Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Történelmi pillanatok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. október 25.   09:19

Erste kommentár Történelmet írunk megint! Az elektromos áram de jure is üzemanyaggá válik a törvényalkotó szándékai szerint. Ezzel belépünk abba az új világba, amelyben már nem belső...

Erste kommentár

Történelmet írunk megint! Az elektromos áram de jure is üzemanyaggá válik a törvényalkotó szándékai szerint. Ezzel belépünk abba az új világba, amelyben már nem belső égésű motorral, hanem a Nikola Tesla által Budapesten kitalált (vagy legalábbis a Városligetben a porba felrajzolt), s azóta keveset változott elektromotorral hajtott eszközzé változnak gépjárműveink. Peresze nem kell még temetnünk a kémiai energiával hajtott járműveinket, hiszen még sok víz fog lefolyni a Dunán, amíg tisztán elektromos gépkocsikkal autózhatunk. Így az olajcégeket sem kell féltenünk, hiszen (i) a petrolkémia még sokáig fontos iparág lesz, hiszen sok-sok műanyagot használunk továbbra is; (ii) továbbra is tankolnunk kell valahol, azaz továbbra is lesznek töltőállomások. Ezért nem véletlen az, hogy a MOL az elmúlt években számos töltőállomást vásárolt a régióban. Ezen keresztül továbbra is, és még jó sokáig kapcsolatban lesznek az ügyfelekkel. Vagyis a hír miatt nem kell eladnunk a MOL részvényeket. Sőt, a MOL az élen jár az elektromos töltőállomások terjesztésében, hiszen annak ellenére, hogy ez még nincs igazán szabályozva, megindult a projekt, amely elektromos töltőpontokat hoz létre a MOL üzemanyagtöltő állomásokon. Annak idején hasonló érzés töltötte el e sorok íróját, amikor egy ködös őszi hajnalon, az akkori vezető újság, a Népszabadság már a „Világ proletárjai egyesüljetek!” szlogen nélkül jelent meg. Talán nem kell részleteznünk, hogy mi történt ezután, s milyen sebességgel.


S ha már történelmi pillanatoknál tartunk, a Dow Jones és a BUX is új csúcsra szaladt tegnap, s a többi vezető index (S&P500, Nasdaq és DAX) is csúcs közelben van. Azaz továbbra is tart a bika piac. A BUX elsősorban az OTP-nek köszönheti az új csúcsot. Így nem árt figyelni. Hiszen a korábbi csúcs (10.970 forint) elérése után jöhet egy korrekció, s így várhatóan a BUX indexben is. A DAX esetében egyre látványosabb, hogy a jó gyorsjelentések ellenére az árfolyam reakció általában negatív. Ilyen például a ma nagyszerű gyorsjelentést közzétevő Lufthansa esete, melynek üzemi eredménye 32 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi értékhez képest, mégis nagy eséssel nyitott a papír. Így a mai napon a BUX index esetében enyhe emelkedést, a DAX esetében pedig oldalazásra számítunk.

Profitrealizálás az AMD-ben

Ismét a Dow vezetésével emelkedtek az amerikai részvényindexek. A tegnapi kedvező piacnyitás előtti gyorsjelentéseknek köszönhetően 0,7%-os pluszban zárt az index, míg az S&P500 és a Nasdaq 0,2-0,2%-ot emelkedett.


Négy negyedév után először számolt be profitról az AMD negyedéves gyorsjelentésében, azonban ez sem volt elég a befektetőknek. A harmadik negyedévben 1,64 milliárd dolláros árbevételen 0,10 dollár egy részvényre jutó tisztított eredményt ért el a vállalat, felülmúlván az 1,51 dolláros árbevétel- és 0,08 dolláros egy részvényre jutó profitvárakozást. A befektetők a jelentést követően a vállalat hatékonysága miatt kezdtek el aggódni, ugyanis a harmadik negyedéves 35%-os bruttó marzs ugyan 4 százalékponttal meghaladja az egy évvel ezelőtti értéket, azonban a következő negyedévre stagnálást vár a mutatóban a vállalat. Ugyanez az Intel esetében 60%, az Nvidia esetében 58%. Emellett a vállalat vezérigazgatója, Lisa Su szerint a kriptodevizák bányászata által hajtott addicionális kereslet a vállalat processzorai iránt kezd visszafogottabb lenni, amire szintén negatívan reagáltak a befektetők. A jelentést követően 11%-ot estek a vállalat részvényei piaczárás után, ami profitrealizálásról árulkodik. 2016-ban közel négyszereződött a vállalat részvényeinek árfolyama.


Egy másik félvezetőgyártó, a Texas Instruments is közzétette negyedéves gyorsjelentését a tegnapi nap folyamán, amiben a várt feletti számokat közölt. A vállalat az egyik legrégebbi félvezetőgyártó cégek egyike, ipari gépekben és a gépjárműiparban használt félvezetőket gyárt. A vállalat pénzügyi igazgatója szerint ezeken a területeken továbbra is a gazdaságnál gyorsabb ütemben bővül a félvezetők iránti kereslet, így a következő negyedévre a piaci várakozások feletti előrejelzést közölt a vállalat. Ebből az látszik, hogy a félvezető szektor fundamentumai továbbra is kedvezőek, így ha lejjebb jönnek az árfolyamok a jelenlegi túlfeszített szintekről, érdemes lehet ismét vételi lehetőségeket keresni.


Megfelelt a várakozásoknak az AT&T harmadik negyedéves gyorsjelentése. A vállalat 39,7 milliárd dolláros árbevételen 0,74 dolláros egy részvényre jutó tisztított eredményt ért el. A mobilos előfizetők száma 117 ezerrel nőtt a negyedév során, ami megfelelt a várakozásoknak, ez azonban lassabb növekedési ütem, mint a fő riválisok esetében. Piaczárást követően 1%-os esést mutattak a részvények.


A Markit feldolgozóipari és szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexe is megverte az előzetes várakozásokat októberben az USA-ban. Az előzetes adatok szerint a feldolgozóipari index értéke 54,5 pont lett a várt 53,4 és az előző havi 53,1 pontot követően, ezzel pedig folytatódott a 2016 közepe óta tartó emelkedő trend. A szolgáltatóipari index 55,9 pont lett a várt 55,2 és az előző havi 55,3 ponttal szemben. Az adatok a további stabil gazdasági bővülés irányába mutatnak a tengerentúlon.

Megindult a profitrealizálás Japánban

Alapvetően emelkedés jellemezte az ázsiai piacokat. A Shanghai index 0,1%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot emelkedett, miközben Japánban beindult a profitrealizálás a hosszú emelkedést követően, így a Nikkei index 0,4%-ot csökkent. A Nikkei 16 napot emelkedett sorozatban mielőtt elindult a korrekció.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak, és az európaiak is alapvetően negatív képet mutattak ma reggel. A főbb indexek közül egyedül a CAC40 volt minimális pluszban.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben