Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A vártól kicsit elmaradó MOL eredmény

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. május 4.   09:38

Erste Kommentár A MOL nettó eredménye ugyan 10 százalékkal elmaradt a várakozástól, de az amortizáció előtti üzemi eredménye nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakult. Az eltérések...

Erste Kommentár

A MOL nettó eredménye ugyan 10 százalékkal elmaradt a várakozástól, de az amortizáció előtti üzemi eredménye nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakult. Az eltérések a dollár gyengüléséből adódó gyengébb pénzügyi sornak és a vártnál magasabb amortizációnak köszönhető. Egy szó mint száz, az eredmény a vártnak megfelelőnek tekinthető. Ugyanakkor a gyenge finomítási teljesítmény aggasztó, és a tovább csökkenő finomítói marzsok sem kecsegtetnek túl sok jóval. A részvényről a mai napon esett le a 127,5 forintos osztalék, így nem kell meglepődnünk a ma reggeli jeltős árfolyamcsökkenésen, amely különben elmarad az osztalék mértékétől.


A magyar kormány a piacnál és az MNB-nél is magasbb GDP növekedést vár az elkövetkező évekre, amely kissé meglepő. Ugyanakkor ha a hitelezési aktivitás csakugyan erős lesz, mint ahogy az MNB mondja, akkor a GDP növekedés is nagyobb lehet a jelenleg várt piaci értéketeknél. Ugyanakkor egyelőre nem látjuk, hogy milyen gazdasági intézkedéseket kell várnunk a kormánytól. Akár erről az oldalról is érkezhet pozitív meglepetés.


A DAX a mai napon enyhén emelkedhet, akár csak a BUX.

Továbbra is bízik Buffett az Appleben

1% körüli mínuszokból kapaszkodtak vissza tegnap a vezető amerikai indexek és végül minimális elmozdulással zárták a kereskedést. Az S&P500 és a Nasdaq 0,2%-kal esett, a Dow stagnált.


Warren Buffett továbbra is bizalmat szavaz az Applenek, ugyanis további 75 millió Apple részvénnyel bővítette a Berkshire Hathaway részvényportfólióját az eddigi közel 170 millió részvényhez képest. Ezzel a Berkshire az Apple harmadik legnagyobb részvényesévé avanzsált.


1%-kal esett a Twitter árfolyama tegnap piaczárást követően, miután a vállalat közzétette, hogy egy hiba miatt az összes felhasználójának a jelszava nyilvánossá vált egy belső naplóban. A vállalat egyelőre nem tud visszaélésekről a jelszavakkal kapcsolatban, azonban mindenkit arra kért, hogy változtassa meg jelszavát mihamarabb.


Első negyedéves gyorsjelentését tette közzé a Spotify tőzsdei pályafutása során. Az alkalmazás felhasználóinak száma a vártnak megfelelő 170 millióra emelkedett, amiből 75 millióan fizetős felhasználók. Az árbevétel szintén a vártnak megfelelő 1,14 milliárd euró lett (+26% év/év), míg az eredményességben továbbra is várat magára az áttörés (nettó veszteség: 169 millió euró). A mostani negyedévre 1,1-1,3 milliárd dolláros bevételvárakozást közölt a cég, míg a konszenzus ennek a sávnak a tetejét várta. A gyengébb előrejelzésre közel 10%-os mínuszban nyitottak tegnap a részvények, aminek kicsivel kevesebb mint a felét kereskedés végére ledolgozták.


A mai napon amerikai piacnyitás előtt a magyar idő szerint fél 3-kor megjelenő munkaerőpiaci adatokra lesz érdemes figyelni, ahol a foglalkoztatottak számának bővülése mellett a bérek növekedési ütemét kíséri kiemelt figyelemmel a piac.

Nem volt nagy előrelépés az amerikai-kínai kereskedelemben

Tovább csökkentek az ázsiai piacok. A Hang Seng 0,5%-ot csökkent, a Shanghai index értéke pedig nem változott jelentősen. A japán részvénypiac ma is zárva tartott nemzeti ünnep miatt.


Az amerikai pénzügyminiszter, Steven Mnuchin szerint jó hangulatú volt a kínai-amerikai kereskedelmi találkozó, azonban túl sok részlet nem látott napvilágot. Az amerikai fél egy tételes kéréslistával érkezett kínai tárgyalópartneréhez és a vélemények szerint az lesz kulcsfontosságú, hogy Kína hajlandó-e megfelelni ezeknek a kéréseknek.


A várt stagnálás helyett a korábbi 52,3 pontról 52,9 pontra emelkedett a kínai Caixin szolgáltatóipari beszerzési menedzserindex.

Határidős piacok

Az európai határidős indexek emelkednek ma reggel, míg az amerikai határidős indexek csökkenést mutatnak.

MOL: a tisztított eredmény megfelelt a vártnak, de a nettó alatta maradt

A MOL 158,1 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA-t ért el, ami megfelelt a piaci konszenzusnak. A nettó eredmény, ami 60,3 milliárd forint lett, viszont elmaradt a 66,7 milliárd forint várakozástól. A két vezető divízió közül a kutatás-termelés eredménye lett egyértelműen jobb, mint a piaci várakozás, a 72,5 milliárd forint EBITDA meghaladja a piaci 68,1 milliárd forint eredményt. A divízió eredménye főleg a magasabb termelés (110 ezer hordóegyenértékes/nap) és a magasabb árak miatt lett jobb. A feldolgozás-kereskedelem üzletág viszont csalódást okozott. Az 55,2 milliárdos tisztított EBITDA eredmény alacsonyabb, mint várakozás, főleg amiatt, mert a petrolkémiai és finomítói árrések gyengébbek lettek, mint a várakozás. Az erős forint a dollárral szemben szintén jelentős szerepet játszott. A kisebb üzletágak, a fogyasztói szolgáltatások és a gázüzletág viszont segített: az előbbi 20,5 milliárd, az utóbbi 21,6 milliárd forint EBITDA-t ért el. Főleg a fogyasztói szolgáltatások voltak erősek, mivel meghaladták a piaci 17,5 milliárd forint várakozást. A MOL Fresh Corner koncepcióját megkedvelték a fogyasztók, miközben a volt Agip kutak átalakítása is folytatódik. Összességében bár a tisztított EBITDA eredmény megfelelt a várakozásoknak, a nettó eredmény alatta volt a várakozásoknak. Az eredmény összetétele sem kedvező: az eddigi húzóüzletág, a finomítás-marketing most gyengébben szerepelt, ami rosszul veszi ki magát a jövőre nézve. A fő kérdés, hogy a finomítói és petrolkémiai marzsok miként alakulnak a jövőben.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben