Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megint emelkednek az inflációs várakozások

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. április 20.   09:31

Erste kommentár A február óta tartó csökkenést követően újra elkezdtek emelkedni az előremutató (5 év) inflációs várakozások. Ennek köszönhetően a német 10 éves hozam jelentős...

Erste kommentár

A február óta tartó csökkenést követően újra elkezdtek emelkedni az előremutató (5 év) inflációs várakozások. Ennek köszönhetően a német 10 éves hozam jelentős emelkedést mutatott tegnap, de már néhány nappal korábban elindult az emelkedés. Mindeközben a brit és az európai jegybank is azt sugallja, hogy a szigorítás csúszhat. Így csökkent a májusi kamatemelési várakozás a korábbi 81 százakéról 51 százalékra, miközben Európában is az év végéig tarthat a mennyiségi lazítás a szeptemberi befejezéssel szemben. Nyilván a tovább tartó lazább monetáris politika a jövőben erősebb gazdasági növekedést és magasabb inflációt hozhat, ha van hatása. Vagyis a piaci reakció azt mutatja, hogy a befektetők hisznek a pozitív hatásban. Ugyanakkor a részvénypiaci hatás valószínűleg nem lesz negatív – mint ahogy januárban láttuk – mert (i) a részvényindexek sokkal lejjebb vannak mint januárban; (ii) a GDP növekedési kilátások azóta emelkedtek az idei és az elkövetkező évekre nézve, s (iii) az amerikai gyorsjelentési szezon is jól indult, azaz a vállalati profitok is dinamikusan növekednek.


Mindezek ellenére a mai napon további enyhe csökkenésre számítunk a DAX index és a BUX esetében is.

Puha landolás a félvezetőszektorban

Nem sikerült tovább emelkedniük a vezető amerikai indexeknek a fontosabb technikai szintek áttörését követően, így egyelőre még nyitott kérdés, hogy a mostani emelkedő hullám tartós maradhat-e. Tegnap a Dow 0,3%-kal, az S&P500 0,6%-kal, a Nasdaq 0,8%-kal esett vissza.


Ismét bizonytalanság ütötte fel a fejét tegnap az amerikai félvezetőszektorban azt követően, hogy a legnagyobb független félvezetőgyártó, a Taiwan Semiconductor Manufacturing pesszimistább hangnemet ütött meg idei növekedési kilátásaival kapcsolatban. Eddigi 2018-as 10-15%-os árbevétel-növekedési előrejelzését a negyedéves gyorsjelentésében 10%-ra módosította a cég. Ezt az okostelefonok iránti gyengébb kereslettel és a kriptodevizák bányászata körüli bizonytalansággal indokolta. Az okostelefonok piacán különösen a magasabb kategóriás készülékek esetében tapasztalt a cég gyengébb keresletet, így a hírek hallatára 3%-os eséssel reagáltak az Apple részvényei. Emellett a globális félvezetőszektor esetében 5%-os növekedést vár idénre a cég a korábbi 5-7%-os sávval szemben, ami az amerikai félvezetők árfolyamának alakulására is rányomta a bélyegét. A folyamatokból az látszik, hogy idén a félvezetőszektor a tavalyi nagyon erős növekedéshez képest sokkal visszafogottabban növekedhet, azonban a meghatározó trendek a technológiai szektorban (mesterséges intelligencia, felhőalapú szolgáltatások, oksotelefonok növelvő memória- és számításigénye, önvezető autók) hosszabb távon kedvező képet vázolnak, így nem lehet most a ciklus végéről beszélni.


Az amerikai pénzügyminisztérium egy olyan intézkedésen dolgozik, amely egy vészhelyzetben használatos törvényre hivatkozva korlátozná a kínai beruházásokat bizonyos technológiákba az USA-ban. A minisztériumnak május 21-ig van ideje kidolgozni a tervezetet. Az intézkedés egybecsengene Trump korábbi intézkedésével, amiben elnöki rendeletével meggátolta a szingapúri székhelyű Broadcom felvásárlási kísérletét az amerikai Qualcommra. Ez esetben főként az 5G technológiát féltette az USA. A hírekre nyomás alá kerültek a kínai technológiai szektor részvényei a mai kereskedésben.


Trump tegnap fellélegezhetett, miután a helyettes államügyész azt mondta neki, hogy az ő személye kapcsán nem folyik konkrét vizsgálat a Robert Mueller által vezetett vizsgálatban az USA-ban. A vizsgálat fő tárgya a republikánusok oroszokhoz fűződő kapcsolata Trump 2016-os elnöke kampánya során.

Ígéretekkel is beérné Kim Dzsongun

Csökkentek az ázsiai indexek. A Nikkei 0,1%-kal, a Hang Seng 0,6%-kal, a Shanghai index 1,5%-kal zárt a tegnapi záró érték alatt. Főleg a technológiai részvények estek, miután Amerika most a kínai technológiai vállaltokat vette célkeresztbe.


A két Korea közti egyeztetést követően a dél-koreai elnök bejelentette, hogy északi szomszédjuk álláspontja felpuhult és a nukleáris program feladásának már nem szabja feltételül, hogy az amerikai hadsereg elhagyja a Korai-félszigetet, mindössze beéri annak ígéretével, hogy nem folytatnak vele szemben ellenséges politikát és nem fenyegetik az országot.


Márciusban a japán infláció a vártnak megfelelően 1,1% lett, a maginfláció a vártnak megfelelően 0,5,% volt.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX is mínuszos volt.

Hernádi Zsolt a MOL elnöke további öt évig

Hivatalos bejelentés szerint az Igazgatóság Hernádi Zsoltot választotta meg elnöknek 2023 április végéig. Az elnök újbóli kinevezése nem meglepetés a MOL rekorderedményeinek tükrében.

Mégsem veszi meg az OTP a Banca Romaneasca-t

Az OTP bejelentette, hogy a romániai Banca Romaneasca 99,28%-os tulajdonrészének, valamint a National Bank of Greece más leányvállalataihoz tartozó egyéb romániai kitettségek OTP Bank Romania által történő megvásárlására vonatkozóan 2017. július 26-án létrejött adásvételi szerződés – a teljesülési feltételek bekövetkezésére meghatározott szerződéses határidő eredménytelen eltelte okán – megszüntetésre került. Erre tekintettel az OBR 2018. április 18. napján visszavonta a Román Nemzeti Banknál időközben benyújtott fellebbezését az RNB első fokú döntésével szemben, melyben az RNB nem hagyta jóvá a Tranzakciót.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben