Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste BÉTa Hírek - A Total kapta a Fekete-tenger kutatási jogait

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2012. augusztus 30.   09:24

TotalA Total többségi tulajdonával alapított közös projekt vállalat kapta meg Bulgáriától a Fekete-tenger kutatási jogait. A Total 40%-ot tulajdonol a vállalatban a másik 60%-on egyenlő arányban osztozik az OMV és spanyol Repsol. A megállapodással egy időben 40 millió dollárt fizetnek egy összegben az államnak a...

Total
A Total többségi tulajdonával alapított közös projekt vállalat kapta meg Bulgáriától a Fekete-tenger kutatási jogait. A Total 40%-ot tulajdonol a vállalatban a másik 60%-on egyenlő arányban osztozik az OMV és spanyol Repsol. A megállapodással egy időben 40 millió dollárt fizetnek egy összegben az államnak a kutatási jogokért, és ezen felül pedig évente fizetnek bizonyos összeget. A Total közleménye szerint kockázatos kísérleti fúrásokról beszélhetünk, és a becsült kutatási költség 100 millió euró a következő 5 évben.

A Total Port Arthurban található finomítójában kisebb szennyeződés szabadult ki az egyik hűtőtoronyból.

A Total 3 hónapon keresztül 3 centtel csökkenti az üzemanyagok árát Franciaországban. A hivatalos közlemény szerint ezzel szeretnék növelni a fogyasztók vásárlóerejét. Meglátásunk szerint a háttérben a francia kormány nyomásgyakorlása állhat, ugyanis a kormány egyik célkitűzése volt, hogy csökkentsék az üzemanyagok árát. Véleményünk szerint a hír negatív, ugyanis csökkenti a vállalat profitmarzsát, ugyanakkor a Total elsősorban kitermelő vállalat és csak másodsorban finomító, ezért jelentős árfolyamhatással nem számolunk.
Fiat
A Fiat a gyenge autóipari kereslet miatt szeptember 24-től két hétre leállítja pomiglianoi gyárát. Ezzel a lépéssel is igyekszik költségmegtakarítást elérni az olasz autógyártó.

A szerb kormány csak 50 millió eurót fog befektetni az országban található Fiat üzembe az eredetileg tervezett 90 millió helyett és a maradék 40-et később fogja teljesíteni. A hír kissé negatív, ugyanis a 40 milliós különbözetet a Fiat-nak kell előteremtenie. Ennek ellenére árfolyamhatással nem számolunk.
BMW
A BMW kínai partnere 42%-os eredménynövekedésről számolt be az első félévről szóló gyorsjelentésében. A vállalat a BMW 3-as és 5-ös széria sedan kivitelű gépkocsik összeszerelését végzi a kínai piac számára.

A BMW új brazíliai üzemét meg nem erősített információk szerint Sao Paolotól délre, az ország keleti partvidékén hozzák létre. Árfolyamhatással egyik hír esetében sem számolunk.
E.ON
Az E.ON ismételten elhalasztotta az Oskarshamn-3-as blokk újraindítását. A hír kedvezőtlen a vállalat számára, ugyanis valószínűleg nem csak bevételkiesést eredményez, hanem megnövelhette a karbantartási költségeket is.

A finn atomerőmű építési projekt mögül 6 vállalat is kihátrált, ugyanakkor állítólag új vállalatok érdeklődnek a terv iránt és szívesen vásárolnának tulajdonrészt a jelenlegi legnagyobb tulajdonos szerint. A tervezett beruházásban az E.ON 34%-os tulajdonrésszel rendelkezik. A tervek szerint az atomerőmű a tagvállalatok számára előállítási költségen értékesítené a megtermelt energiát. A termelés a következő évtized elején kezdődhet meg.

Sajtóhírek szerint Orbán Viktor tegnap megbeszélést folytatott az E.ON igazgatótanácsi elnökével, Johannes Teyssennel. A tárgyalásról nem adtak ki hivatalos közleményt, de szinte biztosra vehető, hogy a gázüzletág adás-vételéről is szó esett.
Daimler
A Daimler 520 buszra kapott megrendelést Brazíliában. Ez a teljes éves becsült értékesítési mennyiség háromszorosa. A gyártónak szüksége is volt arra, hogy értékesítéseit növelni tudja, ugyanis az első félévben a buszgyártás volt az egyetlen veszteséges üzletága a csoportnak. Azonban a veszteség nagyrészt az újra pozicionálással járó egyszeri tételek következménye volt.

A Daimler mérlegeli, hogy új üzemét Mexikóban hozza létre kihasználva az ország gazdaságösztönző programja keretében nyújtott kedvezményeket.
Nokia, Siemens
A Siemens az erőteljes kanadai növekedésben bízik. Elsősorban az olaj- és a bányászati szektor felfutásában reménykednek. Az elmúlt 12 hónapban 500 millió dollárt fektetett be a Siemens Kanadában.

A Nokia és a Siemens közös vállalkozása a jövőben még inkább a mobiltelefon-hálózat fejlesztésére összpontosít, és ezért eladják üzleti-támogató egységét, melynek fő feladata az volt, hogy segítsen a mobiltelefon szolgáltatóknak kiépíteni számlázási rendszerüket. Sajtóértesülések szerint az üzlet becsült értéke 300 millió euró.
Lufthansa
A Lufthansa dolgozói pénteken tartják hatórás figyelmeztető sztrájkjukat, miután továbbra sem egyeztek meg a társasággal.
Adidas
A Citi az eddigi 68,5 euróról 74 euróra emelte meg az Adidas célárat és továbbra is vételre javasolja a sportszergyártót.
Commerzbank
Szintén a Citi 1,7 euróról 1,3 euróra csökkentette a Commerzbank célárát. A bankpapírt továbbra is tartásra ajánlják.
BASF
A BASF 53 fővel csökkenti a dél-afrikai katalizátor gyárában a létszámot. Ugyan az elbocsátandó létszám önmagában nem nagy, a hír azért jelentős mégis, mert a gyár exportra gyárt katalizátor anyagokat, melyet elsősorban a gépjárműgyártásban használnak fel. A jelenlegi elbocsátások a gépjármű ipar gyengélkedésére világítanak rá.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben