Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Blokkolták az OTP-t

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. március 19.   09:19

Erste kommentár Annak ellenére, hogy a versenyhivatal jóváhagyta az OTP romániai akvizícióját, a jegybank mégis megvétózta azt. Így az OTP egyelőre nem növelheti piaci részesedését...

Erste kommentár

Annak ellenére, hogy a versenyhivatal jóváhagyta az OTP romániai akvizícióját, a jegybank mégis megvétózta azt. Így az OTP egyelőre nem növelheti piaci részesedését közel 4 százalékra a korábbi 2,1 százalékról. Különben az OTP elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor már korábban a gyorsjelentés kapcsán utalt arra, hogy a bank aggódik a döntés pozitív kimenetele miatt, mivel a román jegybank húzza-halasztja a döntést. Így nem meglepő a határozat, amely ellen az OTP fellebbezni fog. Azaz az ügy egyelőre még nem zárult le, de is az OTP méretéhez képest amúgy is relatíve kis akvizícióról beszélünk. Inkább az aggaszthat bennünket, hogy emiatt esetleg a későbbiekben sem fogja tudni elérni a megcélzott 10 százalék körüli piaci részesedést, amit az összes olyan országban megcélzott, ahol jelen van. Egy szó mint száz, enyhe negatív hatása lehet a hírnek, miközben szerdán jelentősebbet emelkedett az árfolyam a UBS céláremelés hatására. Hiszen a célárfolyam 13.150 forintra emelkedett a korábbi 11.100 forintról. Különben a technikai kép alapján az OTP hamarosan áttörheti a korábbi csúcsot, ami 11.780 forintnál van.


A mai napon a BUX oldalazhat, míg a DAX annak ellenére, hogy pénteken újra megpróbált elrugaszkodni a 30 napos mozgóátlagról fölfelé, enyhe csökkenésben zárhat ma. Ha a 30 napos mozgóátlag fölött tudna maradni (12.342 pont), az pozitív jel lenne a folytatás tekintetében.

Saját kijelző gyártásába fog az Apple

Szűk mozgástartományban zajlott a pénteki kereskedés a tengerentúlon, a Kínával kapcsolatos esetleges kereskedelmi korlátozások miatt továbbra is óvatosak a piacok. Az S&P500 0,2%-kal, a Dow 0,3%-kal emelkedett, a Nasdaq stagnált.


Története során először saját kijelzők tervezésébe és gyártásába fog az Apple, tudatta a hírt a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. A vállalat az újgenerációs MicroLED-ek fejlesztésébe fektet, amelyek a jövő okostelefonjait még karcsúbbá és energiatakarékosabbá tehetik, a csúcskészülékeknél jelenleg használt OLED kijelzővel szemben. A források szerint még akár évekig is tarthat, mire a vállalat saját fejlesztésű kijelzőjét a vásárlók is használhatják. Az új Apple telefonokhoz jelenleg a Samsung gyártja a kijelzőket, így több beszállítójukkal egyetemben a részvényeik nyomás alá kerültek az ázsiai kereskedésben.


14 éves csúcson a Michigan Egyetem fogyasztói bizalmi indexe az USA-ban. Az index előzetes értéke márciusban 102 pont volt a várt 99,3 és az előző havi 99,7 ponttal szemben. Ez pedig arra utalhat, hogy az idén eddig relatíve visszafogott kiskereskedelmi értékesítések hamarosan ismét növekedésnek indulhatnak az USA-ban.


1,1%-kal nőtt az ipari termelés februárban a tengerentúlon a várt 0,4%-os növekedéssel szemben. Az előző havi 0,1%-os visszaesést 0,3%-os visszaesésre lefelé korrigálták.


A befektetők figyelmének középpontjában a héten a Fed kamatdöntő ülése és az USA Kínával való kereskedelmi viszonya áll. Utóbbi esetében egy magasrangú amerikai tisztségviselő borzolta tegnap a kedélyeket, aki azt mondta, hogy megszakadtak az USA és Kína közötti gazdasági egyeztetések, azonban ezt nem sokkal később cáfolta. A pénzügyminisztérium szerint jelenleg is fontos egyeztetések zajlanak Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter és a kínai kormány több tagja között. Eközben az Amerikai Kereskedelmi Hivatal és több nagy érdekcsoport igyekszik lebeszélni Trumpot arról, hogy kemény lépéseket tegyen Kína ellen, mert az könnyen egy láncreakcióhoz vezethet az importvámok terén.

Régi-új elnök és új jegybankelnök Kínában

Vegyes teljesítményt nyújtottak ma reggel az ázsiai piacok. A Nikkei 0,9%-ot csökkent, miközben a Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index pedig 0,2%-ot emelkedett.


Második ciklusára is megválasztották elnöknek Xi Jinpinget. A döntés csak formális volt, hiszen korábban már döntöttek arról, hogy eltörlik a jogi korlátokat és az elnök nem csak két ciklus erejéig, hanem akár élete végéig betöltheti ezt a tisztséget.


A korábbi jegybanki alelnököt, Yi Gangot nevezték ki a kínai jegybank élére. A korábbi jegybankelnök 15 évig töltötte be a tisztséget és most 70 éves korában nyugdíjba vonul. Az alelnök előléptetése lényegében garancia arra, hogy a fő irányvonalak nem fognak megváltozni, a jegybank egyik fő feladata változatlanul a pénzügyi rendszer, az árnyék bankrendszer megtisztítása marad.


Az amerikai pénzügyminisztérium adatai szerint kínai kézben 1168 milliárd dollár értékű amerikai állampapír állomány voltjanuár végén, ami körülbelül 1,4%-kal kevesebb, mint december végén. Ez az elmúlt hat hónap legalacsonyabb értéke, ugyanakkor a csökkenés nem tekinthető számottevőnek. Az elmúlt években is leginkább oldalazó trend volt tapasztalható a kínai kézben lévő állampapírok terén.


A csőd közelben lévő HNA csoport 2,2 milliárd dollár értékben készül ingatlanokat értékesíteni Kínában annak érdekében, hogy pénzügyi helyzetét megszilárdítsa. Az értékesítés főleg irodaházakat és szállodákat fog érinteni.


A vizsgált 70 kínai városból csak 44-ben emelkedtek az ingatlanárak hó/hó alapon februárban, ami 5 hónapos mélypontnak felel meg. Januárban még 52 városban mérték az ingatlanárak emelkedését.


Februárban a japán export 1,8%-kal bővült, felülmúlva az 1,4%-os várakozást. Az import 16,5%-os növekedése szintén felülmúlta a 16,0%-os piaci várakozást.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

A Waberer’s április 16-án tartja közgyűlését

A más társaságoknál már jó megszokott napirendi pontokat tette közzé a társaság. Pluszban megjelenik még: (i) az igazgatóság felhatalmazása sajátrészvény vásárlásra; (ii) MRP program; (iii) néhány pontban változik az alapszabály. A részletes előterjesztések 21 nappal a közgyűlés előtt, azaz március végén jelennek meg.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben