Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A CHMP megerősítette a PRAC véleményét az Esmya-ról

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. június 4.   09:26

Erste kommentár Pénteken az európai gyógyszerügynökség emberi fogyasztásra szánt gyógyszerek bizottsága (EMA, CHMP) megerősítette a PRAC véleményét, s annak megfelelő változtatások...

Erste kommentár

Pénteken az európai gyógyszerügynökség emberi fogyasztásra szánt gyógyszerek bizottsága (EMA, CHMP) megerősítette a PRAC véleményét, s annak megfelelő változtatások alkalmazását javasolja mind a gyógyszerleírásban, mind az orvosoknak. Azaz: (i) az anamnézis során ki kell térni a korábbi májbetegségekre, s ha az pozitív, akkor a gyógyszer nem adható; (ii) alapvetően műtét előtt egy ciklusra (3 hónap) alkalmazható a gyógyszer havi májenzim vizsgálat (vérvétel) mellett; (iii) egy cikluson túl csak akkor adható a gyógyszer, ha a mióma nem operálható. Most az európai bizottságnak (EB) 67 napja van a döntés meghozatalára, amely várhatóan az EMA döntésének jóváhagyása lesz. Így a gyógyszer akár július-augusztus során piacra kerülhet. Szerintünk a döntés minimálisan érintheti a gyógyszer forgalmát a korábbi értékhez képest, mert számításaink szerint eddig is tipikusan egy kezelési ciklust vettek igénybe az érintett hölgyek esetében. Ráadásul, míg ez a gyógyszer nem volt, az esetek 70-80 százalékában a műtét a méh eltávolításával végződött. Ez pedig azt sugallja, hogy a kieső árbevétel idén nagyobb, míg a jövőben kisebb lehet az eredeti tervekhez képest. Így a 42 milliárd forintos korábbi leírás is túlzott óvatosságnak tűnik számunkra. Még valami. A hatóság azt is kikötötte, hogy további vizsgálatokat is kell folytatni a Richternek, ennek költségét néhány millió dollárra tesszük. Vagyis ez sem számottevő. Így egy kicsit értehetetlennek tűnik számunkra a pénteki árfolyamcsökkenés.


Mindeközben a piacok továbbra is optimista hangulatban vannak. Így itthon és Németországban is további emelkedésre számítunk a mai napon.

Örült a piac a kedvező adatoknak

Noha 32%-ról 44%-ra emelkedett az idei negyedik kamatemelés valószínűsége az USA-ban a kedvező májusi munkaerőpiaci adatokat követően, a részvénypiac inkább a továbbra is kedvező gazdasági kilátásoknak tulajdonított nagyobb jelentőséget. A Nasdaq 1,5%-kal, az S&P500 1,1%-kal, a Dow 0,9%-kal emelkedett. Ezzel a technológiai index egyre közelebb kerül történelmi csúcsához, ami már csupán 83 pontra, kicsivel több, mint 1%-ra van.


A kedvező munkaerőpiaci adatok mellett az ISM feldolgozóipari indexe is pozitív képet mutatott pénteken az amerikai gazdaságról. Az index értéke két hónapnyi visszaesést követően ismét emelkedni tudott, ezúttal 58,7 pontra a várt 58,2 és az előző havi 57,3 ponttal szemben. Ezzel 2017 januárja óta megszakítás nélkül 55 pont felett tartózkodik a mutató. Az új megrendelések kifejezetten jól alakultak, ami arra enged következtetni, hogy a következő hónapokban is kitarthat ez a lendület.


A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) friss előrejelzése szerint 2018-ban 33,8 milliárd dollár lehet globálisan a légitársaságok profitja, ami 12%-kal kevesebb a szervezet decemberi előrejelzésénél, ami 38,4 milliárd dollár volt. A változtatást a szervezet a magasabb üzemanyag- és bérköltségekkel indokolta. A közlemény jól rávilágít arra, hogy a megugró kőolajárak és az egyre növekvő bérek együttese nyomást helyezhet a marzsokra több iparágban szerte a világban. A légiközlekedés mellett a kiskereskedelem is ebbe a kategóriába tartozhat.

Nem adja könnyen magát Kína

Igen optimista hangulatban kezdődött a kereskedés a héten az ázsiai piacokon, a kedvező amerikai makroadatok okozta pénteki jó hangulat még most is érezteti hatását. Emellett pénteken ismét terítékre került az USA és Észak-Korea közti találkozó (június 12.), ami szintén pozitív hatással van a tőzsdékre. A Nikkei 1,4%-kal, a Hang Seng 1,5%, a Shanghai index 0,6%-kal emelkedik.


Az amerikai és a kínai delegáció újabb tárgyalását követően vasárnap Kína arra figyelmeztetett, hogy amennyiben az USA valóban kiveti az 50 milliárd dollár értékű kínai termékre a 25%-os importvámot, akkor a két fél közti egyezség tárgytalan. A pontos részletek egyik fél részéről sem szivárogtak ki, azonban továbbra is Kína kereskedelmi mérleg többletének csökkentése volt az egyik fő pont az USA-val szemben. Az USA által beharangozott importvámok jelen állás szerint kicsivel június 15. után lépnének életbe.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Nagyon gyengék a MOL májusi petrolkémiai marzsai

A MOL 5,4 dollár/hordó finomítói és 318 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el májusban, ami alatta marad az első negyedév 5,3 dollár/hordó és 438 euró/tonna értékeinek. A tavaly májusi érték 6,1 dollár/hordó illetve 602 euró/tonna voltak. A májusi petrolkémai marzs negatív meglepetés, ami negatívan érintheti ma a részvényárat.

Tovább veszi saját részvényeit az MTel

A Magyar Telekom 193.800 darab saját részvényt vett 416 forintos átlagáron május 31-én.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben