Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nagyot esett az olaj

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. július 12.   09:51

Erste kommentár Nagyot esett az olaj arra a hírre, hogy az USA mégiscsak engedékenyebb lenne Iránnal szemben, így Irán egyes országoknak adhatna el olajat anélkül, hogy az olajat megvevő országok is amerikai szankció alá...

Erste kommentár

Nagyot esett az olaj arra a hírre, hogy az USA mégiscsak engedékenyebb lenne Iránnal szemben, így Irán egyes országoknak adhatna el olajat anélkül, hogy az olajat megvevő országok is amerikai szankció alá kerülnének emiatt. Ez a lépés meglepetésként érte a piacot, nagyot esett az olaj árfolyam a hírre. Pedig olyan értelemben nem meglepő, hogy Trump korábban sokat kritizálta az OPEC tagállamokat, hogy nagyobb mértékben kellene növelniük a kitermelést, hogy „stabilizálják” az olajárat. Mivel ez nem következett be, így egy „nem konvencionális” lépéssel stabilizálná az USA az árakat. Az árfolyam különben a 20 napos mozgóátlagig süllyedt a tegnapi napon, ami támaszt jelent a technikai álmoskönyv szerint.


Mindeközben itthon is zajlik az élet. A Waberer’s profit figyelmeztetést tett közzé. A kamionok kihasználtsága az elmúlt hónapokban sem javult, így az igazgatóság a korábbi emelkedésről enyhe csökkenésre rontotta az ide évre vonatkozó EBITDA előrejelezését. Mindeközben szavatossági eljárást indítottak a Link eladója ellen, mivel az értékesítés során lényeges dolgokat hallgathatott el. A cég az év második felében már javuló piaci kondíciókat vár, és intézkedéseket vezet be a volatilis piaci körülményekhez való jobb alkalmazkodás érdekében. A hír egyértelműen negatív, de a részvényárba már korábban beárazódott ennek a lehetősége, és a papír amúgy is a szektortársak értékeltségének felén forog. Így a hírnek limitált lehet az árfolyam hatása.


A mai napon oldalazást, enyhe emelkedést várunk a nap végére a DAX és a BUX index esetén is a tegnapi csökkenést követően.

Ismét tárgyalóasztalhoz ülhet az USA és Kína?

A kezdeti esést követően jól állta a sarat tegnap az amerikai részvénypiac, annak ellenére, hogy újabb kereskedelmi háborús szelek söpörtek végig a piacokon. A Dow 0,9%-kal, az S&P500 0,7%-kal, a Nasdaq 0,6%-kal esett vissza.


Nem sokkal azt követően, hogy Donald Trump újabb 200 milliárd dollár összértékű kínai importra helyezett kilátásba vámot, Kína kereskedelmi miniszter-helyettese a kereskedelmi tárgyalások folytatását szorgalmazta az Egyesült Államoknál. Fehér Ház közeli források szerint az USA is folytatni szeretné a tárgyalásokat, így elképzelhető, hogy a felek hamarosan ismét megpróbálhatnak kölcsönös megállapodásra jutni. A részvénypiacok örültek a fejleményeknek, az amerikai határidők 0,5% körüli pluszba ugrottak.


Érdekes akvizícióba vágja a fejszéjét a Broadcom, miután korábban Donald Trump meghiúsította a cég Qualcommra vonatkozó felvásárlási tervét. A vállalat 18,9 milliárd dollárért vásárolná fel készpénzben a CA Technologies-t, akiknek látszólag nincs túl sok kapcsolatuk a félvezető szektorral, ugyanis az egyik legnagyobb független szoftvercég a világon. Egyelőre a befektetők is szkeptikusak, piaczárást követően közel 7%-kal esett az árfolyam.

Kína már keresi az utakat a visszavágásra

Emelkedést mutatnak ma reggel a vezető ázsiai indexek, miután az USA és Kína ismét nyitottnak mutatkoznak a kereskedelmi tárgyalások folytatására. A Hang Seng 1%-kal, a Shanghai index 2,3%-kal emelkedik, míg a Nikkei 1,2%-kal. Utóbbi indexet a féléves mélyponton lévő jen is segíti a dollárral szemben.


Azt követően, hogy a Trump adminisztráció újabb 200 milliárd dollárnyi kínai importra helyezett kilátásba vámot, Kínának el kell gondolkodnia azon, hogy ez esetben milyen válaszlépéssel torolná meg, ugyanis a Kínába érkező amerikai import a 200 milliárd dollárt már nem éri el. A Wall Street Journal kínai forrásai szerint ezek olyan lépések lehetnek, mint például az összeolvadások és akvizíciók hátráltatása, amerikai vállalatok kínai licencének lassabb kiadása vagy amerikai termékek kifejezetten szigorú vizsgálata a határnál. Mindenesetre egyelőre nem biztos, hogy ezekre a lépésekre szükség lesz, ugyanis a legfrissebb hírek szerint ismét nyitottak lennének a felek tárgyalóasztalhoz ülni.


Eközben a dollár/jüan árfolyam ismét a kritikus 6,7-es szinthez érkezett, így érdemes lesz figyelni, hogy vajon ezúttal is igyekszik-e közbelépni majd a kínai jegybank a túl hirtelen devizagyengülés elkerülése érdekében, ami akár komolyabb tőkekiáramlásokhoz is vezethetne az országból.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacok is a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben