Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma súlyozzák át a CECE indexet

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. december 15.   09:04

Erste kommentár Ma kerül be a Waberer’s a CECE indexbe 0,1 százalékos súllyal, míg a CIG Pannonia súlya csökken. A MOL, OTP, Richter triumvirátus súlya pedig kis mértékben növekszik. Az esti index...

Erste kommentár

Ma kerül be a Waberer’s a CECE indexbe 0,1 százalékos súllyal, míg a CIG Pannonia súlya csökken. A MOL, OTP, Richter triumvirátus súlya pedig kis mértékben növekszik. Az esti index átsúlyozás miatt a záró szakaszban ezért nagyobb forgalomra számíthatunk, hiszen az alapkezelők ilyenkor állítják be az olyan alapokban a részvénysúlyt, amelyek a CECE indexet követik.


Mindeközben az EKB is megemelte a növekedésre adott előrejelzését. Az idei évre 0,2 százalékponttal nagyobb, 2,4 százalékos, a jövő évre 0,5 százalékponttal magasabb, 2,3 százalékos, 2019-ben 0,2 százalékponttal jobb, 1,9 százalékos, míg az újonnan megjelenő 2020-ra vonatkozóan 1,7 százalékos növekedést vár. Mindeközben az infláció moderált marad, hiszen 1,5; 1,4, 1,5 és 1,7 százalékkal növekedhetnek az árak a 2017-2020-as időszakban. Ebből egyedül a 2019-es érték emelkedett a korábbi értékhez képest 0,2 százalékponttal. Vagyis maradhat az alacsony infláció mellett a szilárd GDP bővülés, ami pozitív szituáció a részvénypiacok számára. Egy nappal korábban a Fed is hasonló üzenetet fogalmazott meg.


Ugyanakkor az USA kommunikációs bizottsága elfogadta a vitatott, internet lassíthatóságáról szóló törvényt. Ezzel megszűnne a netsemlegesség, amelyet különben az internet szolgáltatók támogatnak, míg a tartalomszolgáltatók nem. Többen is jelezték, hogy a bíróságon megtámadják a vitatott törvényt, amely különben csak hónapok múlva léphet életbe. Öröm az ürömben, hogy egy átlagos amerikai polgár négy szolgáltatóval tud szerződni, amely azt sugallja, hogy a törvény amúgy sem érné el a hatását, hiszen mindenki tudna számára kedvezőbb szolgáltatót választani.


A mai napon csökkenésre számítunk mind a DAX, mind a BUX index esetében.

Közepes gyorsjelentésre büntették az Oracle-t

Lecsorgás jellemezte az amerikai indexeket a tegnapi kereskedésben. A Dow és a Nasdaq 0,3%-kal, az S&P500 0,4%-kal esett vissza.


Minimális mértékben felülteljesítette a várakozásokat az Oracle második negyedéves gyorsjelentésében, azonban piaczárást követően közel 7%-os esést mutatott az árfolyam. Ennek egyik oka lehetett, hogy a folyó negyedévre 0,68-0,70 dollár közötti EPS várakozást közölt a cég, miközben az elemzők 0,72 dollárra számítottak. Az árbevétel már 16%-át adó felhőalapú szolgáltatásokból származó bevételek 1,52 milliárd dollárt tettek ki, ami 44%-os év/év alapú növekedést jelent. Ezzel továbbra is jó úton van a vállalat a felhő- és szoftveralapú szolgáltatások felé történő fordulatban, ami a jelenlegi negyedévben 21-25%-os növekedést mutathat év/év alapon. Összességében 6,5%-kal növekvő 9,63 milliárd dolláros árbevételen 0,7 dolláros tisztított EPS-t ért el a cég.


A republikánus többségnek köszönhetően eltörlésre került az internet-semlegességet előíró törvény az USA-ban, ami szerint minden általuk birtokolt hálózaton átfolyó adatot egyformán kellett kezelniük. Ez eddig megakadályozta, hogy az internetszolgáltatók bizonyos online tartalmakat blokkoljanak, vagy csak lassabb elérésüket tegyék lehetővé, ezzel megszüntetve bizonyos versenyjogi aggályokat. A tegnapi szavazást követő pár hónapon belül ez már a gyakorlatban nem fog érvényesülni, amiből leginkább az AT&T, a Comcast vagy a Verizon profitálhat.

Javul a japán vállalatok üzleti bizalma

Több tényező is nyomasztotta az ázsiai befektetőket, így a Hang Seng 1,3%-ot, a Shanghai index és a Nikkei pedig 0,6%-ot csökkent. A japán részvények esetében elsősorban az ismét erősödő jen nyomta le a részvényárfolyamokat, míg a kínai piac vonatkozásában a megnövekedett volatilitás kényszeríthette a pozíciók csökkentésére a befektetőket.


A japán jegybank által több mint 1000 vállalat megkérdezésével végzett Tankan felmérés alapján javult az üzleti bizalom, ráadásul az alindexek többnyire felül is múlták a piaci várakozásokat, ez alól csak a nagyvállalati feldolgozóipari kilátások jelentenek kivételt, melynél a várt növekedés ellenére csak stagnálás volt tapasztalható.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Saját részvényt vett az Mtel

A Magyar Telekom 2017. december 13-án 59.839 darab saját részvényt vásárolt 465 forintos átlagáron. A cég a tranzakciót követően 537.203 darab saját részvénnyel rendelkezik.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben