Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - Kivárás jellemzi a piacokat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. szeptember 11.   08:53

Kivárás jellemzi a piacokat. Mindenki a német alkotmánybíróság és a Fed ülésének eredményét várja. Ezerszer leírtuk, holnap (délelőtt 10 órakor) és holnapután (este) várhatók a nagy események, vagyis zajlik a korrekció szerte a világban, szinte minden jelentősebb index kisebb csökkenést produkált és ezzel nincs is baj, a múlt heti rally után. A korrekciónak továbbra...

Kivárás jellemzi a piacokat. Mindenki a német alkotmánybíróság és a Fed ülésének eredményét várja. Ezerszer leírtuk, holnap (délelőtt 10 órakor) és holnapután (este) várhatók a nagy események, vagyis zajlik a korrekció szerte a világban, szinte minden jelentősebb index kisebb csökkenést produkált és ezzel nincs is baj, a múlt heti rally után. A korrekciónak továbbra is moderáltnak kéne maradnia és az emelkedés folytatódásához persze kellenének a pozitív döntések, vagy valami ahhoz hasonló. Ugyanis most, mint már korábban írtuk, a kockázati prémium csökkenése hajtja a piacokat fölfelé, s a fent említett döntések a prémium csökkenésének, vagyis a cégek értékének növekedésének irányába hatnának. Persze forrósodik a hangulat, hiszen egy német képviselő arra kérte a német alkotmánybíróságot, hogy halassza el a döntést az EKB minapi korlátlan kötvényvásárlási programjának meghirdetése miatt. Reméljük nem így lesz, s holnap délelőtt már egy pozitív döntéssel leszünk gazdagabbak. Addig is maradhat a kivárás.
Piaci áttekintés
- Korrekció indult a tengerentúlon
- Az arany és az olaj is oldalazott
- Korrigált a dollár árfolyama
- Jó hírek és csökkenő árfolyamok a Távol-Keletről
- Alapvetően szinten maradó árakra számítunk ma, de minimális csökkenés elképzelhető

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Elromlott a hangulat tegnap az amerikai piacokon, és a kereskedés végéig kitartott a lejtmenet. A kitörést követően korrekció indult, és a Fed ülés előtt már nem számítunk nagyobb elmozdulásra (Dow -0,39%, Nasdaq -1,03%, S&P500 -0,61%).
- Nagyot zuhant tegnap az Intel (közel 4%-ot), miután az elemzők azt mondták, hogy az értékesítési adatok a jövőben is gyengék maradhatnak. A technológiai szektor (-1,4%) vezette az esést tegnap.
- Az ESM jogszerűségéről döntene szerdán a német alkotmánybíróság, tegnap este azonban azt közölték, hogy megvizsgálják annak lehetőségét, hogy az alkotmánybíróság elhalassza a döntést.
- Fontos makroadatok tegnap nem láttak napvilágot, ma a júliusi külkereskedelmi mérleget és az IND/TIPP gazdasági hangulat indexet publikálják.
Olaj, arany
- Oldalazott tegnap a kőolaj árfolyama. A 20 és a 200 napos mozgóátlagok közötti szűk sávba szorult az árfolyam, ahonnan nagyobb a valószínűsége a pozitív kitörésnek. Tegnap 96,54 dolláron zárt a kurzus.
- A kitörést követően tegnap már korrigált az arany, 1.735 dollárról indult a lejtmenet és 1.726 dollárig zuhant. A Fed ülésig a nemesfém árfolyamában sem várunk nagyobb mozgást.
Devizák
- A 200 napos mozgóátlag alatt fordult az EUR/USD árfolyama és az elmúlt napok emelkedése után egy korrekció indult a piacokon és ezzel legalább átmenetileg megállt a dollár gyengülése. Az árfolyam 1,2811-ről 1,2758-ra változott. Meghatározó új információ egyik piacról sem érkezett, az egyetlen kiemelendő amerikai adat a várttól lényegesen elmaradó fogyasztói hitel állomány publikálása volt.
- A forint piacán sem lehettünk látványos elmozdulásnak a szemtanúi. Nyugodt hangulatban kismértékben gyengült a forint, melynek következtében az EUR/HUF árfolyam 284,55-ről 285,11-re változott és napon belül sem tapasztalhattunk jelentős kilengést.
Távol-Kelet
- A kedvezőnek nevezhető ázsiai hírek ellenére is csökkentek a vezető távol-keleti indexek. A piacok jelenleg kivárnak és a szerdai német alkotmánybíróság, illetve a csütörtöki Fed döntésre koncentrálnak. A Nikkei 0,81%-kal, a Hang Seng 0,62%-kal, míg a Shanghai index 1,09%-kal került lejjebb a nyitáshoz képest.
- 5,3 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot jelentettek be Dél-Koreában, ugyanis a nagy export kitettséggel rendelkező ország gazdasági növekedése egyre kisebb mértékű.
- Az augusztusra várt banki hitelezés méretére vonatkozó előrejelzést 703,9 milliárd jüanra (111 milliárd dollárra) emelték Kínában, szemben a júliusi 540,1 milliárd jüanos és a várt 600 milliárdos hitelezési volumennel.
- Ausztráliából javuló üzleti környezetről, ugyanakkor romló üzleti bizalomról számoltak be.
- Piaczárás után jelent meg a japán szerszámgépek rendelésállományának változása, ami 2,6%-os csökkenést mutatott, bár ennek mértéke lényegesen kisebb, mint a legutóbbi 6,7%-os visszaesés.
Határidős piacok
- Mínuszban tartózkodnak ma reggel a határidős indexek.
Vállalati hírek
- Az INA és a helyi olajvállalat közös cége, a HCP tovább folytatja a szénhidrogén kitermelést a szíriai Hayan mezőn, azok után, hogy az INA tavaly év végén hivatalosan felfüggesztette a termelést. Továbbra is 14.000-15.000 hordó olajegyenértékest termelnek ki, noha egy uniós döntés értelmében abba kellett volna hagyni a kitermelést. A hír kedvezőtlen a MOL és az INA számára, de a piac már nem számol ezzel a mennyiséggel, így árfolyamhatásra egyik cég esetében sem számítunk.
- Tatai József, a MOL üzletfejlesztési igazgatója egy konferencián elmondta, hogy a MOL Libanonban és a kelet mediterrán térségben is keres tengeri kutatási területeket. A hír kedvező, de árfolyamhatásra nem számítunk.
Gazdasági hírek
- Orbán Viktor tegnap a Parlamentben újra hangsúlyozta, hogy a kormány alternatív javaslatokat dolgoz ki az IMF-nek, hiszen szükségünk van a megállapodásra.
- Matolcsy György pedig elmondta, hogy a tranzakciós adó valószínűleg nem vonatkozik majd a jegybankra, így 120 milliárd forintnyi további forrást kell keresni (például a munkahelyvédelmi akcióterv megvalósításához).
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben