Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Draghi meghúzta a piacokat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. október 27.   09:23

   Erste kommentár Ugyan a vártnak megfelelően 60-ról 30 milliárd euróra csökken a kötvényvásárlások havi keretösszege januártól, s ez szeptemberig tart, de a lefelé mutató...

 

 

Erste kommentár

Ugyan a vártnak megfelelően 60-ról 30 milliárd euróra csökken a kötvényvásárlások havi keretösszege januártól, s ez szeptemberig tart, de a lefelé mutató kockázatok méregfogát kihúzta az EKB monetáris tanácsa. Ugyanis szeptember után készek akár növelni is a keretösszeget, ha arra szükség van. Sőt, Draghi azt is elmondta, hogy a vásárlások keretfeltételei kellően rugalmasak egy ilyen lépés megtételéhez. Ráadásul a mennyiségi lazítás lezárást követően még sokáig alacsony maradhat az alapkamat, amely szerintünk még legalább két évet jelent mostantól számítva, s ilyen értelemben összhangban van az implikált magyar kamatpálya tervekkel. Ennek nagyon megörültek a tőzsdék, egyöntetű rally alakult ki a piacokon, amelyet a lazább irányba mutató kommentár hatására az erősödő dollár is segített. Ez a dollárerősödés továbbra is tart, amely a forintra is inkább gyengítően hat (az euró ellenében is). Mindeközben Katalóniában zajlanak az események, de azok hatása kisebbnek tekinthető. Úgy tűnik, hogy már csak egy szenátusi döntés hiányzik az előrehozott választások kiírásához.


Az amerikai technológiai óriások taroltak a tegnap esti gyorsjelentésekben. Az Alphabet, az Amazon, a Microsoft és az Intel is jó eredményeket tett közzé. Mind a négy cég eredménye meghaladta a legoptimistább elemzői várakozásokat is. Így elég komoly pluszok alakultak ki a piaczárás utáni kereskedésben ezeken a részvényeken. Egy szó, mint száz, komoly optimizmust láthatunk.


A DAX is nagyot rallyzott az EKB után, s kitörés gyanús állapot jött létre, amelyet a mai napon ráadásul meg is erősíthet egy további emelkedéssel. Mindeközben a BUX index esetében inkább egy kis korrekcióra számítunk az elmúlt napok emelkedéseit követően, annak ellenére is, hogy horvát lapértesülések szerint a Rosznyeft veheti meg az INA-t. Ilyen és ehhez hasonló híreket számosat láthattunk az elmúlt években, így szerintünk a piac rezignáltan vehet erről tudomást.

A legoptimistább várakozásokat is felülmúlták a technológiai óriások

A kedvező gyorsjelentések ellenére csupán kisebb elmozdulás jellemezte tegnap az amerikai indexeket. A Dow 0,3%-kal, az S&P500 0,1%-kal emelkedett, míg a Nasdaq 0,1%-kal csökkent.


Elsöpörte az elemzői várakozásokat az Amazon harmadik negyedéves gyorsjelentésében. A vállalat egy részvényre jutó tisztított profitja 0,52 dollár lett, miközben az elemzői várakozások 0,33 dolláros veszteség és 0,26 dolláros nyereség között szóródtak. Az árbevétel 43,7 milliárd dollár lett, ami 1,5 milliárd dollárral verte meg a konszenzust. A felhőalapú szolgáltatásokat nyújtó üzletág (Amazon Web Services) értékesítései 42%-kal emelkedtek év/év alapon, ami továbbra is nagyon erősnek számít. A vállalat szerint a Whole Foods felvásárlás még rengeteg lehetőséget rejt, arról pedig, hogy a gyógyszer-kereskedelmi piacra is be szeretnének törni, továbbra is homályosan fogalmaztak. Piaczárás után 7,5%-ot emelkedtek a részvények.


Szintén erősre sikeredett a Microsoft első gazdasági negyedéves gyorsjelentése. 24,5 milliárd dolláros árbevételen, ami 1 milliárd dollárral múlta felül a várakozásokat, 0,84 dolláros egy részvényre jutó tisztított eredményt ért el, míg a várakozás csupán 0,72 dollár volt. A felhőalapú szolgáltatásokból származó bevétel 6,9 milliárd dollárt tett ki, szemben a 6,7 milliárd dolláros elemzői konszenzussal. A vállalat üzemi marzsa tovább javulhat a mostani gazdasági évben, annak ellenére, hogy többet tervez beruházásra költeni. Piaczárást követően 4,5%-kal emelkedett a részvények árfolyama.


A jó gyorsjelentéseket illetően a Google-t tulajdonló Alphabet sem lógott ki a sorból. A vállalat a várthoz közeli, év/év alapon 24%-kal növekvő árbevételen 9,57 dolláros egy részvényre jutó tisztított profitot ért el, felülmúlván a 8,34 dolláros elemzői konszenzust. A vártnál jobb eredményt a vállalat a hirdetési volumen további növekedésének köszönhette. A részvények 3%-ot emelkedtek piaczárás után.


Erős lett az Intel harmadik negyedéves gyorsjelentése is. A vállalat a vártat kissé felülmúló 16,1 milliárd dolláros árbevételen 1,01 dolláros egy részvényre jutó tisztított EPS-t ért el, a várt 0,80 dollárral szemben. A negyedik negyedévre az előzőleg vártnál kicsivel jobb várakozásokat közölt a vállalat. Az adatközpontokból származó árbevétel 7%-ot emelkedett év/év alapon, a növekedés főbb hajtómotorjai a memória és a "dolgok internete" (IoT) üzletágak voltak. A jelentést követően 2%-ot emelkedtek a vállalat részvényei.


216:212 arányban megszavazta az Amerikai Képviselőház a 2018-as költségvetés Szenátus által már elfogadott keretszámait, így megnyílt a republikánusok előtt az esély, hogy egyszerű többséggel szavazhassák meg az adóreformokat. Így Trumpéknak már az is elég lenne, ha saját pártjukból mindenki támogatását élveznék, azonban ez sem ígérkezik egyszerű feladatnak.

Óriási volt az érdeklődés a kínai kötvények iránt

Pozitív hangulatban zárták a hetet az ázsiai piacok. A Shanghai index 0,2%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot, a Nikkei 1,2%-ot emelkedett.


2004 óta először bocsátottak ki dollárban denominált kínai államkötvényeket, melyekre 11-szeres túljegyzés mutatkozott. Igaz, mindössze 1+1 milliárd dollár értékben bocsátottak ki kötvényeket. Az eredetileg tervezett felárnál lényegesen alacsonyabban, az 5 éveseket 15, a 10 éveseket 25 bázisponttal az amerikai államkötvények hozama fölött értékesítették.


A szeptemberi japán infláció a várakozásoknak megfelelően alakult. Az infláció 0,7%, a maginfláció pedig 0,2% volt. Mindkettő megfelelt a piaci várakozásoknak és az egy hónnap korábbi értékeknek.


Szeptemberben a kínai ipari vállalatok profitja 27,7%-kal bővült, ami 2011 óta a leggyorsabb növekedési ütem és az elemzők többsége szerint tartósan nem fenntartható. Az év első 9 hónapjának profitbővülése 22,8% volt.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben