Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Aki a forintot bántja ….

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. június 20.   09:24

Erste kommentár Tegnap ugyan a szokásos közleményből sok mindent nem vontak le a befektetők, s gyengült tovább a forint, de a később közzétett második közlemény hatására jelentős forinterősödés...

Erste kommentár

Tegnap ugyan a szokásos közleményből sok mindent nem vontak le a befektetők, s gyengült tovább a forint, de a később közzétett második közlemény hatására jelentős forinterősödés következett be. A második dokumentumban az MNB felhívta arra a figyelmet, hogy 5-8 negyedév távlatban nem fenntartható a laza monetáris politika. Azaz most még „lazák vagyunk”, de a szigorítás elindítására megkezdődött a felkészítés. Közben az MNB továbbra is felhívja a figyelmet arra, hogy a célja az inflációs folyamatok karbantartása. Mindenesetre a szigorításra utaló jel elég volt arra, hogy az amúgy is túladott forint erősödjön a kritikus szintekről. Azt gondoljuk, hogy a forint erősödése a közeljövőben tovább folytatódhat. Ennek során legalább a 320 forint környéki szintig kellene az EUR/HUF árfolyamnak csökkennie.


Mindeközben megnyugvóban vannak a kedélyek a piacokon a tegnapi sokkot követően. Az OTP mintha dupla aljat formázna. Ahhoz, hogy az alakzat létrejöjjön, a korábbi lokális csúcs, 10.500 pont fölé kellene elemelkednie az árfolyamnak. Ez után elvileg egy hasonló mértékű emelkedés jönne, mint amit addig láthatnánk a tegnapi minimumról. Szerintünk fundamentális oldalról erre meglehet az esély, hiszen az OTP-t a jelenlegi áron olcsónak tartjuk, akárcsak Csányi Sándor, hiszen a Sertorius alapok vásárolják a részvényt.


A mai napon a megnyugvás jegyében ki kellene tartania az emelkedésnek a kereskedés végéig a BUX és a DAX index esetében is.

Tovább húzza az e-kereskedelem a FedEx szekerét

A kereskedelmi háborús félelmek rányomták a bélyegüket a tegnapi kereskedésre, amit főként a nagyobb ipari cégeket komolyabb súllyal magában foglaló Dow index sínylett meg (-1,2%). Az S&P500 végül 0,4%-os, a Nasdaq 0,3%-os eséssel úszta meg, ráadásul jelenleg a határidős indexek már kisebb pluszokat indukálnak.


Közzétette negyedik negyedéves gyorsjelentését a FedEx, amiben részvényenként 5,91 dolláros tisztított profitot jelentett a várt 5,69 és az előző havi 4,19 dollárral szemben. A vállalat továbbra is a dinamikus ütemben bővülő e-kereskedelemből profitál, ami 2017-ben 17%-kal növekedett. A most kezdődött gazdasági évre relatíve konzervatív profitvárakozást közölt a cég, ami a részvényenként 17 és 17,6 dollár közötti sávot jelenti az elemzők által várt 17,5 dollárral szemben. A vállalat emellett azt is bejelentette, hogy az Express üzletág növekedése komolyabb beruházásokat fog megkívánni a közeljövőben, aminek keretében 24 repülőgépet rendeltek a Boeingtől 6,6 milliárd dollárért. A hírekre nem mutatott érdemi elmozdulást a részvények árfolyama.


Jelentett az Oracle is a negyedik negyedévre, a vártnak megfelelő 11 milliárd dolláros árbevételen közel 1 dolláros tisztított EPS-t ért el a cég, kisebb mértékben felülmúlván a várakozásokat. A vállalat igyekszik meglovagolni a felhőalapú szolgáltatások széleskörű elterjedését, aminek köszönhetően a most zárult gazdasági évben 6%-kal növekedett az árbevétel, ami a legjobb teljesítmény 2011 óta. A cég növekedési üteme azonban ezzel együtt is elmarad a „felhőben” a nagy riválisokétól. Ráadásul a következő negyedévre 0,67-0,69 dollár közti EPS-t vár a cég, ami elmarad a 0,72 dolláros konszenzustól, aminek köszönhetően közel 5%-kal esett az árfolyam piaczárás után.


Rossz hírekkel szolgált a Starbucks vezérigazgatója a részvényeseknek, ugyanis a most folyó negyedévben a legalább egy éve nyitva tartó üzletekben csupán éves 1%-kal növekedhetnek az értékesítések. Ez 9 éve a leggyengébb negyedév lehet ebből a szempontból és alulmúlja az eddigi 3%-os elemzői konszenzust. A kulcsfontosságú kínai piac stagnálhat a negyedévben. A hírekre 1% feletti esést mutatott az árfolyam piaczárás után.

A kínai jegybank gyógyíthatja be a Trump-okozta sebeket

Megnyugodtak és magukhoz tértek az ázsiai piacok. A Shanghai index 0,5%-ot, a Nikkei 1,1%-ot, a Hang Seng index 1,5%-ot emelkedett.


A kínai jegybank igyekezett megnyugtatni a kereskedelmi háború miatt aggódó befektetőket. A jegybank elnöke szerint készen állnak kezelni a sokkokat, a monetáris eszközök széles tárháza áll a jegybank rendelkezésére. Ennek legvalószínűbb megvalósulása a tartalékráta további csökkentése lehetne. Már eddig is az volt a piac véleménye, hogy a kínai monetáris politikát egy kettősség fogja jellemezni: miközben a repo kamatokat emelik, közben a tartalékrátát csökkentik, így a bankok hitelezési aktivitása növekedhet.


A Xiaomi 55-70 milliárd dollár közé csökkentette a társaság várható értékeltségét, míg korábban 100 milliárd dolláros értékeltségről is megjelentek hírek. A részvények kínai belső piacra való bevezetése pedig úgy tűnik csúszni fog a felügyelettel folytatott vita miatt.

Határidős piacok

Mind az európai, mind az amerikai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

OTP és Richter részvény tranzakciók

A Csányi Sándorhoz köthető Sertorius alap újabb 85.000 darab OTP részvényt vett 9.788 forintos átlagáron június 18-án.
A Richter 27.000 darab saját részvényt vett 5.332 forintos átlagáron június 18-án.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben