Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem változtatott a kamatemelési várakozásokon a Bézs könyv

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. szeptember 7.   08:44

Erste kommentár Ugyan lassú ütemben növekszik az amerikai gazdaság a Fed Bézs könyve szerint, s az autógyártóknál is lassulás látható, ennek ellenére a munkaerőpiaci feszültségeknek...

Erste kommentár

Ugyan lassú ütemben növekszik az amerikai gazdaság a Fed Bézs könyve szerint, s az autógyártóknál is lassulás látható, ennek ellenére a munkaerőpiaci feszültségeknek köszönhetően az infláció gyorsulására utaló jelek láthatók, a korábbi lanyhulás után. Mindezek eredőjeként nem változtak számottevően a kamatemelési várakozások. A piac továbbra is jövő júniusra árazza a következő 25 bázispontos emelést a jelenlegi 1,25 százalékos szintről. Habár az autógyártók számára negatívnak tekinthető a hír, mégsem reagáltak rá, hiszen egyrészt régóta látjuk ezt a lanyhulást, másrészt erre a gépjármű gyártók már korábban felhívták a figyelmet, ráadásul a Harvey hurrikán (trópusi vihar) félmillió gépkocsit rongált meg, amelyet hamarosan lecserélhetnek a tulajdonosok. Ez pedig adhat egy átmeneti lendületet az iparágnak.


Tegnap zárás után bejelentették a CECE index változásait, amelynek nyertese az Opus és az OTP. Az előbbi most kerül be, míg az OTP szabad közkézhányad faktora 0,7-ről, 0,8-ra növekszik. Ez hozhat egy enyhe keresletet (a napi forgalom 10-20 százaléka) a piacra az elkövetkező napokban. Az FHB vesztes, hiszen a felvásárlásnak köszönhetően jelentősen csökken a szabad közkézhányad faktora.


Megvan a MOL részvény aprózásnak a menetrendje, szeptember 26-tól már a darabolt részvényekkel kereskedhetünk. Ez újabb vevőket hozhat a részvény piacára.


Tegnap végre kitört a DAX index. Áttörte a lefelé ékelődés felső élét, és most kivételesen ott is maradt. A mai napon várhatóan megerősítésre kerül a mozgás, és a tegnapi akció remélhetőleg egy hosszabb emelkedés elejét jelenti. A BUX is jól tartotta magát. Elrugaszkodóban van a 20 napos mozgóátlagról, pedig az MACD alapján korrekciós fázisban van. Ez azt jelenti, hogy továbbra is erős az index. A mai napon itt is emelkedést várunk.

Átmeneti döntés született az amerikai adósságplafonról

Sikerült megtartaniuk a kezdeti kisebb pluszokat tegnap a vezető amerikai indexeknek és végül egységesen 0,3%-os emelkedéssel fejezték be a kereskedést.


Donald Trump megállapodott a demokratákkal az adósságplafon átmeneti megemelésével kapcsolatban. A költségvetési kiadások október első felében érték volna el a törvényben meghatározott adott gazdasági évi maximumot, az új egyezségnek köszönhetően ez most december közepére tolódhat. Az egyezség keretösszegén felül 15,25 milliárd dollárt különítettek el a Harvey hurrikán okozta károk helyreállítására. Steven Mnuchin pénzügyminiszter szerint ennél egy hosszabban tartó egyezséget is ki lehetett volna alkudni, azonban szerinte Donald Trump erre csak a katonai kiadások megemelése esetén bólintana rá.


A Wall Street Journal értesülései szerint valószínűtlen, hogy Donald Trump az ezidáig sokak által esélyesnek tartott Gary Cohn-t jelölné a Fed elnöki posztjára Janet Yellen februárban lejáró mandátumát követően. Ennek az lehet az oka, hogy Cohn korábban kritikával illette Trumpot a Charlottesville-i megnyilvánulása kapcsán.


Személyes okok miatt idő előtt, már október közepén távozik posztjáról a Fed alelnöke, Stanley Fischer. Fischer tipikusan a szigorúbb monetáris politikát támogató tagok egyike volt és ellenezte Donald Trump deregulációs törekvéseit az amerikai bankszektort illetően. Ezzel a Fed Igazgatótanácsának 7 helyéből 4 lesz hamarosan szabad, ami jó esélyt adhat Donald Trumpnak arra, hogy jobban érvényesíthesse nézeteit a jegybankon belül. Trump jelöltjeit az egyes posztokra egyébként a Szenátusnak is jóvá kell hagynia.


Érdekes konkrétumokat tartogatott a Fed tegnap megjelent Bézs könyve. Számos körzetben az autóipar elhúzódó lassulásától tartanak a gazdasági szereplők, míg a bankszektorban a verseny intenzitásának növekedése tapasztalható. A feldolgozó- és az építőiparban továbbra is szűkösen áll rendelkezésre szakképzett munkaerő. Általánosságban egy szerény, közepes gazdasági növekedésről számoltak be a megkérdezettek.


Kissé elmaradtak a várttól, de továbbra is igen pozitív képet festenek az egyes szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexek a tengerentúlon. A Markit indexe 56 pont lett az előző havi és a várt 56,9 ponttal szemben, míg az ISM indexe 55,3 pont lett az előző havi 53,9 és a várt 55,6 ponttal szemben augusztusban.

Kuroda maradhat a japán jegybank elnöke

Irány nélküli kereskedés jellemezte az ázsiai indexeket. A Nikkei 0,2%-ot emelkedett, a Hang Seng és a Shanghai index 0,2%-ot csökkent.


A Bloomberg felmérése szerint legvalószínűbb, hogy mandátumának áprilisi lejártát követően is a 72 éves Haruhiko Kuroda marad a japán jegybank elnöke. A második legvalószínűbb jelölt a jegybank jelenlegi alelnöke, Hiroshi Nakaso. A felmérés szerint az új vagy régi-új jegybankelnök kinevezéséig már nem várható jelentősebb monetáris politikai lépés.


Dél-Korea megerősítette rakéta védelmi pajzsát az Amerikából érkezett „Thaad„ rendszerrel. Az új intézkedésre a vasárnapi észak-koreai hidrogénbomba robbantás miatt került sor.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

A MOL részvény felaprózás lebonyolítási rendje

Az utolsó kereskedési nap, amikor még a régi, 1000 forintos névérték mellett forog a részvény: 2017. szeptember 25.


Az első kereskedési nap az új, 125 forintos névértékű részvényekkel: 2017. szeptember 26.


A társasági esemény értéknapja: 2017. szeptember 28.


A felaprózás automatikusan történik, a részvényeseknek nincs ezzel dolguk. A MOL ADR-jei és a varsói tőzsdén lévő részvényei is hasonló módon aprózódnak fel. A teljes részvényszám 819.424.824 darabra nő. A felaprózás nem hat a vállalat értékére, azonban pszichológiai okok miatt a lépés emelheti a részvényárat.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben