Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

5 éves csúcson a termelői árak növekedési üteme az USA-ban

ERSTE UZSONNA
ERSTE UZSONNA2017. november 14.   15:27

A tegnapi naphoz hasonlóan ismét rányomja az európai rossz hangulat a bélyegét a tengerentúli nyitásra. A vezető indexek egyaránt 0,3%-os visszaesést mutatnak. Miközben a fogyasztói árindex rendre negatív meglepetéssel szolgál a tengerentúlon az idei év...

A tegnapi naphoz hasonlóan ismét rányomja az európai rossz hangulat a bélyegét a tengerentúli nyitásra. A vezető indexek egyaránt 0,3%-os visszaesést mutatnak.

Miközben a fogyasztói árindex rendre negatív meglepetéssel szolgál a tengerentúlon az idei év során, a termelői árak növekedési üteme 2,8%-ot ért el októberben év/év alapon, így több mint 5 éve nem látott mértéket öltött. Az elemzői konszenzus 2,4%-ot várt, a megelőző havi 2,6%-ot követően. Emögött jórészt a hurrikánok hatására megdráguló energiaárak húzódtak meg, azonban az ezektől és az élelmiszeráraktól szűrt mutató is új 5 éves csúcsra ugrott, 2,4%-os növekedést mutatva a várt 2,2%-kal szemben. Holnap a termelői árindexet követően a fogyasztói árindex is publikálásra kerül az USA-ban.

Az Európai Központi Bank frankfurti konferenciáján gyűltek ma össze a világ jegybankárai, ahol többek között Janet Yellen is felszólalt. Beszédében azt hangsúlyozta, hogy a Fed monetáris politikával kapcsolatos előrejelzései mindig a várható gazdasági kondíciók függvényében kerülnek meghatározásra, így ha ezek változnak, akkor az előrejelzések is elavulhatnak időközben. Így érdemes a gazdasági szereplőknek ezt is figyelembe venniük, amikor korábbi, esetleg hónapok óta nem frissített előrejelzésekkel találkoznak. Egy ilyen például a jegybankárok negyedévente publikált kamatpályával kapcsolatos előrejelzése, az ún. dot plot.

Továbbra is kitart James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke azon álláspontja mellett, miszerint addig, amíg az infláció a Fed 2%-os célja alatt van, illetve a közeljövőben várhatóan az alatt is marad, nem kéne tovább emelni az alapkamaton. Véleménye szerint hiába csökkenne tovább a munkanélküliségi ráta a tengerentúlon ez csupán kisebb hatással lenne az infláció alakulására. A St. Louis-i Fed elnöke legközelebb 2019-ben fog majd szavazati joggal rendelkezni a Fed kamatdöntő ülései során.

103 pontról 103,8 pontra emelkedett a kisvállalatok optimizmusát mérő NFIB hangulatindex az USA-ban, ezzel továbbra a 2016 végi amerikai elnökválasztások óta látható relatíve magas szinteken tartózkodik. Az optimista üzleti kilátások mellett továbbra is probléma a megfelelően képzett munkaerő hiánya. A toborozni próbáló vállalatok 88%-ánál alig vagy senki sem jelentkezett a meghirdetett pozíciókra.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben