Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vegyes beszerzési menedzser indexek

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. augusztus 24.   09:02

Erste kommentár Alapvetően lefelé tendáló, de egy-két esetben fölfelé kiugró beszerzési menedzser indexet láthattunk a tegnapi napon. Az Egyesült Államokban mind az ipari (54,5), mind a szolgáltató szektor (55,2)...

Erste kommentár

Alapvetően lefelé tendáló, de egy-két esetben fölfelé kiugró beszerzési menedzser indexet láthattunk a tegnapi napon. Az Egyesült Államokban mind az ipari (54,5), mind a szolgáltató szektor (55,2) indexe tovább csökkent, s ezzel az ipari index az áprilisi lokális csúcsot (56,5) követően már a tavaly decemberi szintre esett vissza. Ugyanakkor ezek az értékek még mindig egy egészségesen bővülő gazdaság képét festik fel. Talán egy kicsit aggasztóbb az európai csökkenés, hiszen a decemberi 60 fölötti értékeket követően és a júliusi átmeneti emelkedés után, újra csökkenést láthattunk 54,6-ra az európai kompozit indexben. Mindeközben a német és a francia szolgáltatóipari indexek növekedni tudtak. Ugyanakkor itt is elmondható, hogy (i) ezek még továbbra is egészséges bővülést mutató indexek (pláne ha megáll a lassulás a jelenlegi szinten), ugyanakkor (ii) a tavaly év végi magas szintekről idénre amúgy is egy lassulás volt várható. Egy szó mint száz, reménykedünk a „soft landing”-ben, és bízunk benne, hogy az elkövetkező hónapokban nem látunk további csökkenést.


Mindeközben a piacok oldalazó üzemmódba kapcsoltak. A mai napon kis emelkedés néz ki a DAX indexben, amit inkább oldalazásnak tudnánk be. Itthon viszont az oldalazás álcája alatt, talán egy kis csökkenés lehet a nap végére.

Nem hozott érdemi előrelépést az USA és Kína közti tárgyalás

Minimális eséssel fejezték be a tegnapi kereskedést a vezető amerikai indexek, a Dow 0,3%-kal, az S&P500 0,2%-kal, a Nasdaq 0,1%-kal esett vissza.


Hiába fűztek egyesek nagyobb reményeket ahhoz, hogy az USA és Kína közti tárgyalások véget vethetnek a köztük dúló kereskedelmi konfliktusnak, az ügyhöz közel álló források szerint nem történt érdemi előrelépés a korábbi álláspontokhoz képest. Kínai hivatalnokok szerint az amerikai követelések három részre oszlanak. Az egyik ezek közül az országok közti kereskedelmi deficit csökkentése, ami relatíve könnyen kivitelezhető lenne. A következő a kínai gazdaság kinyitása, amiben már relatíve jól halad Kína. Az ország többek között tegnap jelentette be, hogy a vártnak megfelelően mostantól eltörli a külföldi tulajdonrészre vonatkozó limitet a hazai bankokban és alapkezelőkben. A harmadik pontban azonban továbbra sem tudnak dűlőre jutni a felek, ami főként a kínai ipar állami támogatását és a „Made in China 2025”-ös terv visszafogását illeti. Ennek bolygatásáról Kína hallani sem akar. Ezzel pedig legkorábban szeptember 6-án életbe léphetnek az újabb importvámok, immáron 200 milliárd dollárnyi kínai termékre, amikre hasonló mértékű válasz érkezhet. A hírekre nem volt látható érdemi piaci reakció.


Az amerikai gazdasági növekedés sem tud már ellenállni az idei évben kezdődött globális lassulásnak, legalábbis erről tanúskodnak az előzetes augusztusi beszerzési menedzser indexek. A feldolgozóipari index 55,3 pontról 54,5 pontra esett vissza a várt 55 ponttal szemben, míg a szolgáltatóipari index 55,2 pontra esett vissza az előző havi 56 pontról a várt 55,8 ponttal szemben. Abszolút értelemben továbbra is jónak számítanak ezek az értékek, a kompozit mutató értéke nagyjából 2,5% GDP növekedésnek felel meg a múltbeli adatok alapján.


Kiderült miért hagyhatott fel a Morgan Stanley is a Tesla részvények követésével, ugyanis egy az ügyhöz közel álló forrás szerint Elon Musk felkérte a céget, hogy személyes tanácsadóként működjön közre a Tesla esetleges tőzsdei kivezetésének kapcsán.

Gyenge inflációs adat Japánból

Noha nem zárult érdemi előrelépéssel az USA és Kína közti kereskedelmi tárgyalások újabb köre, az ázsiai indexek relatíve jól tartják magukat. A Nikkei 0,9%-kal, a Shanghai index 0,4%-kal emelkedik, a Hang Seng 0,2%-kal csökken.


Könnyen lehet, hogy a japán részvénybefektetők a ma hajnali gyenge júliusi inflációs adatnak örültek, ami elmaradt a várakozásoktól, így továbbra is hosszan tartó ultralaza monetáris politika irányába mutatnak. A headline adat 0,9%-os drágulást mutatott év/év alapon, ami ugyan felülmúlja az előző havi 0,7%-ot, de elmarad az 1%-os elemzői konszenzustól. A maginfláció továbbra is nagyon alacsony, csupán 0,3%-on áll, ami megegyezik a konszenzussal és minimális emelkedést mutat júniushoz képest.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX szintén pluszban volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben