Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Eltört a 200 napos a Richterben

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. augusztus 9.   08:31

Erste kommentár Tegnap jelentős forgalommal törte át a Richter a 200 napos mozgóátlagot. Az ok a rubel elmúlt hónapokban látható gyengélkedése, amely mellesleg véget érőben van. Legalábbis a RUBHUF...

Erste kommentár

Tegnap jelentős forgalommal törte át a Richter a 200 napos mozgóátlagot. Az ok a rubel elmúlt hónapokban látható gyengélkedése, amely mellesleg véget érőben van. Legalábbis a RUBHUF keresztárfolyam a múlt héten egészen a 4,2-nél található támaszszintig esett, ahonnan emelkedés kezdődött. A jelenlegi negyedéves rubel árfolyam egyébként még mindig a 2016-os negyedéves átlagok felett van, ami alól csak a negyedik negyedéves átlag képez kivételt, de az eltérés ott is mintegy 20 fillér (ami a negyedéves adózás előtti eredményben 1 milliárd forintot jelent). Ez azt jelenti, hogy ha stabilizálódik az árfolyam a jelenlegi szinten, akkor is mintegy 10-20 fillérrel a 2016-os átlag fölött lehet az árfolyam, amely éves szinten 2-4 milliárd forint többletet jelent a cég adózás előtti profitjában 2016-hoz képest. S akkor még nem is beszéltük a cég természetes növekedéséről és az új gyógyszerek (pl. cariprazine) hatásáról. Egy durva számolás alapján (mit láthattak bele a piaci szereplők a rubel árfolyamba, és mit most) a differencia cirka 60 fillér lehet, ami „ceteris paribus” 600 forintot jelenthet a részvény értékében. Ennél jóval többet esett a részvény árfolyama. Azaz fundamentális oldalról nem látjuk indokoltnak a tegnapi akciót. Pláne annak fényében, hogy fordulhat, vagy legalábbis megállhat a dollár gyengülő trendje, stabilizálódik az olaj árfolyama és így erősödésnek indult a rubel is. Ugyanakkor technikailag a nagy forgalmú 200 napos mozgóátlag elesése negatív hír, ami előtt egy kicsit értetlenül állunk. Ilyenkor gondoljuk azt, hogy vagy mi nem tudunk valamit, vagy pedig a piac. Mindenesetre azt gondjuk, hogy ezeken az árszinteken érdemes csipegetni a részvényből, hiszen hosszabb távon a fundamentumok szoktak győzedelmeskedni. Technikailag az új támaszszint 6.150-6.200 körül van.


A mai napon csökkenésre számítunk a BUX és a DAX indexben is a kialakult negatív hangulatban, hiszen az észak-koreai - amerikai feszültség fokozódik. Ugyanakkor a dollár újabb erősödési hulláma, amelyet a várakozásoknál magasabb amerikai betöltetlen álláshelyek száma indukált, pozitív a DAX index részvényeire nézve.

A részvénypiac is megingott a kiéleződő amerikai és észak-koreai viszony miatt

Emelkedéssel kezdték a kereskedést az amerikai indexek, azonban Donald Trump Észak-Koreára vonatkozó fenyegetése eladási hullámot indított el a kereskedés utolsó óráiban. Ezzel mind az S&P500, mind a Dow lefordult a napközben elért új történelmi csúcsról. Az S&P500 0,24%-ot, a Dow 0,15%-ot, a Nasdaq pedig 0,21%-ot veszített értékéből.


Donald Trump tegnap komolyan megfenyegette Észak-Koreát. Trump azt nyilatkozta, hogy jobb, hogy ha az ország nem fenyegeti többet az Egyesült Államokat, mert olyan csapást mérnek rájuk, amit még nem látott a világ. Trump azok után nyilatkozta ezt, miután Észak-Korea azzal fenyegette meg az USA-t, hogy rakétákkal támadja meg a guami katonai bázist. A hírekre a kereskedés utolsó óráiban a vezető indexek 0,5%-ot veszítettek értékükből.


A Disney közzétette harmadik negyedéves gyorsjelentését, ám ezúttal nem a konkrét számok követelték a legtöbb figyelmet. A vállalat a várthoz közeli, 14,24 milliárd dolláros árbevételt ért el, míg az egy részvényre jutó tisztított profit szintén a várthoz közeli 1,58 dollár lett. A Disney eredményére továbbra is az ESPN gyenge teljesítménye gyakorol nyomást. Az igazán nagy szenzációt Bob Iger, a vállalat vezérigazgatójának Bloomberg interjúja szolgáltatta. Ebben bejelentette, hogy 2019-től megszűnik a Disney és a Netflix közti megállapodás, amely alapján a vállalat új filmjeit a Netflixen keresztül tette elérhetővé az online közönség számára. Ehelyett maga a Disney indít egy új online videó szolgáltatást, ezzel kizárván a Netflixet mint közvetítőt. A hírekre a Netflix árfolyama 3%-os, a Disney-é 4%-os esést mutatott piaczárást követően.


Éles kritikával illette Neel Kashkari, a Fed minneapolisi elnöke az amerikai vállalatokat. Szerinte, amíg az amerikai cégek azon panaszkodnak, hogy nem találnak megfelelően szakképzett munkaerőt, de közben nem emelnek a béreken, addig ezt csupán „nyafogásként” lehet értelmezni.

A kínai infláció miatt nem, de Észak-Korea miatt lehet aggódni

Nem tett jót az ázsiai piacoknak, hogy az eddigieknél is fenyegetőbbé vált Észak-Korea és Amerika viszonya. A Nikkei 1,4%-ot, a Hang Seng index 0,7%-ot, a Shanghai index 0,3%-ot csökkent a feszült hangulatban. A piacok továbbra sem a háború kitörésétől tartanak, de az elmúlt időszak emelkedését követően a hangulat romlásával a befektetők a profitrealizálás mellett döntöttek.


Júliusban elmaradt a várakozástól az infláció és a termelői árak emelkedése is Kínában. Az infláció a várt 1,5%-os stagnálás helyett 1,4%-ra mérséklődött, míg a termelői árindex 5,5%-on stagnált, miközben a várakozás az volt, hogy 5,6%-ra gyorsul a mutató. Az emelkedő nyersanyagárak (pl. szén, acél, cement) nem épültek be az árindexekbe.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben