Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma kiderül, hogy blöffölt-e valaki?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. január 19.   09:17

Erste kommentár Hiába szavazta meg az Amerikai Kongresszus az adósságplafon életbelépésének egy hónappal való kitolását, a felsőház, azaz a Szenátus még nem jutott dűlőre. A republikánusok a...

Erste kommentár

Hiába szavazta meg az Amerikai Kongresszus az adósságplafon életbelépésének egy hónappal való kitolását, a felsőház, azaz a Szenátus még nem jutott dűlőre. A republikánusok a védelmi kiadások további emelését tartják létfontosságúnak, a demokraták azonban ezt egyéb hazai kiadások emeléséhez és a bevándorlás terén kötött alkuhoz kötik. Egyelőre mindkét fél szilárdan kitart álláspontja mellett. Ha nem sikerül ottani idő szerint éjfélig megállapodni, akkor bizonyos kormányszervek részleges leállására kerülhet sor a kiadások visszafogása érdekében. A védelmi minisztérium dolgozóinak közel 80%-a kaphat kényszerszabadságot, ahogyan a pénzügyi, egészségügyi és munkaügyi minisztériumok dolgozói is. Legutoljára 2013-ban került erre sor, amikor 16 napra állt le részlegesen az amerikai kormány. Akkoriban a dollár és a vezető részvényindexek kisebb gyengüléssel reagáltak a hírekre, amit azonban előtte már komolyabb leértékelődés előzött meg.


Tegnap az adósságplafon körüli bizonytalanság már az amerikai részvénypiacon is éreztette hatását, ami talán kisebb mértékben a mai európai kereskedésre is rányomhatja bélyegét. Mind a DAX-ban, mind a BUX-ban oldalazásra számítunk a nap során.

Az utolsó pillanatokban dőlhet el az amerikai adósságplafon sorsa

 


Enyhe csökkenés jellemezte tegnap az amerikai kereskedést. Az S&P500 0,2%-kal, a Dow 0,4%-kal esett, míg a Nasdaq stagnált.


Az Amerikai Képviselőház megszavazta az ottani idő szerint ma éjfélkor életbe lépő adósságplafon határidejének kitolását február 16-áig. A Szenátus jóváhagyása azonban még szükséges, így az utolsó pillanatokban dőlhet el, hogy szükség lesz-e átmeneti leállásokra bizonyos kormányzati szektorokban. Jelen esetben a költségvetésre gyakorolt hatás miatt nem elegendő az egyszerű többség a republikánusoknak, így demokratákat is meg kell nyerniük, egyelőre azonban nem körvonalazódik az alku a felek között. Ha ma nem kerül sor a megállapodásra, az tovább gyengítheti a dollárt a főbb devizákkal szemben.


Nem okozott nagy meglepetést negyedik negyedéves gyorsjelentésében az IBM, még akkor sem, ha 22 negyedévet követően ismét növekedni tudott az árbevétel év/év alapon. Ez kisebb mértékben meghaladta a várakozásokat és 22,5 milliárd dollárt tett ki, amin a vártnak megfelelő 5,18 dolláros EPS-t ért el a vállalat. Az adóreform miatt 5,5 milliárd dolláros egyszeri leírásra kényszerülhet a cég, ráadásul 2018-ban is inkább hátránya származik az adóreformból, mivel rendkívül alacsony effektív adókulccsal működik a cég (~10%). A növekedéshez kulcsfontosságú szegmens árbevétele, amely többek között a felhőalapú szolgáltatásokat is tartalmazza, 17%-os emelkedéssel 11,1 milliárd dollárra nőtt, ami megegyezett a konszenzussal. Így a vártnál nagyobb árbevétel összességében a szerverüzletágból származott, ami azonban a hosszabb távú növekedés szempontjából kevésbé kedvező. Piaczárást követően 3,5%-os esést mutatott az árfolyam.


Az American Express tegnapi gyorsjelentését sem fogadták kitörő örömmel a befektetők, 3%-os esést mutatott piaczárás után az árfolyam. Mind az árbevétel, mind a tisztított profit a vártnak megfelelően alakult. Előbbi 8,8 milliárd dollár lett, utóbbi pedig 1,58 dollár részvényenként. A kedvezőtlen árfolyamreakció annak szólt, hogy 2018-ra 6,9 és 7,3 dollár közötti egy részvényre jutó profitot vár a cég a 7,38 dolláros konszenzussal szemben. Az amerikai adóreform egyszeri negatív hatása a negyedévben 2,6 milliárd dolláros egyszeri leírással járt a halasztott adóköveteléseken, ami a tőkemegfelelési mutatót is rontotta. Ennek visszaállítása érdekében a cég az első félévben felfüggeszti sajátrészvény-visszavásárlásait.

Ma is emelkedtek az ázsiai piacok

Enyhe emelkedést mutattak az ázsiai piacok. A Nikkei és a Shanghai index 0,2%-ot emelkedett, míg a Hang Seng index 0,1%-ot csökkent. Leginkább az ipari és a technológiai vállalatok árfolyama emelkedett a javuló eredményvárakozások hatására.


A Bloomberg által megkérdezett elemzőknek picit több mint a fele úgy vélekedett, hogy nem reális várakozás az, hogy a japán jegybank idén elinduljon a szigorítás irányába, vagyis arra számítanak, hogy legalább még idén fennmarad a jegybank ultra-laza monetáris politikája.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow és az S&P mínuszban, a Nasdaq és a DAX pluszban volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben