Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új időszámítás, új szelek

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. március 12.   09:51

Erste kommentár Mától itt a nyári időszámítás az USA-ban, azaz két hétig 14:30-tól este 9-ig tart a kereskedés a tengerentúlon a mi időnk szerint. Az új időszámítással megérkezett az...

Erste kommentár

Mától itt a nyári időszámítás az USA-ban, azaz két hétig 14:30-tól este 9-ig tart a kereskedés a tengerentúlon a mi időnk szerint. Az új időszámítással megérkezett az új csúcs is a Nasdaq indexben, amely a piac vezetője. Annak ellenére, hogy az index újra az emelkedő trendcsatorna fölött van, azt gondoljuk, ahogy folytatódhat az emelkedés a csészeszerű alakzatból, ami 8.290 pont körüli célárfolyamot indikál. Ezt várhatóan az elkövetkező két hónapban érheti el az árfolyam. Vagyis a korábban vezető index tovább vezeti a piacokat és mutatja az irányt. Különben az MACD szerint sem kell még túlvettségről beszélnünk. Ugyanakkor az S&P500 és a Dow Jones is lemaradó, az írt sorrendben. A DAX pedig nagyon visszamaradt, de azt is húzhatja a tengeren túli jó hangulat.


Mindeközben a németek is mozgolódnak, hiszen az RWE eladja tiszta energia üzletágának 76,8 százalékát az E.ON-nak, amiért cserébe kap 1,5 milliárd eurót és 16,67 százalékos részesedést az E.ON-ban. A vételár különben 40 euró. Ezen az áron fog nyilvános ajánlatot tenni az Innogy kisebbségi tulajdonosainak. Elég izgalmasnak tűnik a tranzakció, amelyet a piac is pozitívan értékel. Az Innogy árfolyama gyakorlatilag 40 euróra ugrott, ami a november végi árfolyam és technikai szint. Az RWE is 12 százalékot emelkedik, miközben a technikai szint 21 eurónál van. Az E.ON reagál a legkevésbé pozitívan, hiszen ő a felvásárló, így „csak” 5 százalékot emelkedik, miközben a technikai szint 9,1 eurónál van. Így még enyhe emelkedés lehet mindkét részvényben. A jelenlegi emelkedés az index emelkedésben 0,2 százalékot jelent, hiszen az adott részvények súlya alacsony, 1,8 és 0,9 százalék.


Itthon is zajlik az élet. A MOL igazgatósága ma ülésezik. Azt várjuk, hogy 80-85 forint normál és 20-40 forint közötti extra osztalékról döntenek. Vagyis 100-125 forint közötti osztalékra számítunk a tavalyi év jó teljesítménye után, ez 3,3-4,1 százalék közötti osztalékhozamot jelent, ami elég izgalmas szintnek tűnik, még akkor is, ha jövőre várhatóan kisebb lesz az osztalék.


A mai napon a DAX a kereskedést a 30 napos mozgóátlagon kezdte. Innen ereszkedik az árfolyam, és nem feltétlenül a mai napon, de várhatóan áttöri a szintet. A BUX index esetében is a 30 napos mozgóátlagon van az árfolyam, de már pénteken letesztelte ezt a szintet. Így azt gondoljuk, hogy akár át is törheti a mai napon.

Két hétig más időszámítás van az USA-ban

A tegnapi napon Amerikában megtörtént az óraátállítás, ezzel március 25-ig a szokásos magyar idő szerinti 15:30 helyett már 14:30-kor nyitnak az amerikai piacok, és ennek megfelelően már 21:00 órakor bezárnak.


Nagyobb emelkedés bontakozott ki pénteken az amerikai tőzsdéken azt követően, hogy a bérek növekedési üteme ezúttal elmaradt a várakozásoktól, így az infláció felerősödésétől való félelmek egy időre ismét tovaszálltak. Az S&P500 1,7%-kal, a Dow és a Nasdaq 1,8%-kal emelkedett. A technológiai index ráadásul új történelmi csúcsra ment, ezzel továbbra is vezeti az emelkedést. Az inflációs történet következő felvonása kedden érkezhet, amikor a februári fogyasztói árindexet publikálják az USA-ban.


A hétvégén Brüsszelben több fejlett gazdaság (eurózónás országok, Japán) kereskedelmi biztosa egyeztetett az amerikai biztossal az importvámok kapcsán. Végső megállapodás egyelőre még nem született, mindenesetre az amerikai pénzügyminiszter szerint a következő két hétben Trump több országnak is mentességet adhat Kanada és a Mexikó mellett.


Belső források szerint a Broadcom felvásárlását mérlegeli az Intel, amennyiben a vállalat nem jár sikerrel a Qualcomm-akvizíció során. Ez azonban csupán egy opció lehet a sok közül az Intel részéről, mindenesetre a Broadcom árfolyama 8%-kal ugrott meg a hírekre piaczárást követően.


2019-re csúszhat az Aramco IPO-ja brit hivatalnokok szerint. A bevezetés a szaúdi és egy választott külföldi tőzsdén nagyjából egyszerre történhet meg, a külföldiek közül továbbra is a londoni, a New York-i és a hongkongi a favoritok.

Korlátlan ideig hatalmon maradhat Hszi Csin-ping

Optimista hangulatban indult a kereskedés a héten az ázsiai piacokon. A Shanghai index 0,6%-ot, a Hang Seng 1,6%-ot, a Nikkei 1,7%-ot emelkedett.


Hszi Csin-ping újabb ciklusokra készülhet, hiszen vasárnap óriási többséggel megszavazták, hogy eltörlik azt a korlátozást, ami 2 ciklusban, kétszer 5 évben maximálta az elnökként eltölthető időt. A döntés csak formális volt, a 2958 főből ugyanis csak ketten szavaztak nemmel és mindössze hárman tartózkodtak, vagyis az 99,8%-os támogatással került megszavazásra. Már az októberi kongresszus óta számítani lehetett a most lépésre, így az nem számít meglepetésnek.


Kína kereskedelemért felelős minisztere is a kereskedelmi háború kockázataira hívta fel a figyelmet, melynek szerinte csak vesztesei lennének. Leszögezte, hogy ők nem indítanának ilyet, de szükség esetén válaszolni fognak rá. A nyilatkozat egyértelműen Trumpnak szólt, aki állítólag az acélra és alumíniumra kivetett vámot követően további vámokat vetne ki kínai termékekre.


Észak-Korea vállalta, hogy az Amerikával tervezett tárgyalásokig nem hajt végre újabb rakétateszteket. A találkozó időpontja egyelőre még nem ismert, valószínűleg a két Korea közti áprilisi csúcstalálkozót követően kerül majd sor rá.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Április 10-én tartja közgyűlését az Mtel

A napirenden a szokásos pontok szerepelnek. A cég már korábban bejelentette, hogy 25 forint osztalékot fizet a 2017-es eredmény után.

Nem változtatott a Fitch

A Fitch megerősítette Magyarország BBB- besorolását és az ahhoz tartozó pozitív kilátást. Elmondták, hogy a növekedés idén is 4% körül alakulhat, elsősorban a választások előtti ciklikus felfutásnak köszönhetően. 2018 után lassulásra lehet számítani, ahogy az uniós források csökkenésével szigorodik a fiskális és monetáris politika.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben