Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megemeltük az OTP, csökkentettük az MTel célárunkat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. október 5.   09:34

Erste kommentár Ma reggeli elemzésünkben jelentősen, 12.200 forintra megemeltük az OTP-re vonatkozó célárunkat, amely jelentős felértékelődési potenciált jelent. Az ok, hogy a bank tisztított eredménye...

Erste kommentár

Ma reggeli elemzésünkben jelentősen, 12.200 forintra megemeltük az OTP-re vonatkozó célárunkat, amely jelentős felértékelődési potenciált jelent. Az ok, hogy a bank tisztított eredménye több mint 30 százalékkal magasabb lehet, mint korábban becsültük, 270-280 milliárd forint körül alakulhat az elkövetkező években. Ez az akvizícióknak (Splitska banka, Banca Romaneasca, Vojvodanska banka) és az erős organikus növekedésnek köszönhető (a hitelállomány 15-20 százalékkal növekedhet az elkövetkező években). Így a tőkearányos nyereség kiemelkedő maradhat, míg a cég értékeltsége, pl. 10-es előremutató P/E ráta, az egyik legalacsonyabb a régióban. Ráadásul a tőkeköltség is csökkent, a kockázatok és a hozamok csökkenésének köszönhetően.


A Magyar Telekom célárunkat 450 forintra csökkentettük, mivel Magyarország 2019-ben az elsők között lehet, amely elindítja, kiírja a koncessziót az 5G hálózatra a 700/2.100 MHz-es frekvenciákon. Ha a korábbi koncessziós árakat vesszük alapul, akkor ez jelentős addicionális költséggel járhat. Ugyanakkor 2021-ben viszont a 900/1.800 MHz-es koncessziókat kell megújítani. Itt kisebb költséggel számoltunk, de itt is előfordulhat a magas díj. Ha a kisebb költség marad, akkor a jelenlegi 25 forintos osztalék fenntartható, egyébként veszélybe kerülhet, ha a cég a 40 százalékos eladósodottság alatt akar maradni.


A DAX index ugyan új csúcsra szaladt, de ez inkább csak annak a kombinációnak köszönhető, hogy nem túlvett az index (+), miközben a korábbi csúcsot támadja, ahonnan az esetek magas százalékában korrekció szokott jönni. S szerintünk fog is jönni, de addig még hintázgathat az árfolyam a korábbi csúcs körül. Hangsúlyozzuk, hogy csak korrekcióra számítunk 12.680 vagy 12.480 körüli szintekig, s onnan további emelkedést várunk, hiszen a fundamentumok továbbra is jók. A BUX index küzd a 20-30 napos mozgóátlaggal. Remélhetőleg ma leküzdi, azaz enyhe emelkedést mutat a nap végére.

Újabb trükkös sokéves csúcs az ISM indexben

Tovább araszoltak felfelé a történelmi csúcsokról a vezető amerikai indexek. Az S&P500 és a Dow 0,1%-kal került feljebb, míg a Nasdaq stagnálást mutatott.


Az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser indexét követően a szolgáltatóipari index is több mint 10 éves, egészen pontosan 12 éves csúcsára ugrott szeptemberben. Az augusztusi 55,3 pontról 59,8 pontra emelkedett az index értéke a várt 55,5 ponttal szemben. A feldolgozóipari indexhez hasonlóan a beszállítók átlagos szállítási idejének növekedése okozta a nagymértékű megugrást az indexben, mely alindex 58 pontra ugrott az előző havi 50,5 pontot követően. Normális körülmények között a beszállítók szállítási idejének növekedése erős keresletre utal ezért pozitívan járul hozzá a főindex értékéhez. Ezúttal azonban a hurrikánok pusztítása okozott késlekedést a szállítási időkben, így az index sokéves csúcsa kicsit csalóka. Mindezek ellenére a többi alindex értékéből arra lehet következtetni, hogy továbbra is stabil a növekedés az amerikai szolgáltató szektorban.


15%-ot esett a Teva árfolyama a tegnapi kereskedés során azt követően, hogy az Amerikai Gyógyszerfelügyelet (FDA) jóváhagyta a vállalat Copaxone nevű slágertermékének első generikus változatát. Ennek pedig a nagy versenytárs Mylan örülhetett, amelynek részvényei 17%-ot emelkedtek a tegnapi kereskedésben. A Teva esetében már számítani lehetett arra, hogy hamarosan megjelennek a szklerózis multiplex kezelésére szolgáló slágertermék generikus változatai a piacon, így az árfolyamreakció kicsit túlzottnak tűnik. 2018-ra az elemzők már csak 2,6 milliárd dolláros árbevételt vártak a készítményből, a 2016-os 4,2 milliárd dollárt követően.

Unalomba fulladt az ázsiai kereskedés

Ma a shanghai tőzsde mellett a hongkongi is zárva tartott nemzeti ünnep miatt. Ez pedig rányomta a bélyegét a teljes ázsiai kereskedésre. A japán Nikkei index ugyan nyitva tartott, azonban iránymutatás hiányában csak oldalozott és zárásra sem mutatott érdemi elmozdulást.


A közvélemény-kutatások szerint az október 22-i előrehozott japán választásokon többséget szerezhet Shinzo Abe pártja.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Létszámleépítés és saját részvény vásárlás az MTel-nél

A Magyar Telekom közel 350 anyavállalati munkavállaló elbocsátásáról állapodott meg az érdekképviseletekkel. További kb. 160 fő a társasági projekt erőforrás igények csökkenésével távozik a cégtől. A végkielégítéssel kapcsolatos költségek megközelítőleg 2,8 milliárd forintot tesznek ki, melynek jelentős része 2017 IV. negyedévében kerül lekönyvelésre. 2018. január 1-től átlagosan 5%-os bérfejlesztésben részesülnek a társaság munkavállalói. A fenti intézkedések következtében 2017-hez képest 2018-ban várhatóan nem változnak a munkaerő költségek, ami mindenképpen pozitív.


A Magyar Telekom 2017. október 3-án 65.000 darab saját részvényt vásárolt 482 forintos átlagáron. A társaság a tranzakciót követően 1.582.199 darab saját részvénnyel rendelkezik.


 

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben