Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Itt az új vezető

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. január 23.   09:18

Erste kommentár Tegnap a jó nemzetközi hangulat hátán az OTP áttörte a korábbi mindenkori csúcsát és soha nem látott értékre emelkedett. A kitörés két darab csésze...

Erste kommentár

Tegnap a jó nemzetközi hangulat hátán az OTP áttörte a korábbi mindenkori csúcsát és soha nem látott értékre emelkedett. A kitörés két darab csésze alakzatból következett be, jelentősen megugró forgalommal. A magas forgalom csak megerősíti azt, amit a technikai formáció sugall. Az árfolyam viszonylag rövid idő alatt 12.000 forint környékére emelkedhet, míg a nagyobb csésze, ami cirka 10 évet átölelő alakzat, azt sugallja, hogy hosszabb távon a részvényárfolyam a 20.000 forint környékére emelkedhet. Korábban (1-2 évig) a Richter volt a vezető részvény a magyar piacon, de már jó ideje csak kornyadozik. Most az új vezető megjelenésével a BUX index is új csúcsra ugrott, s az emelkedő széria új csúcsokkal folytatódhat a közeljövőben. A mai feladat csak annyi, mind az OTP, mind a BUX esetében, hogy ne essenek vissza a kitörési szintek alá, ezek 40.500 pontnál és 11 040 forintnál vannak. Ugyanakkor olyan erős volt e tegnapi kitörés, amelyet nem csak az európai bankszektor jó teljesítménye, de a MOL is támogatott, amit viszont nem csak a horvát hírek, de az európai olajszektor jó teljesítménye is segített. S mindez a tovább javuló gazdasági kilátásoknak köszönhető.


Összességében a DAX-tól új csúcsot, itthon pedig további emelkedést várunk a mai napon, amelyet az amerikai költségvetési plafon kitolásából is adódó nemzetközi jó hangulat is segít.

Száguld a Netflix, importvámot vetett ki Trump, elmarad a nagy leállás

Az adósságplafon határidejének újbóli meghosszabbítása tovább repítette tegnap az amerikai piacokat. A Nasdaq 1%-kal, az S&P500 0,8%-kal, a Dow 0,6%-kal emelkedett.


Nagyon erős növekedésről számolt be a Netflix a negyedik negyedévben, aminek köszönhetően piaczárás után több mint 8%-kal emelkedett a részvények árfolyama. A várt 6,34 millió új felhasználóval szemben 8,33 millió új felhasználó csatlakozott a streaming-szolgáltatóhoz, míg a most folyó negyedévre további 6,35 millió új felhasználó csatlakozását prognosztizálják a várt 5,18 millióval szemben. Mindezt annak ellenére, hogy október elején 10%-kal emelte előfizetői díját a cég a legnépszerűbb előfizetések esetében. Az árbevétel a vártnak megfelelő 3,3 milliárd dollár lett, a részvényenkénti profit pedig 0,41 dollár. A most folyó negyedévre 0,63 dolláros EPS-t vár a cég az elemzők által eddig előrejelzett 0,55 dollárral szemben.


Február 8. lett az új határidő az adósságplafon kérdésében a tengerentúlon, így a héten már nem kell kormányzati leállásokra számítani az USA-ban. Ezzel újabb három hétig folytatódhatnak az egyeztetések a demokraták és a republikánusok között a 2018-as amerikai költségvetéssel kapcsolatban.


Importvámot vetett ki Donald Trump a napelemek- és modulok, valamint a mosógépek behozatalára az USA-ba. A napelemeket gyártó cégek többsége szerint a költségek növekedésén keresztül ez inkább ártani fog az iparágnak és ellenezték az importvámot, azonban a kisebbség erős lobbija az olcsó kínai import ellen meggyőzőbbnek bizonyult. A napelemekre- és modulokra vonatkozó importvám 4 évig lenne érvényben a jelen állás szerint, 30%-os kulcsról indulna és 5%-kal csökkenne évente. Évente összességében 2,5 gigawattig lenne vámmentes a behozatal. A mosógépek esetében 20% lenne a kezdeti kulcs, ami 3 évig lenne érvényben és 2%-kal csökkenne évente. 1,2 millió importált darab után az importvám 50%-ra emelkedne. A hírekre az amerikai napelem gyártók megugrottak piaczárás után (First Solar +7%), de a mosógépek miatt a Whirpool-t (+3%) is megvették a befektetők. Az eseményeket követően a Morgan Stanley arra figyelmeztetett, hogy ez még csak a kezdet lehet, és érdemes felkészülni az USA protekcionista kereskedelmi politikájából fakadó kockázatokra. A közeljövőben az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) körüli tárgyalásokat lesz érdemes figyelni.

Nem okozott meglepetést a japán jegybank

Tovább folytatódott az erőteljes növekedés az ázsiai részvénypiacokon. A Nikkei 1,3%-ot, a Hang Seng 1,4%-ot, a Shanghai index 0,8%-ot emelkedett.


A japán jegybank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a monetáris kondíciókon. Az alapkamatot -10 bázisponton tartotta, míg a 10 éves állampapírok hozamcélját továbbra is 0%-ban határozták meg.


A jegybank az inflációs kilátásokat sem változtatta meg érdemben, továbbra is inkább lefelé tartó kockázatokat látnak és változatlanul messze vannak a 2%-os inflációs cél elérésétől.


A japán jegybankelnök, Kuroda megjegyezte, hogy közelről figyelik a devizaárfolyam alakulását, kijelentését valószínűleg a január közepi erőteljes jen erősödés váltotta ki. Viszont összességében elégedett lehet az árfolyam jelenlegi szintjével, az elmúlt 1 évben 108 és 114 között oldalazott az USDJPY és jelenleg szinte tökéletesen a sáv közepén van az árfolyam. A mai kereskedésben enyhén gyengült a jen a dollárral szemben.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben