Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste BÉTa Hírek - Újabb rossz hírek a Nokia háza tájáról

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2012. szeptember 7.   10:31

ThyssenKruppA ThyssenKrupp fogja szállítani a Hongkong és Peking között épülő gyorsvasút hongkongi óriás megállójának mozgólépcsőit és mozgójárdáit. Ez összesen 81 eszközt jelent. A hír pozitív, de árfolyamhatással nem számolunk, ugyanis az acélipari óriásnál ez nem jelent jelentős rendelésállomány növekedést,...

ThyssenKrupp
A ThyssenKrupp fogja szállítani a Hongkong és Peking között épülő gyorsvasút hongkongi óriás megállójának mozgólépcsőit és mozgójárdáit. Ez összesen 81 eszközt jelent. A hír pozitív, de árfolyamhatással nem számolunk, ugyanis az acélipari óriásnál ez nem jelent jelentős rendelésállomány növekedést, ugyanakkor presztízsértékkel rendelkező beruházásról beszélhetünk a világ egyik legnagyobb piacán.

A ThyssenKrupp amerikai leányvállalata 1 milliárd eurós EBIT veszteséget vár az idei évre, szemben a tavalyi év 3,1 milliárdos veszteségével.
Nokia
Újabb rossz hírek a Nokia háza tájáról. A héten bemutatott telefon eddig sem nyűgözte le a befektetőket, de a készülék, pontosabban annak reklámvideója kapcsán újra magyarázkodásra kényszerült a finn vállalat. Ugyanis az új reklámfilmet úgy állították be, mintha az új mobiltelefonnal készült volna. Az igazság azonban az, hogy profi kamerával készült és csak szimulálja az új telefon képességeit.
Banco Santander
A Banco Santander brazil leányvállalata 500 millió dollár értékben bocsátott ki kötvényeket. Meglátásunk szerint a plusz forrásra a növekedés miatt lehet szüksége a banknak, ugyanis jelentősen emelkedik az eszközállomány nagysága a dél-amerikai kontinensen.
Deutsche Bank
A Deutsche Bankot 1,5 millió dollárra büntették az amerikai hatóságok az energiaszolgáltatói piac manipulációja miatt. A bírságon túl 123.198 dollárnyi profitot is vissza kell fizetnie a vállalatnak. A hír kedvezőtlen, azonban árfolyamhatása elenyésző, nem éri el az 1 centet sem. Meg nem erősített információk alapján a Deutsche Bank további létszámleépítést tervez az eddigi 1900 főt érintő csökkentésen túl is.
Daimler
Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója szerint a Daimlernek visszajár az az 50 millió dollár amit még 2009-ben fektetettek be a Tesla Motors-ba. Ugyanis a ma már jó pénzügyi helyzettel rendelkező vállalatot ez a befektetés mentette meg a csődtől, és a Daimler úgy fektetett be, hogy ők is pénzszűkében voltak.
Siemens
A fix költségek csökkentése érdekében a Siemens létszámleépítésre kényszerülhet a JP Morgan elemzői szerint. Tényleges költségcsökkentő intézkedésekről november 8-án fog a német vállalat beszámolni. Azonban úgy néz ki, hogy a JP Morgan elemzői megelőlegezték a bizalmat és 73 euróról 76 euróra növelték a célárat, az ajánlást továbbra is semlegesen tartva.
Telefonica
A Telefonica, Spanyolország legnagyobb telefontársasága, és a France Telecom kötvényeket bocsátott ki. Március óta ez volt a legeredményesebb hete a fenti vállalatoknak tőkeszerzés szempontjából. A Telefonica 750 millió euró értékben bocsátott ki 5 éves kötvényeket. A csökkenő hozamok ellenére a Telefonica továbbra is drágán, a kamatswap fölött 485 bázisponttal jut forráshoz.

A Telefonica mobiltelefon előfizetőinek száma júniusban 201.830 fővel csökkent. Ez a csökkenés meghaladja a piac méretének zsugorodását, ennek következtében a piaci részesedése is 38,04%-ról 37,91%-ra módosult. Az iparágban főleg fix költségek a jellemzőek, ezért az előfizetők számának csökkenése jelentősen képes csökkenteni az eredményt.

A Telefonica átmenetileg felfüggesztette call-centerének értékesítési folyamatát, miután nem érkezett rá megfelelőnek tartott ajánlat. A hír kedvezőtlen a jelentős eladósodottsággal küzdő vállaltnak, ugyanis a szükséges további fejlesztéseket és hálózatbővítést csak kötvénykibocsátással tudja finanszírozni, melynek költsége azonban jelenleg csökkenést mutat.
ArcelorMittal
Az ArcelorMittal 7 millió eurót fektetett be Franciaországban, már meglévő gyárába, ahol karosszériaelemeket galvanizáló új eljárással kísérleteznek.
E.ON
Eredmény nélkül végződtek az E.ON tárgyalásai a román kormánnyal az energetikai óriás román egységében, az Electrica Moldovában a meglévő 27%-os állami tulajdonrész megszerzéséről. Az árat nem hozták nyilvánosságra, de az állam amúgy is csak 17%-ot kíván eladni, mert a maradék 10%-ot a munkavállalóknak tartaná fenn. Ráadásul az E.ON-t 50 millió bírsággal sújtaná, mert a cég nem a 2005-ös privatizációs szerződésnek megfelelően járt el. A vételárra irányadó lehet, hogy az Enel az Electrica Muntenia Sud 13,5%-os állami tulajdonrészét 377 millió euróért vette meg. Az E.ON opciója hasonló, vagyis, ha a 27%-ot meg tudná szerezni, akkor az mintegy 700-800 millió eurójába kerülhetne. Ez részvényenként 40 cent, vagyis a tranzakció nincs jelentős hatással a részvényárra.
BMW
A BMW néhány motorkerékpárját a jövőben Thaiföldön fogja gyártani és az üzemben nemcsak a belföldi, hanem világpiacra is fognak termelni 250 és 500 köbcentiméter közti motorokat. A döntés hátterében véleményünk szerint költség okok állnak, vagyis amennyiben változatlan minőséget tudnak előállítani, akkor a döntésnek eredménynövelő hatása lehet a későbbiek során, azonban egyelőre nem számítunk árfolyamhatásra.
Bayer
A Bayer mezőgazdasági üzletága tárgyalásokba kezdett Ázsiában a Metro Group-al és annak kínai leányvállalatával, a Star Farm-al. A vállalat technikai partnerként fogja támogatni a gazdákat jó minőségű zöldségek termeléséhez szükséges növényvédő termékekkel, vetőmagokkal és személyre szabott ügyfélszolgálattal.
Lufthansa
1.000 járatot törölt a Lufthansa, miután a cég életében az eddigi legnagyobb sztrájkba kezdtek a légi utaskísérők. Összesen 1800 járat indult volna el, melyből a közlemények szerint 1200 lehet érintett a sztrájk miatt. A két fél álláspontja egyelőre nem látszik közeledni egymáshoz.
Total
Sűrűsödnek az események az azeri földgáz körül. A török Socar, amely a Transz-Anatóliai Gázvezetéket (TANAP) építi a bolgár határig, 29%-os részesedést ajánlott a Total, a Statoil, és a BP konzorciumának, amely a Shah Deniz gázmező második fázisának fejlesztését végzi Baku mellett. Így az török állami cég tulajdonrésze 51%-ra csökkenne a 7 milliárd dolláros projektben. Azért lépné ezt meg a cég, mert ez a gázvezeték szállítaná a Shah Deniz második ütemének kitermeléséből származó 10 milliárd köbmétert a bolgár határig. Innen vagy a Nabucco, vagy a TAP szállítaná a földgázt Közép-Európába (így Magyarországra is) vagy Dél-Európába (Olaszország, a csizma alja felé). A verseny a két gázvezeték részéről még folyik, nem véletlen hogy mi is keressük az azeriek barátságát (!). Egyébként az azeri és a török kormány júniusban kötötte meg a kormányközi egyezményt arról, hogy legalább 10 milliárd köbméter azeri gázt szállítanának évente a 2 000 km-es csővezetéken. A Nabucco és a TAP is minimum 10 milliárd köbméter éves szállítást tervez.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben