Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Döntött az EKB

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. június 15.   09:22

Erste kommentár Tegnap döntött az EKB. Szeptember után, decemberig folytatódik a mennyiségi lazítás, de a jelenlegi havi 30 milliárd euró helyett 15 milliárddal. Ez nagyjából a piaci várakozásoknak felel meg,...

Erste kommentár

Tegnap döntött az EKB. Szeptember után, decemberig folytatódik a mennyiségi lazítás, de a jelenlegi havi 30 milliárd euró helyett 15 milliárddal. Ez nagyjából a piaci várakozásoknak felel meg, talán egy picit jobb annál. A döntés után felrobbantak a piacok. Pedig az előrejelzések romlottak, hiszen a GDP növekedési kilátásokat 2,4 százalékról 2,1 százalékra csökkentették, míg az inflációs előrejelzést 1,4 százalékról 1,7 százalékra emelték. Ez pedig inkább azt mondja, hogy nem kellett volna oly nagyon örülni. Így a tegnapi emelkedés inkább „short covering”-nak tűnik számunkra.


Az OTP egy technikai szintig emelkedett, legalábbis a 15 perces grafikon szerint. Így a mai napon csökkenhet, ahogy k a BUX és a DAX index is. Ugyanakkor a Richterben furcsa mozgást láttunk. Miközben a forint gyengülése kedvez neki, hiszen eliminálja a rubel gyengélkedéséből adódó negatív hatást, a részvényt beadták, hogy aztán rájöjjenek, hogy valami nincs rendben. 1 forint EUR/HUF gyengülés 1,3 milliárd forinttal javítja az éves adózás előtti eredményt „ceteris paribus”. A forint pedig most elsősorban Pleschinger monetáris tanácstag galamblelkű nyilatkozatának köszönhető. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy most más világban élünk, mint 10 évvel ezelőtt. Most negatív visszacsatolás van, azaz a gyengülő forint a makrogazdasági mutató számainkat alapvetően javítja, miközben az inflációs hatása mintegy 40 százalékban jelenhet meg (importált fogyasztási javak). Különben az idei és a tavalyi átlagár alapján 1,24 százalékkal gyengült a forint, ami 0,5 százalékponttal emeli az inflációt, míg ha a jelenlegi áron marad az euró (323.8 forint), akkor 4,74 százalékos változást láthatunk, amely két lépcsőben (idén és jövőre) összesen 1,9 százalékponttal dobhatja meg az inflációt. Azaz a jelenlegi ármozgások alapján szerintünk nem kellene kétségbe esni. Ugyanakkor technikai szinteket 324 és 328 forintnál láthatunk.

Ma hozzák nyilvánosságra a vámmal sújtott termékek listáját

A technológiai szektor húzta az amerikai piacokat tegnap. A Nasdaq 0,9%-ot, az S&P 0,3%-ot emelkedett, míg a Dow index 0,1%-ot csökkent.


Az ügyhöz közel álló források szerint Trump jóváhagyta a kínai termékek ellen irányuló vámok kivetését 50 milliárd dollár összértékben. A vámmal sújtott termékek körét ma hozzák nyilvánosságra, de egy előzetes lista szerint 1.300 termék lehet érintett. A vámok hamarosan életbe is léphetnek, de konkrét dátum még nem hangzott el.


A videó szolgáltatások terén erősítene az Apple és ennek érdekében meg nem erősített hírek szerint egyeztetéseket folytatnak az ír Cartoon Saloon nevű animációs céggel a terjesztési jogokról. A médiaszolgáltatások piacán egyre nagyobb a verseny, a Netflix, a Google és az Amazon is ezen a téren igyekszik erősíteni pozícióját.


Tegnap lezárult az AT&T és a Time Warner fúziója. Az ügyletet még 2016 második felében jelentették be, de a lezárás a versenyhatósági vizsgálatok miatt meglehetősen hosszúra nyúlt.

Egyre kevésbé hisz az inflációban a japán jegybank

Vegyes teljesítményt nyújtottak az ázsiai részvényindexek. A Nikkei 0,6%-ot emelkedett, a Hang Seng stagnált, a Shanghai index viszont 0,6%-os csökkenésével 2016 óta nem látott értékre esett és 3.000 pont alatt is járt ma az index. A Shanghai index csökkenésének oka, hogy Amerika ma hozza nyilvánosságra azt a Trump által jóváhagyott listát, mely a vámokkal sújtott termékek körét tartalmazza.


A japán jegybank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a monetáris kondíciókon. Az alapkamat változatlanul -10 bázispont, a 10 éves állampapírok hozamcélja pedig 0%. Bár a világban egyre több helyen üti fel fejét az infláció, Japánban nem ez a helyzet. A maginflációra vonatkozó 1%-körüli előrejelzését 0,5-1% közé módosította a jegybank, vagyis a januári előrejelzéshez képest alacsonyabb inflációt várnak. Az infláció hiánya pedig konzerválhatja a laza japán monetáris politikát. A döntést követően a jen enyhén gyengült a dollárral szemben.


Májusban az ingatlanárak hó/hó alapon 0,8%-kal emelkedtek, ami gyorsabb mértékű növekedés, mint amit áprilisban láttunk.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. Az amerikai indexek a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban voltak.

Saját részvényt vett a Richter

A Richter június 13-án 24.000 darab saját részvényt vett 5.538 forintos átlagáron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben