Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új vámok, újra negatív hangulat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. július 11.   09:12

Erste kommentár Tegnap piaczárás után újabb intézkedéseket jelentett be az USA a kereskedelmi háborúban. Nevezetesen beazonosításra került az a 200 milliárd dollárnyi, 60 ezer kínai áru, amelyre...

Erste kommentár

Tegnap piaczárás után újabb intézkedéseket jelentett be az USA a kereskedelmi háborúban. Nevezetesen beazonosításra került az a 200 milliárd dollárnyi, 60 ezer kínai áru, amelyre augusztus 31-től 10 százalékos vámot vetne ki az Egyesült Államok. Ezt a szellemi jogok nem megfelelő kezelésével indokolja az USA. Ugyanakkor hasonló ellenlépésre Kína nem képes, hiszen „csak” mintegy 150 milliárd dollár értékben importál termékeket az USA-ból. A Kínában működő amerikai gyárak életét azonban komolyan meg tudja nehezíteni. Ezek a lépések viszont nem kedveznek a világkereskedelemnek és a növekedési kilátásokat is rombolják. Így a DAX a mai napon eséssel készül reagálni a bejelentésre, s valószínűleg a BUX is inkább lefelé fog mozogni. Az amerikai határidős indexek is lefordultak a tegnapi emelkedést követően.

Trump ismét rátett egy lapáttal

A tegnapi kereskedést még ugyan pluszban zárták a vezető amerikai részvényindexek (S&P500 +0,4%, Dow +0,6%, a Nasdaq stagnált), azonban piaczárást követően 1% körüli mínuszba süllyedtek a határidők miután az USA újabb konkrét lépést helyezett kilátásba az importvámokkal kapcsolatban.


Ez abban nyilvánult meg, hogy a Trump adminisztráció nyilvánosságra hozta azon Kínából importált termékek körét (200 milliárd dollár összértékben), amelyeket 10%-os importvámmal súlytana. Ez ugyan benne volt a levegőben, azonban nem sokan gondolhatták, hogy már ilyen gyorsan meghatározza a Kereskedelmi Hivatal a megadóztatni kívánt importtermékek körét. Ezt most egy nagyjából két hónapos egyeztetés követi a gazdaság szereplőivel, egy hosszabb meghallgatásra augusztus 20. és 23. között kerül majd sor. Maga a vám augusztus 31-én léphet életbe. Emellett hamarosan életbe léphet a „maradék” 16 milliárd dollárnyi kínai importra vonatkozó vám is, így elképzelhető, hogy az elkövetkező napokat ismét kockázatkerülés fogja jellemezni. Az új, 200 milliárd dollárnyi kínai importra vonatkozó vám már az amerikai fogyasztókat is érintené, így kérdéses, hogy Trump vajon meddig mer elmenni.


A Pfizer vezérigazgatójával való egyeztetés után azzal büszkélkedett tegnap Donald Trump a Twitterren, hogy megegyezett a céggel a gyógyszerárak csökkentéséről. Ez azonban csak annyit jelent, hogy egy idei korábbi áremelést visszavon a cég, így jelentős hatása ennek valószínűleg nem lesz a cég számaira. Ebből az látszik, hogy a gyógyszerár-csökkentési terv alatt Trump inkább kirakat-intézkedéseket tud végrehajtani, és nem fenyeget egy komolyabb átfogó reform. Ez a nagyobb amerikai gyógyszergyártók részvényárfolyamának alakulásában is látszik, ugyanis az utóbbi hónapokban felülteljesítik a piacot, mondhatni kisebb fellélegzés látható.

Újabb csata kezdődött a kereskedelmi háborúban

Ma ismét az eladók uralták az ázsiai piacokat. A Nikkei 1,1%-ot, a Hang Seng 1,5%-ot, a Shanghai index 1,9%-ot csökkent.


A Trump adminisztráció újabb listával állt elő, mely alapján 200 milliárd dollár értékű kínai eredetű import termékre vetnének ki 10%-os vámot. A lépés augusztus legvégén lépne életbe az ilyenkor megszokott véleményezési időszakot követően. Az újonnan kivetni tervezett vám főként fogyasztási cikkeket érinteni, úgymint ruhák, tévék, elektronikai eszközök.


Kína egyből jelezte, hogy válaszlépéseket készül adni, de egyelőre nem tudni, hogy ezt milyen formában készül megtenni. Ugyanis az amerikai exportot nem tudja azonos arányban vámmal sújtani, mivel Kína „csak” 150 milliárd dollár értékű terméket importál Amerikából. Ettől függetlenül számos lépést hozhat Kína, például adminisztratív úton nehezítheti az amerikai vállalatok kínai befektetését és működését, de egyrészt ezzel saját gazdaságának is árthat, másrészt egy ilyen lépéssel újabb fronton kezdődne háború.


A japán termelői árindex júniusban a vártnak megfelelően 2,8%-kal emelkedett, viszont májusban a gépipari rendelések 16,5%-kal kilőttek, bőven felülmúlva a 10,9%-os várakozást.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

A Richter megvette a Bemfola-hoz tartozó jogokat az Egyesült Államokra

A Richter bejelentette, hogy megvette a Bemfola-hoz tartozó összes jogot az Egyesült Államokra is. A világ többi részére eddig is a Richter tulajdonolta a jogokat, tavaly 34,6 millió euró bevétele volt ebből a gyógyszerből. Idén 40 millió, hosszútávon pedig évi 80 millió euró árbevételre számít a cég. A Bemfola egy női fertilitást növelő készítmény. A vételár 5 millió svájci frank, amely csak mérlegtétel (nincs most eredményhatása). Ezt az immateriális jogot akkor kezdik amortizálni, amikor a gyógyszer piacra kerül. Azaz még jó sokáig nem érinti az eredményt, s azt is csak akkor, amikor már van hozzá árbevétel. Az harmadik klinikai fázis első kísérlete már megtörtént, még egy vagy két kísérlet van hátra, amelyek egyenként 30 millió dollárba kerülnek. A kísérletek 1-3 évet vehetnek igénybe az FDA jóváhagyást is beleértve. Így a gyógyszer 3-4 év alatt kerülhet piacra az USA-ban, de a Richternek mind a kísérletekhez, mind az értékesítéshez partnert kell még találnia. Az amerikai fertilitás készítmény piac (két originális, biotechnológiai termék) 500-600 millió dolláros és évi 5 százalékkal növekszik. Szerintünk az USA-ban is lehet 50-100 millió dolláros értékesítés, amelyből royalty-t kaphat a cég, szerintünk 20% körüli értékben. Számításaink azt mutatják, hogy a fentiek alapján leírt cash flow 50-100 forintot érhet részvényenként, amit persze még a kockázatokkal csökkenteni kell. Azaz enyhén pozitív a hír.

A MOL 555 millió eurós hitelszerződést kötött

A MOL 555 millió euró összegű rulírozó hitelszerződést kötött. Ezzel egyidejűleg a 2014. októberében megkötött, 1,55 milliárd dollár összegű rulírozó hitelszerződés alapján fennálló hitelkeretből 930 millió dollár törlésre kerül, míg a hitelkeret fennmaradó része továbbra is lehívható marad. A tranzakciót az Erste Group Bank AG és a KBC Bank koordinálta. A MOL kimagaslóan versenyképes feltételekkel kötötte meg a szerződést, melynek kiinduló kamatfelára 75 bázispont. A hitelszerződés 5 éves futamidejű, amely 1+1 évvel meghosszabbítható.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben