Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Harvey hurrikán és az USA finomítói szektor

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. szeptember 5.   17:37

A legfrissebb hírek szerint már „csak” 1,9 millió hordónyi napi finomítói kapacitás áll az USA-ban a Harvey hurrikán utóhatásaként, még két napja ez a mutató 4 millió hordó volt. Az érintett finomítói cégek egyelőre nem jelentettek jelentős károkat. A Harvey hatásaként az USA finomítói részvényei emelkedtek az elmúlt két hétben, főleg azok a cégek részvényei, melyek egységeit nem érintette a természeti katasztrófa.

 

A Harvey hurrikán hatásaként vasárnap esti állapot szerint az alábbi finomítók álltak:

USA ideiglenesen nem működő finomítói egységei

Társaság neve

Székhely

Kapacitás (kbpd)

ExxonMobil

Baytown

560,500

Valero

Corpus Christi

293,000

Citgo/PdVSA

Corpus Christi

157,500

Flint Hills

Corpus Christi

296,470

Magellan

Corpus Christi

50,000

Buckeye

Corpus Christi

50,000

Shell

Deer Park

340,000

Pasadena/Petrobras

Pasadena

112,229

Phillips 66

Sweeny

247,000

Valero

Three Rivers

89,000

Forrás: Forbes.com

Érdekes volt a reakció a részvénypiacon: ha a CRAK US ETF áralakulását nézzük, akkor az elmúlt egy hónap során áremelkedést láttunk. Mivel ez az ETF nem csak USA finomítókat tartalmaz, mellé tettük a Valero árfolyam alakulását is. A Valero – mely erősen érintett a hurrikán pusztításától és a legnagyobb amerikai független finomítással foglalkozó részvénytársaság - jelentősen emelkedni tudott az elmúlt hetek során.

A CRAK US ETF áralakulása,


 
Forrás: Bloomberg.com

A Valero Energy áralakulása

Forrás: Bloomberg.com

A hurrikánt megelőző időszakban volt egy enyhe félelem a piacon, viszont ezt követően az árfolyamok jobban emelkedtek. Lehet, hogy az USA finomítói szektora jobban jár a hurrikánnal? Esetleg az alacsonyabb olajár és a magas finomított termék ár okozta marzs emelkedés túlkompenzálja a finomítók újraindításának és a kiesett termelésnek a költségeit? Az mindenesetre érdekes, hogy az egyes finomítói és olajkereskedelemmel és szállítással foglalkozó cégek részvényei eltérően reagáltak:

Részvény neve

Részvény árfolyam alakulása augusztus 15. óta

Market kapitalizáció (USD milliárd)

Valero Energy

3.1%

30.56

Hollyfrontier

12.2%

5.76

Marathon Oil

4.6%

27.48

PBF Energy

15.6%

2.72

CVR Refining

26.6%

1.3

Phillips 66

0.9%

43.19

Andeavor

8.0%

16.04

Magellan MidStream Partners

3.1%

15..49

Buckeye Partners

-0.7%

8.07

Forrás: Bloomberg.com

A két kisebb finomítói cég, a CVR Refining és a PBF Energy emelkedése túlszárnyalta a piacot, mivel ez a két vállalat nem rendelkezik Texasban vagy Louisianában finomítókkal, így ők csak nyertek a természeti katasztrófával. (Csendben jegyzem meg, hogy az USA finomítói kapacitásainak 49%-a ebben a két államban van. NIMBY- not in my background, vagyis küldjük le a csúnya és szennyező egységeket az USA két legszegényebb államába, na persze olaj is van arra, amit lehet finomítani.)

Azonban olyan cégek, mint a Valero, a Hollyfrontier vagy az Andeavor is képes volt emelkedni az időszak során, mely társaságok eszközeit érintette a hurrikán. A Rita és a Katrina esetén egyébként két hónapig voltak magasabbak a finomítói árrések a megszokotthoz képest a becslések szerint – a Harvey ezt túlszárnyalhatja, mivel nagyobb területre csapott le és súlyosabb károkat okozhatott. A magasabb árrések valószínűleg bőven kompenzálják a szektort a kieső termeléssel és a károkkal szemben.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben