Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Enyhül a félelem?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. május 30.   09:28

Erste kommentár Tegnap még tovább estek az olasz hosszú hozamok és csökkentek a németek. Mindeközben a magyar csak picit emelkedett. Mára viszont jött egy kis megnyugvás, azaz a német hozam emelkedik, míg az olasz...

Erste kommentár

Tegnap még tovább estek az olasz hosszú hozamok és csökkentek a németek. Mindeközben a magyar csak picit emelkedett. Mára viszont jött egy kis megnyugvás, azaz a német hozam emelkedik, míg az olasz csökken. Pedig az olasz szappanopera folytatódik. Most úgy tűnik, hogy július végén, augusztus elején jöhet egy új parlamenti választás az olaszoknál, amit a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint valószínűleg nagyobb arányban nyerne az Öt Csillag és a Liga. Viszont az Öt Csillag eközben már újra együttműködne a köztársasági elnökkel. Mindenesetre az elmúlt néhány nap ízelítőt adott az olaszoknak egy esteleges eurózónás kilépés esetén várható káoszból. Mindenesetre érthető a viselkedésük, hiszen a válság óta a közös fizetőeszköz valójában gyenge német szempontból, s erős olasz szempontból. Így az elmúlt 18 évben az olasz GDP nulla százalékkal tudott átlagosan évente növekedni, míg a német 1,2 százalékkal (a francia 0,6 százalékkal). Az olaszok a válságokat korábban a líra leértékelésével oldották meg, amelyre most nincs lehetőség, a gazdasági reformokhoz pedig nincs politikai erő, amely hatalmat kaphatna. Így marad az EMU ellenes retorika. Totális zsákutca, hacsak Európa és azon belül is a németek nem nyújtanak valami komolyabb segítséget az átalakuláshoz. Láthatunk ilyen irányú elmozdulást, hiszen a következő támogatási ciklusban (2021 és 2027 között) a „vesztes” országok (Olaszország, Görögország és a spanyolok is) nagyobb támogatásra számíthatnak, de szerintünk nem ez az igazi megoldás. (Mi viszont régiós társainkkal egyetemben 24 százalékkal kisebb támogatásra számíthatunk.)


Mindeközben sok minden szintre érkezett. Az EURUSD kereszt 1,15-nél ütközik ellenállásba. A DAX index a korábbi fordított váll-fej alakzat nyakvonalára és a 200 napos mozgóátlagra érkezett. Ugyanakkor a BUX is szintre jött, de nem feltétlenül fejezte be a mozgást. Ugyanis a váll-fej alakzatból elvileg 32.000 pontig kellene esnie. A mai napon szerintünk a DAX és a BUX is emelkedhet, de nem vagyunk biztosak a végleges fordulatban.

Nagyon optimisták az amerikai fogyasztók

Elérte a risk-off hangulat az amerikai részvénypiacot is a tegnapi napon, miután az olasz kormányalakítás körüli bizonytalanság egyre nagyobb mértékeket ölt. A Dow 1,6%-kal, az S&P500 1,2%-kal, a Nasdaq 0,5%-kal esett.


Az amerikai fogyasztók ennek ellenére továbbra is igen optimisták, a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe 128 pontra emelkedett májusban az áprilisi 125,6 pontot követően, ami 3 havi csúcsnak felel meg. Külön érdekesség a felmérésben, hogy a jelenlegi helyzetet mérő mutató 161,7 pontra emelkedett, ami 2001 márciusa óta nem látott érték. Az erős számok mögött valószínűleg az idén életbe lépett SZJA csökkentések is közrejátszanak.


A Kínával való tárgyalások következő köre előtt ismét bekeményített Donald Trump. Tegnap bejelentette, hogy június 15-ig készül el azoknak a kínai importáruknak a teljes listája, amikre vámot vetne ki az Egyesült Államok. Röviddel ezt követően pedig a vámok életbe is lépnének. Az időzítés megegyezik az USA által már előre kommunikált tervvel, Trump valószínűleg csak újabb nyomásgyakorlás céljából tette a bejelentést.

Ázsiára is átragadt a negatív hangulat

Nagyot estek az ázsiai piacok is. A Shanghai 1,4%-ot, a Hang Seng és a Nikkei egyaránt 1,5%-ot zuhant a negatív hangulatban.


A Shanghai index az elmúlt 6 napban már több mint 5%-ot esett. Annak ellenére is, hogy június elejével több, mint 200 kínai részvény fog bekerülni az MSCI feltörekvő piaci indexbe.


Áprilisban a japán kiskereskedelmi forgalom 1,6%-kal bővült év/év alapon, felülmúlva az 1%-os várakozást.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodik a főbb határidős piacokon ma reggel, egyedül az olasz FTSE MIB van mínuszban.

Saját részvényt vett az MTel

A Magyar Telekom 191.500 darab saját részvényt vett 420 forintos átlagáron május 28-án.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben