Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - Korlátlan beavatkozást tervez a perifériás államok másodlagos hitelpiacán az EKB

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. szeptember 7.   09:34

Hölgyek, Urak! Megtörtént! Úgy tűnik, hogy a döntéshozók megteszik azt, amit kell. Az EKB korlátlan beavatkozást tervez a perifériás államok másodlagos hitelpiacán. Ez számításaink szerint akár több mint 500 milliárd eurót is jelenthet első körben, de az aranytartalékok felhasználásával 1.000 milliárd euróra, egyéb módszerek felhasználásával pedig akár még ennél is...

Hölgyek, Urak! Megtörtént! Úgy tűnik, hogy a döntéshozók megteszik azt, amit kell. Az EKB korlátlan beavatkozást tervez a perifériás államok másodlagos hitelpiacán. Ez számításaink szerint akár több mint 500 milliárd eurót is jelenthet első körben, de az aranytartalékok felhasználásával 1.000 milliárd euróra, egyéb módszerek felhasználásával pedig akár még ennél is magasabbra rúgó beavatkozásra lehet számítani. Technikailag kitörést láthatunk az USA indexekben és a DAX-ban is. Ugyan ez csak a kockázati prémium csökkenésnek tudható be (az eredményvárakozások egyelőre nem mutatnak javulást), de figyelemre méltó a mozgás. Az érdekessége az, hogy pont ugyanolyan, mint a válságban a lefelé mozgás volt. A vállalati eredményvárakozások nem romlottak, de a kockázati prémium növekedése lefelé vitte a részvényárakat és az index értékeket! Vagyis pont fordított eseményeket látunk. Ez azt jelenti, hogy vége a válságnak? Igen, úgy tűnik, hogy a megfelelő intézkedéssorozatok, amelynek csak az egyik első lépését láttuk tegnap (hátravan még a német alkotmánybíróság ESM-ről való döntése, a fiskális integráció elmélyítése, a Fed QE3- ja, és a kínai stimulus is elkezdődni látszik). Így a piacok bika oldalán játszanánk.
Piaci áttekintés
- Kötvényvásárlási programot jelentett be az EKB
- Vegyes kép a nyersanyagok piacán
- Ismét jelentősen gyengült a forint
- Ázsia is szárnyalt
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Hatalmas emelkedést láthattunk a piacokon Mario Draghi bejelentésének, valamint az EKB kötvényvásárlási programjának köszönhetően. (Dow +1.9%; S&P500 +2.0%; Nasdaq +2.2%)
- Tegnap az EKB bejelentette, hogy korlátlan kamatplafon nélküli monetáris uniós 1 és 3 év közötti lejáratú államkötvény vásárlásba kezd azon tagállamok esetében, amelyek bejelentkeznek az ESM-nél egy igazgatott programra, s a meghatározott feltételeket teljesítik. Ráadásul Angela Merkel is elmondta, hogy tovább dolgozik az európai fiskális integráción. A perifériás tagállamok ezzel a segítséggel olcsóbb finanszírozáshoz jutnak, amelynek köszönhetően elérhetik, hogy ne legyen szükség több jelentős megszorításra. Így elindulhat valamiféle növekedés, s Európa kilábalhat a recesszióból.
- Ezen híreknek köszönhetően az amerikai piacok négy éves csúcsra emelkedtek, ami számunkra azt jelenti, hogy fontos szinteket törtek át az indexek, s új lokális (sőt úgy látjuk), ténylegesen is új csúcsok ostromlása kezdődhet a nem túl távoli jövőben.
- A tegnapi munkaerő piaci adatok és a szolgáltatóipari kompozit beszerzési menedzser index is jobbak lettek a vártnál, ami szintén segítette a piacokat.
- A német export és import is meglepetésre növekedett júliusban (0,9% és 0,5%), pedig az elemzők mind a kettőben néhány tized százalékos csökkenésre számítottak. A 16,9 milliárd eurós kereskedelmi többlet ugyan csökkent, de meghaladta a várakozásokat. Ugyanakkor a folyó fizetési mérleg a várt 13,5 milliárd euróval szemben 12,8 milliárd euró lett.
- Délben a német ipari termelési adatokat is megláthatjuk, a piac 3%-os csökkenést vár. Valószínűleg tényleg rossz lesz a 2,2%-os, ma reggel megjelent magyar csökkenés után. (+0,7% volt a várakozás), ugyanis Németország hazánk legnagyobb kereskedelmi partnere.
- A spanyol ipari termelés 5,4%-kal csökkent a várt 5,2%-kal szemben. Júniusban még 6,3% volt a kontrakció, így ez az érték javulásnak tekinthető.
Olaj, arany
- Az arany emelkedni tudott a tegnapi kereskedés során, 1692,9 dollárról 1700,28 dollárra emelkedett egy uncia arany árfolyama. Az arany szempontjából bizonytalanságot jelenthet a tegnapi EKB bejelentés, ami szerint sterilizált módon fognak a másodlagos piacon kötvényeket vásárolni. Ez pedig felveti a kérdést, hogy milyen eszközöket fog értékesíteni a jegybank és elméletileg felmerülhet az arany értékesítésének a lehetősége is, bár ezen kívül is számos más eszköz rendelkezésre áll.
- Az olaj árfolyama tegnap 96 dollárról 95,53 dollárra csökkent. Az olaj készletek a várt 4,9 millió hordó helyett 7,4 millióval csökkentek, ugyanakkor a vártnál kisebb mértékben csökkentek az üzemanyagkészletek. Technikai alapon a 20 és a 200 napos mozgóátlag körüli egyre szűkülő sávban tartózkodik az árfolyam.
Devizák
- Jelentős kilengés volt tapasztalható tegnap a forint piacán. A forint a kezdeti 284,57-ről átmenetileg 289,41-ig gyengült, majd onnan némileg korrigált és 286,72-ön fejeződött be a kereskedés. Az elmozdulás Orbán Viktor Facebook-on közzétett videó üzenetének megjelenése után kezdődött, melyben az IMF tárgyalásról azt monda: „Ezen az áron, így nem”. A kijelentés elbizonytalanította a befektetőket az IMF megállapodást illetően (mellyel kapcsolatban jelenleg számos kérdés merül fel), amire adni kezdték a forintot.
- Az EUR/USD árfolyama 1,2601-ről 1,2631-re változott a tegnapi meglehetősen adatdúsnak nevezhető napon. Amerikából a vártnál jobb munkanélküliségről és javuló fogyasztói bizalomról számoltak be. Közben Európában az EKB a várakozásokkal ellentétben változatlanul 0,75%-on hagyta a kamat nagyságát és Mario Draghi bejelentette a régóta várt kötvényvásárlási programot.
Távol-Kelet
- A tegnap Európában kezdődött jó hangulatra még ráerősített az amerikai foglalkoztatottság alakulása. Így nem csoda, hogy a jókedv nem csak Amerikára, de Ázsiára is átragadt, ennek köszönhetően jelentősen emelkedtek a vezető indexek. A Nikkei 1,96%-ot, a Hang Seng 2,42%-ot, a Shanghai index pedig 3,94%-ot emelkedett.
- A kínai kormány jelentős infrastrukturális beruházásokról döntött. Több mint két tucat új metróvonal elindítását határozták el összesen 127 milliárd dollár értékben. Elkezdődött továbbá a vállalatok kiválasztása a Hongkong és Peking közti gyorsvasút megvalósítására.
Határidős piacok
- Az összes meghatározó határidős tőzsdeindex emelkedik ma reggel.
Vállalati hírek
- A Magyar Nemzet értesülési szerint csak októberben várható az elektronikus útdíjra vonatkozó közbeszerzési tender kiírása, és a rendszer jövő év júliusában indulhat. Így csak a gyorsan kiépíthető műholdas (Global Navigation Satellite System, GNSS), vagy mikrohullámú (Dedicated Short Range Communication, DSRC) technológiák jöhetnek szóba. Németországban például a GNSS-t használják, ami kompatibilis az osztrák rendszerrel is. A tender összértéke 75 milliárd forint, az útdíjakból éves szinten 150 milliárd forintos bevételt remélnek. Az újság szerint a lehetséges pályázók a következők: a Magyar Telekom leány T-Systems, a Sopia-Net, a SkyGate, valamint az Efkon Group. A hír egyelőre nem lesz hatással a Magyar Telekomra.
- Az OTP 2012. szeptember 5-én 3.106 darab törzsrészvény értékesített Javadalmazási politikája keretében, így a bank tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 4.393.144 (1,57%) darabra változott.
Gazdasági hírek
- A tegnap kiszivárogtatott IMF levélről kiderült, hogy az inkább csak a választóknak szóló politikai akció volt, hiszen Orbán Viktor tegnap úgy nyilatkozott, hogy ilyen feltételekkel nem kell az IMF hitel. Az egyik internetes hírportál megszerezte az Valutaalap által kb. egy hónapja küldött tényleges levelet, melyben a következők szerepeltek: (i) a bankadó eltörlése, (ii) a jegybankra kivetendő tranzakciós adó eltörlése, (iii) az alkotmánybíróság hatáskörének visszaállítása.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse
ELEMZÉS

Uranium Energy Corp: az uránbányászat amerikai üstököse

Az Uranium Energy Corp (UEC) egy gyorsan növekvő, uránérc feltárással foglalkozó, az Egyesült...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben