Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Óvatos emelkedés

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. március 21.   10:20

Erste kommentár Óvatos emelkedés jellemezte a tegnapi napot, amivel a DAX visszatért a 20 és 30 napos mozgóátlagra. S ismételten megpróbál elrugaszkodni erről a szintről, amelyről már egy párszor próbálkozott....

Erste kommentár

Óvatos emelkedés jellemezte a tegnapi napot, amivel a DAX visszatért a 20 és 30 napos mozgóátlagra. S ismételten megpróbál elrugaszkodni erről a szintről, amelyről már egy párszor próbálkozott. Kíváncsian figyeljük, hogy sikerül e most összehozni az „áttörést”.


A BUX index a 200 napos alá történő bebucskázás után újra a mozgóátlag fölé emelkedett. Ugyanakkor egyből a 20 és 30 napos mozgóátlagokkal találkozhatunk a 200 napos fölött. Ez pedig azt jelenti, hogy nehéz lesz a szintről elrugaszkodni, s viszonylag hosszabb távon 38.000 pont környékén maradhat az árfolyam.


Ma dönt a Fed. Várhatóan 25 bázisponttal, 1,75 százalékra emeli az „alapkamatot”. A piaci várakozások szerint további 25 bázispontos emelések jöhetnek júniusban és szeptemberben is. A Fed új elnöke, Powell először fog megszólalni. Ráadásul gazdasági előrejelzésekkel is gazabbak leszünk.

Kiváló számok a FedEx-től

Kivárás jellemezte tegnap az amerikai kereskedést a Fed mai kamatdöntése, az esetleges újabb amerikai importvámok, a pénteken újfent lejáró adósságplafon, az amerikai technológiai cégekre Európában kivetendő magasabb társasági adó, illetve a Facebook adatbiztonsági mizériája közepette. A Dow 0,5%-kal, az S&P500 0,2%-kal, a Nasdaq 0,3%-kal került feljebb.


A legoptimistább várakozásokat is felülmúlta a FedEx a gazdasági harmadik negyedévében. 16,5 milliárd dolláros árbevételen 3,72 dolláros tisztított EPS-t ért el a cég a várt 16,2 milliárd dolláros árbevétellel és 3,1 dolláros EPS-sel szemben. A vállalat tegnapi közleménye szerint az adóreform mellett a rendelési volumenek növekedése (online kereskedelem) és a növekvő szolgáltatási díjak is kedveznek jelenleg a csomagküldő szolgálatoknak. A vállalat a korábbi 12,7-13,3 dolláros sávból a 15-15,4 dolláros sávba emelte idei évi egy részvényre jutó profitvárakozását. Így az adóreform mellett, ami a cég korábbi becslése szerint nagyjából 1 dollárral járul hozzá az idei EPS-hez, a rendes működési tevékenységből is a vártnál jóval nagyobb mértékben profitál a cég.


Egyre közelebb az árbevétel-arányos társasági adó bevezetése a közepes és nagy technológiai cégekre az EU-ban. Ezúttal az El Pais spanyol napilap hozta le belsős dokumentumokra hivatkozva, hogy az öreg kontinenshez köthető árbevétel 3%-át kéne ezeknek a cégeknek társasági adóként megfizetniük. Ez Amerikában többek között a Google-t, a Facebook-ot és az Apple-t is komolyabban érintheti. A 2017-es európai bevételek alapján ez az Apple esetében nagyjából 1,5 milliárd dollár, a Facebook esetében 300 millió dollár, a Google esetében nagyjából 1 milliárd dollár lehet. Az Apple és a Facebook esetében ez a 2017-es profit 2-3%-a lehet, a Google-nél ennél azonban nagyobb mértékű, 8,5%. A pontos részletek mindenesetre még nem láttak napvilágot, így ebből még messzemenő következtetést nem érdemes levonni.


Noha 2019-ig megállapodtak az amerikai költségvetés keretösszegében a republikánus és demokrata politikusok, annak pontos felhasználásáról továbbra sem sikerült megegyezni. Ennek határideje most péntek, így ismét sürget az idő, különösen azért, mert a következő két hétre ülésszünetre vonul mind az alsó-, mind a felsőház. A főbb kérdés a Mexikó és USA közt építeni tervezett fal finanszírozása, a bevándorlás kérdése, illetve egyes adókedvezmények.

Beköszöntött a nap-éj egyenlőség

Emelkedés jellemezte az ázsiai piacokat ma reggel. A Shanghai index 0,1%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot emelkedett, míg a kínai értéktőzsde a nap-éj egyenlőség ünnepe miatt zárva tartott.


A japán jegybank elnöke, Kuroda egy nyilatkozatban arról beszélt, hogy a G20 csúcstalálkozón a monetáris politikák normalizálódása nem volt kulcsfontosságú téma. Ezzel lényegében azt is jelezte, hogy a japán jegybankra nem nehezedik külső nyomás, hogy rövidtávon változtasson laza monetáris politikáján.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX szintén pluszban volt.

A Waberer’s fő tulajdonosa elad 15 százaléknyi részvényt

Tegnap zárás után jelentette be a cég, hogy fő tulajdonosa, a B.V. CEE Transport Holdco gyorsított könyvépítéses eljárás keretében intézményi befektetők számára 2,62 millió, azaz 15 százaléknyi részvényt ad el. A tranzakciót követően a közkézhányad 41 százalékra emelkedik. A tranzakció lebonyolítói az Erste Group, az UniCredit és a Wood & Company. Az eladó 150 nap eladási tilalmat vállal a maradék részvényekre a tranzakciót követően.

A Waberer’s kivásárolja a kisebbségi tulajdonost a regionális szegmensben

Ma reggel jelentett be a cég, hogy kivásárolja a regionális szegmensben a kisebbségi tulajdonost, Szemerey Lóránd Győző urat. A 40 százalékos tulajdonrészért „közepes méretű, egy számjegyű millió euró” vételárat fizet. Az RCL üzletág tavaly 17 millió euró EBITDA-t termelt, a tranzakció várható zárása április 2.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben