Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hattyúdal

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. február 1.   10:03

Erste kommentár Tegnap megvolt Janet Yellen utolsó jegybankelnöki fellépése. Komolyan előkészítette a talajt a márciusi kamatemelésre. Elmondta, hogy most már a cél körül alakulhat az infláció, korábban...

Erste kommentár

Tegnap megvolt Janet Yellen utolsó jegybankelnöki fellépése. Komolyan előkészítette a talajt a márciusi kamatemelésre. Elmondta, hogy most már a cél körül alakulhat az infláció, korábban mindig azt hangsúlyozták, hogy alatta maradhat. A nyilatkozatra a piac által várt márciusi kamatemelés valószínűsége a korábbi 90 százalékról 100-ra ugrott, s tovább kúsztak a kamatvárakozások fölfelé. Míg év elején a piac csak két kamatemelést várt, addig mostanra már hármat, méghozzá úgy, hogy a márciusi után júniusban, majd decemberben jönne egy-egy 25 bázispontos kamatemelés. Ezzel hosszú idő után először összhangban van a Fed bankárok és a piac várakozása (a piac általában Fed alá várta a kamatemelést, s ez általában be is jött neki). A magasabb kamatpálya pedig erősebb dollárt kellene, hogy jelentsen, amit nem igazán látunk. Pedig az EURUSD keresztárfolyam többszörös technikai szintre érkezett, és két zászló alakzatot is csinált, amiből már technikailag is esésének kellene következnie.


A mai napon a DAX megpróbálja a 12.305 pontnál található 20 napos mozgóátlagot visszatesztelni, míg a BUX a 20 naposról fordul észak felé.

Sokatmondó gyorsjelentések az USA-ból

Minimális emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai indexek. A Dow 0,3%-kal, a Nasdaq és az S&P500 0,1%-kal emelkedett.


Az elmúlt hónapokban látott olajár emelkedésnek, a dollárgyengülésnek és az adóreformnak köszönhetően emelkedtek az inflációs várakozások az USA-ban, ami mellett a Fed sem ment el tegnap szó nélkül. Míg decemberi ülése során úgy fogalmazott a kamatdöntő ülést követő közlemény, hogy az infláció a következő év során kicsivel a 2%-os cél alatt maradhat, addig a tegnap kiadott közlemény már úgy szólt, hogy az infláció emelkedhet az év során és a 2%-os cél körül stabilizálódhat. Az alapkamat a várakozások szerint változatlan maradt, azonban márciusra már 99%-kal árazza a kamatemelést a piac. Ráadásul utána már júniusra újabb kamatemelés van beárazva 70%-os valószínűséggel, illetve az idei harmadikat is árazza már egy ideje a piac, az ülést követően már 65%-kal. Nem kizárt, hogy lassan az idei negyedik kamatemelést kezdjük el firtatni, illetve azt, hogy hol lehet a most megindult kamatemelési ciklus teteje. Az amerikai gazdaság állapotáról igen optimista képet festett a közlemény, amely szerint mind a fogyasztói kiadások, mind a beruházások szintje dinamikusan növekszik. A közleményre a dollár csupán minimális erősödéssel reagált az euróval szemben, mindenesetre rövidtávon a kamatdöntő ülés növelte egy korrekció esélyét az EUR/USD-ben. Janet Yellen a jövő héttől kezdődően átadja a stafétabotot Jerome Powell-nek és úgy tűnik, hogy a monetáris politikai kihívások terén is egy teljesen új korszak veszi majd kezdetét.


Közzétette negyedik negyedéves gyorsjelentését a Facebook, amiben a befektetők a nemrég bejelentett változtatásokkal (üzenőfal személyesebbé tétele, kevesebb figyelemfelkeltő videó) kapcsolatos iránymutatásra voltak kíváncsiak. Zuckerberg szerint napi 50 millió órával, hozzávetőlegesen 5%-kal esett vissza többek között ennek is köszönhetően az alkalmazás látogatottsága, azonban a vállalat vezetői szerint eddig a hirdetők pozitívan reagáltak az újításokra. 2018-ban várhatóan tovább növekedhetnek a megjelenített hirdetések. Negatívum volt, hogy története során először csökkent a napi aktív felhasználók száma az USA-Kanada régióban 185-ről 184 millióra. Összességében azonban a napi aktív felhasználók száma a vártnak megfelelő 1,4 milliárdra nőtt. A tisztított EPS 2,21 dollár lett (várt: 1,95 dollár), mindez 13 milliárd dolláros árbevételen (várt: 12,6 milliárd dollár). Ezzel továbbra is kitart a hirdetési bevételek 50% körüli éves növekedési üteme, tehát továbbra sem érkezett el a vállalat által rég beharangozott lassulás. Az operatív költségek a következő évben 45-60%-kal növekedhetnek, amiről már korábban is beszélt a cég. Az árfolyam 1,5%-ot emelkedett piaczárást követően.


A vártnak megfelelő negyedik negyedéves számokat tett közzé a PayPal és a most folyó negyedévre is a konszenzushoz közeli várakozást fogalmazott meg. Ennek ellenére 11%-kal esett az árfolyam piaczárást követően, mivel a szintén tegnap jelentő eBay meglepetésre bejelentette, hogy a holland Adyen-re bízza mostantól fizetési szolgáltatásait. Az átállás fokozatosan megy majd végbe, azonban további negatívum a PayPal-nak, hogy ezáltal egy erősebb konkurens cég nőheti ki magát az online fizetések piacán. A negyedik negyedévben a fizetések volumene 16%-kal nőtt és 8,7 millió új felhasználó regisztrációjával már 227 ügyfele van a cégnek. A kérdés, hogy miként festenek majd ezek a számok a következő negyedévekben az eBay-jel való szakítás hatására.


Megverte az elemzői várakozásokat a Microsoft negyedik negyedéves gyorsjelentésében. Éves 14%-kal növekvő, 28,9 milliárd dolláros árbevételen (várt: 28,4 milliárd) 0,96 dolláros egy részvényre jutó tisztított profitot ért el a cég (várt: 0,86 dollár). A felhőalapú szolgáltatásokból származó bevétel, amit kiemelt figyelemmel kísérnek a befektetők, év/év alapon 15%-kal, 7,8 milliárd dollárra nőtt a várt 7,5 milliárd dollárral szemben, ami kifejezetten pozitív. Mivel a Microsoft szintén hatalmas mennyiségű külföldön parkoltatott profitot utalhat haza kedvezményes adókulccsal az adóreform következtében, közel 14 milliárd dolláros adót kell majd 8 évre lebontva megfizetnie, amit a többi céghez hasonlóan a mostani negyedév terhére kellett leírnia. Az árfolyam nem mutatott jelentős elmozdulást a jelentést követően.


Felrobbant az eBay árfolyama a negyedik negyedéves gyorsjelentést követően, 8,5%-kal emelkedtek piaczárás után a részvények. Noha a kiemelten fontos ünnepi negyedévben az árbevétel és a profit is a várakozások szerint alakult (árbevétel: 2,6 milliárd dollár, tisztított EPS 0,59 dollár), a 2018-as évre pozitív várakozásokat fogalmazott meg a vállalat. 2,25-2,30 dollár közötti EPS-t várnak a most kezdődött évre, míg a konszenzus ezelőtt 2,2 dollárról szólt. További katalizátora lehetett az árfolyamemelkedésnek, hogy a vállalat bejelentette, szakít az online fizetések terén a PayPal-lal és a holland Adyen-re tér át fokozatosan 2023-ig. A tranzakciót lebonyolító felek ezzel a lépéssel közvetlenül az online piacon intézhetik el a fizetést, ami mindenképpen felhasználóbarát, ráadásul az eladók költségeit is csökkenti. Ez pedig minden bizonnyal a népszerűség megugrásával fog járni.


Jelentett az USA egyik telekommunikációs óriása, az AT&T is. A vállalat egy részvényre jutó tisztított profitja 0,78 dollár lett a várt 0,65 dollárral szemben, mindezt a várthoz közeli 41,7 milliárd dolláros árbevételen érte el. A mobilos előfizetők száma 4,1 millióval nőtt a negyedévben, ebből 2,7 millió az USA-ban a várt 2,2 millióval szemben. Ráadásul a negyedik negyedévben csupán a havidíjas előfizetők 0,9%-a mondta le a szolgáltatást, ami negyedik negyedéves rekordnak számít. Ezt pedig egy 3,50 dolláros 2018-as EPS-várakozással fejelte meg a cég, míg a konszenzus ezelőtt 3,05 dollár volt. A hírekre 3% felett emelkedett az árfolyam piaczárást követően.


A Qualcomm első gazdasági negyedéves gyorsjelentése megerősítette azokat a piaci félelmeket, miszerint csökkenőben van az okostelefonok iránti piaci kereslet. Ennek egyik konkrét manifesztációja az új iPhone X várhatóan gyengébb értékesítési számai. Az, hogy ez mennyire jelenti az okostelefonpiac telítettségét, egyelőre még kérdéses. A vállalat előző negyedéve még jóra sikeredett a vártnál kissé magasabb, 6 milliárd dolláros árbevétellel és a közel 1 dolláros tisztított EPS-sel, azonban a folyó negyedévre vonatkozó várakozások csalódást okoztak. 4,8-5,6 milliárd dolláros árbevételt vár a cég, míg a konszenzus korábban ennek a sávnak a teteje volt. A vállalat Kínában a telefon alkatrészekből való készlétek felépülését tapasztalja a rendelések visszaesésével párhuzamosan. Pozitív hír volt azonban, hogy a Samsunggal való együttműködést jelentettek be, ami segíthet egy-két kihívást megoldani a technológiai licencekkel foglalkozó üzletben. Így összességében semleges reakciót mutatott az árfolyam.

A bankok repítették az ázsiai tőzsdét

Vegyesen teljesítettek az ázsiai indexek. A Nikkei 1,7%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,2%-ot, a Shanghai index pedig 1%-ot csökkent.


A japán tőzsdét főleg a kedvező banki gyorsjelentések támogatták, így a pénzügyi szektor felülteljesítő volt a mai kereskedésben.


A kínai Caixin feldolgozóipari beszerzési menedzser index januárban a várakozásoknak megfelelően 51,5 ponton stagnált.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Eladó a Telenor közép-európai operációja

Szerb sajtóhírek szerint a KKR veheti meg a Telenor bolgár, montenegrói, szerb és magyar érdekeltségét. A Telenor azt nyilatkozta, hogy önkéntes és kötelezettség nélküli ajánlatot kapott kelet-közép-európai operációjára, amelyhez a Telenor magyar, bolgár, szerb és montenegrói cége tartozik. A Telenor szem előtt tartva a részvényesi értéket az idei első negyedév során megvizsgálja az ajánlatot, és dönt arról, elfogadja-e. Múlt héten a bolgár médiában jelent meg, hogy a Telenor egy meg nem nevezett amerikai befektetővel tárgyal a bolgár, szerb és montenegrói leány értékesítéséről 2 milliárd euróért. A portfolio.hu szerint a magyar leány a Konzumot is érdekelheti. Egyelőre korai megmondani, hogy a hír miként hat a Magyar Telekomra.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben