Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - Ma megtudhatjuk a német alkotmánybíróság döntését

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. szeptember 12.   09:05

Itt az idő! Ma délelőtt 10 órakor megtudhatjuk a német alkotmánybíróság döntését, amely valószínűleg nem lesz egyértelmű. Azt gondoljuk, hogy ugyan átengedi az ESM-et, de azért valamiféle feltételeket szabni fog a német kormánynak. Ha ezek viszonylag könnyen teljesíthetők, akkor az emelkedés folytatódhat a piacokon, figyelve a holnapi Fed ülésre. A piacok egyébként...

Itt az idő! Ma délelőtt 10 órakor megtudhatjuk a német alkotmánybíróság döntését, amely valószínűleg nem lesz egyértelmű. Azt gondoljuk, hogy ugyan átengedi az ESM-et, de azért valamiféle feltételeket szabni fog a német kormánynak. Ha ezek viszonylag könnyen teljesíthetők, akkor az emelkedés folytatódhat a piacokon, figyelve a holnapi Fed ülésre. A piacok egyébként hatalmas bizalommal tekintenek a döntések elé, ugyanis a DAX tegnap új lokális csúcsra emelkedett és már nagyon közel van a válságban elért maximumához, a 7.600 ponthoz. (Már csak 290 pontra van tőle.) A BUX pedig fantasztikus teljesítményt produkál, nyolcadik napja emelkedik, s még nem mutat túlvettséget. Tegnap még egy ellenállást is legyőzött az index, áttörte a 18.540 pont környéki lokális maximumot. Persze ezt még meg kéne erősíteni, s akkor mehetne a 19.400 pontos következő szint felé. Szóval meglepő módon továbbra is bika a piac annak ellenére, hogy az elmúl napokban összességében mintegy 1.400 pontos, azaz 8,5%-os emelkedést láttunk a magyar indexben.
Piaci áttekintés
- Enyhe optimizmus a tengerentúlon, a befektetők kivárnak a Fed döntés előtt
- Emelkedés a nyersanyagok piacán
- Gyengült a dollár az euróval szemben
- Emelkedés jellemezte a távol-keleti piacokat
- Megemeltük Richter és Egis célárunkat
- A német alkotmánybíróság döntéséig enyhe emelkedésre, majd egy esetleges pozitív döntés után további emelkedésre számítunk ma

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- A nap eleji emelkedést követően oldalazásba váltottak a vezető tengerentúli indexek, a nap végére megmaradt az enyhe optimizmus Sorsdöntő napok előtt állunk, így nem meglepő a tengerentúlon látható kivárás, a német alkotmánybírósági döntés és a csütörtöki Fed döntés előtt (Dow 0,52%, Nasdaq 0,03%, S&P500 0,34%).
- Ma 10 órakor dönt a német alkotmánybíróság az ESM jogszerűségéről. A pozitív döntés a feltétele, hogy életbe lépjen a válságkezelő alap, és az ECB kötvényvásárlási programja.
- Portugália haladékot kapott a trojkától, a költségvetési hiányt 2013 helyett 2014-re kell 3% alá csökkentenie.
- Más fontos esemény is lesz ma, az Apple nagy várakozások közepette mutatja be az új iPhone-ját.
- A legtöbb szektorindex is a pozitív oldalon fejezte be a kereskedést, az energia (0,9%) és a pénzügy (0,8%) vezetésével.
- Az USA kereskedelmi minisztériuma tegnap publikálta a júliusi külkereskedelmi mérleg alakulását. A várt 1,3% helyett 0,2%-kal nőtt a kereskedelmi mérleg hiánya, vagyis -41,9 milliárd dollárról -42 milliárd dollárra, miközben a piac 44 milliárd dolláros deficitet várt.
- A Moody’s figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy amennyiben az elnökválasztás után az új költségvetés nem támogatja középtávon az államadósság csökkentését, akkor a hitelminősítő megvonhatja USA jelenlegi „AAA” osztályzatát. A hírre a dollár gyengülni kezdett.
- A Facebook alapítója, Marck Zuckerberg egy interjúban arról beszélt, hogy a mobil hirdetésekkel hosszabb távon nagyobb lehet majd a bevétele, mint a hagyományos (asztali gépeken futó) hirdetésekkel. Az optimista interjút követően 3%-ot emelkedett a papír árfolyama.
Olaj, arany
- A gyengülő dollár és a sztrájkoló dél-afrikai aranybányászok hírére az arany árfolyama unciánként 1726,35 dollárról 1732,2 dollárra emelkedett.
- Tovább folytatta az olaj az emelkedést, és áttörte a 200 napos mozgóátlagot is, sőt, ma is fölötte sikerült nyitnia. Az árfolyam 96,29-ről 97,17 dollárig emelkedett. Az árfolyam emelkedésére az elmúlt napokban is a kereslet felfutására irányuló spekuláció hatott, mely ma a német alkotmánybíróság döntése, illetve a holnapi FED kamatdöntő ülés után, kedvező bejelentés esetén ismételten felerősödhet.
Devizák
- A tegnapi kedvező nemzetközi hangulatban a régiós devizákkal együtt tudott erősödni a forint is, melynek során az EUR/HUF árfolyama 285,00-ról 282,36-ra csökkent.
- A Moody’s figyelmeztetésének hatására gyengült tegnap a dollár árfolyama, melynek során az EUR/USD árfolyama áttörte a 200 napos mozgóátlagot. Az árfolyam 1,2758-ról 1,2855-ig emelkedett és a vártnál kisebb amerikai külkereskedelmi hiány sem tudta megállítani a dollár gyengülését. Az euró erősödését az is segítette, hogy az olasz 2. negyedéves GDP-t felfelé módosították, ugyanakkor még így is csökkenés látható.
Távol-Kelet
- A tegnapi kereskedési hangulat már eleve jó, volt, ami emelkedést vetített előre Ázsiában is, de még erre is sikerült rátennie egy lapáttal Wen Jiabao kínai miniszterelnöknek, aki megerősítette, hogy kormánya kiemelt fontosságúnak tekinti az ország gazdasági növekedést és az ország gazdasága el fogja érnie a 7,5%-os növekedést, de konkrét gazdaságélénkítést egyelőre nem jelentett be.
- A kínai gazdaságélénkítés lehetőségének újabb előtérbe kerülése jótékonyan hatott az ázsiai piacokra. A Nikkei 1,55%-ot, a Hang Seng 1,09%-ot emelkedett, ugyanakkor a Shanghai index 0,12%-ot veszített értékéből.
- Indiában júliusban az előző évhez képest az ipari termelés a várt 0,5% helyett csak 0,1%-kal emelkedett.
- Japánban tegnap publikálták a szerszámgépek rendelésállományának a változását, ma pedig a gépbeszerzések nagyságának változását, ami év/év alapon 1,7%-kal emelkedett, szemben a várt 3,6%-os csökkenéssel. Az adat különösen jónak tekinthető az előző adathoz képest, ami 9,9%-os csökkenésről számolt be.
Határidős piacok
- A határidős piacon a ma reggeli órákban vegyes kép látható, azonban a meghatározó indexek többsége a pozitív tartományban tartózkodik.
Vállalati hírek
- Ma megjelent angol nyelvű gyógyszeripari szektorelemzésünkben mind az Egis, mind a Richter célárunkat megemeltük. Ajánlásunk mindkét cég esetén továbbra is Vétel. Egis célárunk 20.455 forintról 22.850 forintra, míg Richter célárunk 47.800 forintról 50.200 forintra nőtt.
- A MOL tegnap jelentette be, hogy az INA olajat talált a horvátországi Privlaka mezőn. A tesztadatok napi 600 hordós kapacitást mutatnak, ami a régióban ugyan jelentős, de a cégcsoport teljes kitermelésének mindössze 0,5%-át teszi ki. További mezőfejlesztésre is szükség van. Ami meglepő, hogy a találat már 1.000 méteren jelentkezett, ami magasabb jövedelmezőséget sugall. Az hír kedvező, de árfolyamhatása a napi árfolyam ingadozáson belül marad.
- A Gulf Keystone tegnap tette közzé második negyedéves eredményét. Az 50%-os valószínűséggel kitermelhető mennyiséget 12,4 milliárdra emelték a Shaikan mezőn, ahol a MOL jelenleg 25%-os részesedéssel rendelkezik, de ez később 15%-ra csökkenhet. Jövő év közepére a Gulf Keystone napi 30.000-40.000 hordó, 2015-re pedig 150.000 hordó olajat szeretne kitermelni a mezőn. Ez mintegy 10%- kal emelné meg a MOL kitermelését. A Gulf Keystone továbbra is fontolgatja a Akri Bijeel blokkban meglévő 20%-os részesedésének eladását. Ennek a blokknak a MOL az operátora.
Gazdasági hírek
- Varga Mihály Varsóban azt mondta, hogy októberben folytatódhatnak a tárgyalások az IMF-fel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben