Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Továbbra is rendben bővül az amerikai gazdaság

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. július 19.   09:33

Erste kommentár Tegnap tette közzé a Fed a szokásos gazdasági felmérését, a Bézs könyvet. Ez alapján a 12 körzetből 10-ben tovább folytatódott a stabil gazdasági fellendülés. A két...

Erste kommentár

Tegnap tette közzé a Fed a szokásos gazdasági felmérését, a Bézs könyvet. Ez alapján a 12 körzetből 10-ben tovább folytatódott a stabil gazdasági fellendülés. A két kilógó körzet Dallas és St. Louis volt. Dallas profitált a kőolajár emelkedésből, míg St. Louis-ban gyenge fellendülést mértek. Az összes körzetben aggódnak a vámok miatt, amely sok államban növeli a beszerzési költségeket. Általános a beszerzési árak nyomása, ami összébb nyomja a jövedelmek marzsait. Ráadásul a körzetek felében kamionsofőr hiány alakult ki. Mindeközben a lakossági fogyasztás minden körzetben tovább bővül, míg a munkaerőpiac továbbra is feszes.


Ezek a megállapítások alátámasztják azokat a hangokat, akik félnek a gazdaság túlfűtöttségétől, illetve attól, hogy az S&P500 vállalatok rekord szinten levő vállalati marzsai csökkenésnek indulnak, és ezért a gazdasági ciklus tetején lehetünk. Ugyanakkor a Fed jelentés szállítmányozásra vonatkozó megjegyzése összhangban van azzal, amit a Waberer’s vizionál Európára az év második felére. Sőt a vámok miatt megjelenő aggodalom az Alcoa esetében már materializálódott is, hiszen csökkentették az idei eredménykilátásokat, mert jelentős termelésük van Kanadában, amelyet az amerikai piacon adnak el, és ez ezentúl vámköteles termék.


A mai napon a DAX esetében a 200 napos mozgóátlag tegnapi tesztelését követően korrekciót láthatunk, amely ki is tarthat a nap végéig. Itthon a BUX nem akar magára találni. Az index egyre inkább közelíti a 32.000 pont környéki szintet, amelyet a váll-fej alakzatszerűség is indikál. Ez persze elsősorban a Richternek köszönhető, amelyet úgy tűnik, hogy egy jelentősebb eladó tart nyomás alatt. Valószínűsíthető, hogy egy nagyobb tulajdonos válik meg a részvényeitől. A grafikon alapján, azt gondoljuk, hogy a „kitárazás” május közepén kezdődött, s ha nem az Aberdeen-ről van szó, hanem valamelyik kisebb tulajdonosról, akkor remélhetőleg a nem túl távoli jövőben véget is érhet.

Leginkább a munkaerőhiányra panaszkodnak az amerikai vállalatok

A Fed által tegnap közzétett Bézs könyv alapján a vállalatok legnagyobb problémája jelenleg a munkaerőhiány, mivel az amerikai gazdaság gyakorlatilag elérte a teljes foglalkoztatottság szintjét. A munkaerőhiány számos szakmában jelentkezik, a kamionsofőröktől, az építőipari szakmunkásokon át a magasan képzett IT szakemberekig. A munkaerőhiány bérnövekedést generál, ami növeli a bérinflációs nyomást, azonban ez a fogyasztói árakba továbbra sem gyűrűzött be. A vállalatok továbbá megjegyezték, hogy nehézségeket okoz a nyersanyagárak emelkedése, a vámok miatt ellátási nehézségeik is akadtak, miközben továbbra is tartanak a kereskedelmi háborútól.


Az erős verseny miatt csökkentette 2018-as eredményvárakozását az eBay. Így hiába telesített jól a második negyedévben az Amazon és a digitális csatornák felé nyitó Walmart generálta növekvő verseny miatt, több mint 5%-ot esett a részvény árfolyama az esti határidős kereskedésben. A társaság az év egészére már csak 10,75-10,85 milliárd dollár közötti árbevételre számít, míg korábban 10,9-11,1 milliárdra számított, a piaci várakozás pedig 10,95 milliárd dollár volt. A második negyedévben 53 centes egy részvényre jutó eredményt ért el az eBay, felülmúlva az 51 centes piaci várakozást.


Jó eredmény, de visszavágott kilátás az Alcoa-nál is. A társaság a második negyedévben 3,6 milliárd dolláros árbevételt és 1,52 dolláros egy részvényre jutó korrigált eredményt ért el. Ez felülmúlta a 3,46 milliárdos árbevételi és 1,32 dolláros EPS várakozást is. Ugyanakkor a növekvő energiaköltségek és a vámok negatívan érintik, így visszavágta idei éves prognózisát. Mivel a cég termékeinek jelentős részét Kanadában állítja elő, de jellemzően Amerikában értékesíti, így azokat is sújtják a vámok. Az EBITDA várakozást a korábbi 3,5-3,7 milliárd dollárról 3-3,2 milliárd dollár közé csökkentették. A zárást követően minimálisan csökkent a részvények árfolyama.


AZ IBM megverte a várakozásokat a második negyedévben és megerősítette az év egészére vonatkozó várakozásait. Az egy részvényre jutó eredmény 3,08 dollár lett, szemben a várt 3,04 dolláros előrejelzéssel. A 20 milliárdos árbevétel szintén pozitív meglepetésnek számított, a piac 19,86 milliárd dollárra számított. A felhő alapú szolgáltatások 20%-kal nőttek. A részvények árfolyama 3%-ot emelkedett a gyorsjelentést követően az esti kereskedésben.


A Boeing 12,7 milliárd dolláros megrendelést nyert a vietnámi Vietjet-től 100 darab Boeing 737 MAX típusú repülőgépre.

Japán kész megvédeni autóiparát

Kisebb csökkenés jellemezte ma az ázsiai piacokat, a Hang Seng és a Nikkei 0,1-0,2%-ot csökkent, míg a Shanghai index 0,7%-ot esett.


A japán kereskedelmi miniszter szerint Amerikának kemény válaszra kell felkészülnie, ha a japán autókra vetnének ki vámokat. Mivel az alumínium és acél vámok alig érintették Japánt, ennek megfelelően arra nem is reagáltak, de a mostani nyilatkozat egyértelművé tette, hogy az autóipar esetében más a helyzet.


A japán jegybank 10 milliárd jennel 180 milliárd jenre csökkentette a 10-25 év közötti állampapírokból vásárolt mennyiséget, miután a megnövekedett kereslet így is lenyomta a hozamokat, ezért kisebb szükség volt a jegybank eszközvásárlására.


A japán export júniusban 6,7%-kal bővült, ezzel elmaradt a 7,0%-os elemzői konszenzustól. Az import 2,5%-os növekedése szintén jelentősen elmaradt a várt 5,3%-os bővüléstől.


Tovább gyengült a jüan a dollárral szemben, a devizapár jegyzése már 6,77 fölött jár, ami a leggyengébb jüan árfolyamot jelenti 2017 júliusa óta.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben