egésze során együtt mozgott a lengyel zlotyval.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,32%-kal, a Hang Seng 0,11%-kal emelkedett, ugyanakkor a Shanghai index 0,40%-ot veszített értékéből.
- Zhu Min az IMF helyettes vezetője szerint a jelenleg tapasztalható kínai lassulás nem káros, szerinte pusztán a túlhevült gazdaság normalizálódásának lehetünk szemtanúi.
- A koreai jegybank meglepetésre változatlanul, 3%-on hagyta az alapkamat nagyságát. Az elemzői konszenzus 0,25%-os kamatvágási várakozást trükközött.
Határidős piacok
- A határidős indexek többsége a negatív tartományban van ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL 1 milliárd euró értékű közép távú kötvényprogramot indít. A cél elsősorban általános finanszírozás, illetve a adósságlejárat meghosszabbítása. A Fitch BBB- besorolást adott a programnak. A MOL eladósodottsága jelenleg 27,7%, és bőven állnak rendelkezésére készpénz valamint lehívatlan források ahhoz, hogy még évekig teljesíteni tudja kötelezettségeit. A MOL azért indította most a kötvényprogramot, mert kedvező feltételek mellett tud forráshoz jutni a piacról. Árfolyamhatásra nem számítunk.
- A MOL csoporthoz tartozó Slovnaft szóvivője tegnap egy cseh lapnak tegnap elmondta, hogy a MOL 10%-ra szeretné növelni részesedését a cseh kútpiacon, miután a Pap Oil megvásárlásával 4,5%-os részesedést ért el. Az Agip, az OMV és a Robuin Oil is kúthálózatának értékesítésére készül Csehországban. Árfolyamhatásra egyelőre nem számítunk.
- Az OTP 3.439 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében szeptember 11-én, további 24.277 darabot pedig szeptember 12-én. Így a saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.363.003 darabra (1,56%) változott.
- Ezzel egyidejűleg Kovács Antal, az OTP felügyelő bizottságának tagja, 17.414 darab OTP részvényt értékesített 4.000 forintos átlagáron szeptember 12-én, majd ugyanezt a mennyiséget visszavásárolta. Így Kovács Antal tulajdona az OTP által kibocsátott törzsrészvényből 40.414 darab (0,01%).
- A Napi Gazdaság szerint a Grep Zrt. felszámolást kezdeményez az E-Star ellen. Az E-Star kicsivel több, mint 10 millió forinttal tartozik a Grep-nek, amely most bírósághoz fordult, és felszámolást indított. Erről az E-Star hivatalos értesítést még nem kapott, de tegnap közzétette, hogy kikkel áll peres viszonyban: a Grep és Nagy János vállalkozó perli az E-Star, míg a cég a Budapest Sport Egyesülettel, a szamosszegi, a nagydobosi és a hódmezővásárhelyi önkormányzatokkal szemben indított peres eljárást. A Grep Zrt. Makra Józsefhez, az E-Star egyik tulajdonosához (9.92%) köthető. Az E-Star jelezte, hogy a jövőben további peres eljárásokat kezdeményez a nem fizető partnerekkel szemben. Az információk hiánya miatt elég nehéz tisztán látni az ügyben, de furcsa, hogy Makra József egy cégen keresztül indított eljárást. Elképzelhető, hogy a cég nem fogja tudni teljesíteni rövid távú kötelezettségeit, különös tekintettel az októberben lejáró 5 millió eurónyi kötvényre. Mind a részvény, mind a kötvények esetében további esésre számítunk.
Gazdasági hírek
- Simor András jegybankelnök interjút adott a Portóliónak: (i) Két éves távon nem látja az inflációs cél teljesülését, az inflációs kockázatok kezelése a Monetáris Tanács feladata. (ii) Erősen megosztott volt a Monetáris Tanács a legutóbbi ülésen (a kormány által delegált külső tagok szavaztak a csökkentésre). Ez azt is jelenti, hogy a múltkori kamatvágás nem feltétlenül jelenti egy kamatcsökkentési periódus kezdetét. (iii) A növekedés beindításához nincs szükség a kamatcsökkentésre. (iv) A kockázati prémium a hitel megállapodás után csökkenhet. Az interjú alapvetően nem tartalmazott új információt.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Szigorú szavak, laza lépések
SZTORI

Szigorú szavak, laza lépések

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 25 bázispontos kamatcsökkentés lett: a jegybanki...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben