Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Július 4 és forinterősödés

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. július 4.   09:20

Erste kommentár Ma kicsit elárvulnak a börzék, hiszen az USA július negyedikét, a függetlenség napját ünnepli, így zárva tatnak a börzék. Persze, hogy az ünnep ne legyen felhőtlen, nem sokkal a tegnapi...

Erste kommentár

Ma kicsit elárvulnak a börzék, hiszen az USA július negyedikét, a függetlenség napját ünnepli, így zárva tatnak a börzék. Persze, hogy az ünnep ne legyen felhőtlen, nem sokkal a tegnapi piaczárás előtt érkezett egy hír, hogy egy kínai bíróság betiltotta a Micron Technology (-5%) chipjeinek forgalmazását, ami komolyabb esését indukált az amerikai piacon az amúgy is feszült hangulatban a nap végén.


Mindeközben a forintban komolyabb erősödés indult, amit valószínűleg a nagyobb piaci szereplők pozíció zárásai indukáltak. S mivel a régiós devizák nem, vagy csak kisebb mértékben követték a mozgást, nagy valószínűséggel az a félelem indíthatta be, hogy az MNB végül mégiscsak elszánhatja magát valamiféle lépésre. Az EUR/HUF relatíve túlvett volt amúgy is, így legalább a 20 napos mozgóátlagot megnézheti az árfolyam 324-325 környékén a közeljövőben.


A mai napon oldalazásra számítunk mind a DAX, mind a BUX index esetében.

Nem lehet packázni Kínával, a Micron Technology lett az áldozat

Folyamatos lecsorgás jellemezte a vezető amerikai részvényindexeket a tegnapi rövidített kereskedésben. A Dow és az S&P500 0,5%-kal, a Nasdaq 0,9%-kal esett vissza. A mai napon a Függetlenség Napja miatt mind a részvény-, mind a kötvénypiacok zárva tartanak a tengerentúlon, de a határidős piacokon van kereskedés.


Úgy tűnik, továbbra is a szemet-szemért elv jellemzi Kína hozzáállását az USA-hoz fűződő kereskedelmi viszonyban, miután egy kínai bíróság úgy ítélkezett, hogy átmenetileg felfüggeszti az amerikai Micron Technology félvezetőinek értékesítését Kínában. Ez igen komoly érvágás lehet a cégnek, ugyanis árbevételének nagyjából fele onnan származik. A kínai bíróság arra hivatkozott, hogy a Micron Technology megsértette az UMC tajvani félvezetőgyártó cég szabadalmait, aki egyébként még januárban indított a pert a Micron ellen. Magát az ítéletet is egyelőre csak a UMC erősítette meg. A hírekre a tegnapi kereskedés végén 5%-kal esett a Micron részvényeinek árfolyama.


Könnyen lehet, hogy Kína ezzel a lépéssel a ZTE kínai állami mobilvállalat ellen korábban hozott, majd e héttől kezdődően átmenetileg feloldott amerikai szankciókat óhajtja megtorolni. Az időzítés sem véletlen valószínűleg, ugyanis péntektől lépnének életbe az amerikai importvámok 34 milliárd dollárnyi kínai importra, amire Kína azonnal hasonló módon reagálhat. Mindenesetre a memóriachipek piacát, ahol a Micron Technology mellett még két dél-koreai cég, a Samsung és az SK hynix dominál, túlkereslet jellemzi, így nem lesz könnyű pótolni az esetlegesen kieső megrendeléseket. Ezzel elképzelhető, hogy a ZTE-hez hasonlóan a Micron elleni szankció is csupán átmeneti lesz, de amíg nem érkeznek újabb hírek, addig valószínűleg nyomás alatt maradhat az árfolyam, illetve az egész szektor.


Továbbra is pozitív meglepetéssel szolgálnak az amerikai autóértékesítések, miután évesített alapon 17,5 milliót autót adtak el az USA-ban júniusban. Ez felülmúlta a 17 milliós elemzői konszenzust, illetve az egy évvel ezelőtti 16,7 milliós érétket. Ezzel egyelőre nem látni azt a várt lefordulást a 2017-es csúcsokról, amit sok elemző előrevetített. A Ford értékesítési 1%-kal emelkedtek év/év alapon, míg a Fiat Chryslernél 8%-os növekedés volt megfigyelhető. Mindkettő nagyjából megfelelt a várakozásoknak.

Tovább ütik Ázsiát, magához tért a jüan

Továbbra is távol maradnak a vevők az ázsiai részvénypiacoktól. A Hang Seng 1,2%-ot, a Shanghai index 0,7%-ot, a Nikkei pedig 0,2%-ot csökkent.


A 6,7-es szint érintését követően a jüan erősödni kezdett a dollárral szemben. Korábban arról szóltak piaci spekulációk, hogy ez lehet az a szint, melyet a jegybank intervenció útján is védeni fog. Persze lehet, hogy csak egy önbeteljesítő jóslattal állunk szemben. Mindenesetre a kínai jegybank illetékesei azt nyilatkozták, hogy nem fogják a jüant eszközként használni a kereskedelmi konfliktusban, vagyis nem fogják mesterségesen tartani a jüant az export versenyképességének növelése érdekében.


Júniusban váratlanul javulni kezdett a kínai Caixin szolgáltatóipari beszerzési menedzser index. Míg a piac további csökkenésre számított, az index értéke a korábbi 52,9 pontról 53,9 pontra ugrott.


Kínához hasonlóan Japánban is javult a szolgáltatóipar hangulata. A beszerzési menedzser index 51,0 pontról 51,4 pontra emelkedett.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív, az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben