Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A vártnál jobb eredmény a Richtertől

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. július 28.   08:43

Erste kommentár Ma hajnalban publikálta második negyedéves eredményét a Richter. Ugyan a 8,4 milliárd forintos nettó profit mintegy 52 százalékkal csökkent tavalyhoz képest,...

Erste kommentár

Ma hajnalban publikálta második negyedéves eredményét a Richter. Ugyan a 8,4 milliárd forintos nettó profit mintegy 52 százalékkal csökkent tavalyhoz képest, mégis közel 1 milliárddal jobb lett a piaci várakozásnál, ugyanis az üzemi eredmény hasonló értékkel haladta meg az elemzői várakozásokat. Az árbevétel dinamikusan, 17 százalékkal nőtt az orosz értékesítés erőteljes bővülésnek köszönhetően, miközben az EU-ban az Esmya és egyéb gyógyszer értékesítések is jól alakultak. Az amerikai cariprazine (Allergan) értékesítések is dinamikusan bővülnek. A 21,7 millió dollár első féléves royalty bevétel azt sugallja, hogy fél év alatt 120 millió dollár értékben adtak el a skizofrénia kezelésére szolgáló készítményből, s ezzel az év végéig elérhetőnek tűnik a 250 millió dolláros szint, ami azt jelenti, hogy a második év végére a csúcsév tervezett bevételének egynegyedét érheti el a gyógyszer értékesítés. Az Esmya is jól alakul, hiszen a félévi 44 millió eurós bevétel azt sugallja, hogy meg lehet a 90 millió euró bevétel év végéig, miközben az üzleti tervekben 80 millió szerepel. Egy szó, mint száz, az alapfolyamatok jók, kivéve a rubel gyengélkedése, amelynek köszönhetően a pénzügyi veszteség a kintlévőségek átértékelése miatt 8 milliárd forintra rúgott és ezért láthattuk a mintegy feleződő profitot a tavalyi második negyedévhez képest. A részvényárfolyam moderált pozitív reakciót mutathat a hírre a mai napon, de a rubel árfolyamának kellene fordulni egy, a részvényfolyamban bekövetkező stabilabb fordulathoz.


 


Tegnap csúnya mozgást láthattunk. A Nasdaq komolyabban visszatesztelte a múlt héten hagyott rést, sőt be is töltötte azt. Így a 6.344 és 6.362 pontok közti rés támasz szerepe megszűnt, az új, gyengébb szint a tegnapi mozgás alja, 6.318 pont környéke. Ez nem túl jó jel a folytatás tekintetében. A DAX tegnap nem viselkedett jól. Bármilyen eredményre (rossz, vegyes, jó) jöttek az eladók. Ez nem igazán jó viselkedés. Ma reggel a további csökkenés az úr, de technikai okokból még adunk egy esélyt neki. A rövidtávú dinamikus indikátorok alapján várunk valamiféle fordulatot napközben. Ugyanakkor nem árt az óvatosság. A BUX a 20 napos mozgóátlagról indult meg a tegnapi nap folyamán, ami jó viselkedés. Ma is viszonylag jó teljesítményt várunk tőle, vagyis a BUX index emelkedésére számítunk.

Elkezdődhet a mexikói fal építése

Csak a Dow tudott egy 0,4%-os emelkedést felmutatni a tegnapi kereskedésben, a többi amerikai részvényindex csökkent. Az S&P 0,1%-ot, a Nasdaq 0,6%-ot veszített értékéből.


Az amerikai képviselőház tegnap megszavazta a költségvetés kiadási oldalát. Ezek alapján a Trump adminisztráció 788 milliárd dollárt költhet el. Trump ígéreteihez híven növelik a katonai kiadásokat, csökkentik a tiszta energia programok támogatását és a költségvetés a mexikói fal építésének megkezdéséhez is biztosít forrásokat. A javaslatot 235:192 arányban szavazták meg a képviselők. A szenátus azonban valószínűleg nem fogja a jelenlegi formában aláírni a javaslatot.


A képviselőházat követően a szenátus is nagy többséggel fogadta el az új szankciókat Oroszország, Irán és Észak-Korea ellen. A törtvényt még az elnöknek is jóvá kell hagynia. A szankció az orosz energetikai szektort, a bankrendszer szereplőit és a fegyvergyártó cégeket érinti.


Újabb bizonyítékot kaptunk a félvezetőgyártók jó teljesítményére. Az Intel a második negyedévben 14,8 milliárd dolláros eredményt ért el, felülmúlva a 14,41 milliárdos várakozást. Az EPS 72 cent lett, felülmúlva az elemzői várakozások 69 centes maximumát is. A társaság egyúttal megemelte 2017-es eredményvárakozását is. Míg korábban 60 milliárdos árbevételt várt, most már 59,8-61,8 milliárd közöttire számít. EPS tekintetében pedig 3 dollárt tűzték ki célul. Mind az árbevételi, mind pedig az eredményvárakozás felülmúlja a piaci konszenzust. Az eredmény megjelenését követően a határidős kereskedésben 0,8%-os emelkedést mutatott a részvény.


Az Amazon harmadik negyedéves előrejelzése szerint operatív szinten akár 400 millió dolláros vesztesége is keletkezhet cégnek, ami negatív meglepetést jelent a piac számára, hiszen a társaság az elmúlt két évben nem zárt veszteséges negyedévet. A most zárult második negyedévben 37,96 milliárd dolláros árbevételt tudott felmutatni az Amazon, felülmúlva a 37,2 milliárd dolláros várakozást. Az egy részvényre jutó eredmény csak 40 cent lett, míg a várakozás 1,42 dollár volt. A gyengébb eredmény és a visszafogott várakozás oka, hogy a megnövekedett kereslet kiszolgálásához jelentős fejlesztéseket és beruházásokat kell a társaságnak végrehajtania, ami költségnövekedést okoz számára. A befektetőknek nem tetszett a költségek növekedése, a határidős kereskedésben 3%-ot csökkent a részvények árfolyama.


Ma második negyedéves GDP adat érkezik, a várakozás 2,7%-os növekedés. A tartós fogyasztási cikkek tegnap publikált növekedése jó előjel a mai GDP adatot megelőzően.

Gyorsjelentések miatt aggódnak Ázsiában

A főbb ázsiai részvényindexek csökkenést mutattak ma reggel. A Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot csökkent. A Shanghai index stagnálása már felülteljesítésnek számított a mai kereskedésben. Az indexek csökkenését elsősorban az ázsiai gyorsjelentésekkel kapcsolatos aggodalmak váltották ki.


A júniusi japán munkanélküliségi ráta mindössze 2,8% lett, miközben a várakozás 3,0% volt. A júniusi japán infláció 0,4%-os értéke megfelelt a piaci várakozásnak és a múlt havi értéknek is. A maginfláció 0,0% lett az előző hónaphoz hasonlóan. Itt a várakozás egy minimális defláció volt.


A japán kiskereskedelmi forgalom 2,1%-os év/év alapú növekedése elmaradt a várt 2,4%-tól.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel.

Jó II. negyedéves INA eredmény

Az INA jó második negyedévet ért el az idén, a CCS EBITDA eredménye több mint megduplázódott 896 millió kunára. A fő hajtóerő a kutatás-termelés üzletág volt, a divízió 748 millió kuna EBITDA-ról adott számot szemben az egy évvel ezelőtti 508 millió kunával. A finomítás-marketing ezzel szemben mindössze 34 millió kuna eredményt ért el EBITDA szinten, ami alatta van az egy évvel ezelőtti 73 millió kunának. A kutatás-termelés eredményét főleg a költségcsökkentés hajtotta, mivel a kitermelés volumene 3%-kal csökkent napi 38,1 ezer hordóegyenértékesre. A realizált szénhidrogén ár az irányadó szénhidrogén árak emelkedésének köszönhetően némileg nőtt, a tavalyi 36 dollárról 41 dollár/hordóegyenértékesre. Az INA eredményei kedvező hatással lehetnek a MOL számaira is, mivel alapvetően pozitív tendenciákról adott számot a horvát leányvállalat. Az INA finomítás-marketing üzletága továbbra is szenved, pedig a környezet az elmúlt évtizedhez képest most az egyik legjobb. A kutatás-termelés divízió ellensúlyozza ezt, bár az üzletág továbbra is nehezen viseli az alacsony olaj- és gázárakat. Az INA körüli háború továbbra is fennáll, mi az év második felére várjuk azt, hogy ismét leül tárgyalni a MOL és a horvát kormány.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben