Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Láncreakció a piacokon

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. július 18.   08:34

Erste kommentár Noha a részvénypiacok közvetlen módon már nem reagálnak érdemben az amerikai belpolitika felől érkező hírekre, a devizapiacokról nem mondható el ugyanez. A tegnapi amerikai hírekre, miszerint...

Erste kommentár

Noha a részvénypiacok közvetlen módon már nem reagálnak érdemben az amerikai belpolitika felől érkező hírekre, a devizapiacokról nem mondható el ugyanez. A tegnapi amerikai hírekre, miszerint továbbra sem élvez kellő támogatottságot a „Trumpcare”, beleadtak a dollárba, amire az EUR/USD kurzus 1,15 fölé emelkedett, míg az USD/JPY kurzus 112 közelébe ereszkedett vissza. Ez pedig a részvénypiacokat sem hagyja már érintetlenül, amire jó példa a német DAX index utóbbi időben látható gyengélkedése. Ezzel még nem ér véget a lánc, hiszen az arany árfolyamában is megmutatkozott a tegnapi események hatása. Mivel a nemesfémet dollárban jegyzik, ezért a dollárgyengülés felfele hajtja az arany árfolyamát, ráadásul piaci bizonytalanság esetén is kedvelt menekülőeszköz.

Mérföldkőhöz érkezett a Netflix

Stagnálással fejezték be a vezető amerikai indexek a tegnapi kereskedést, egyik index sem mutatott 0,5%-nál nagyobb elmozdulást.


Története során most először több Egyesült Államokon kívüli, mint azon belüli felhasználója van a Netflix-nek, derült ki a második negyedéves gyorsjelentésből. Összesen 5,2 millió új felhasználó csatlakozott az oldalhoz, ami a második negyedéveket tekintve új rekordnak számít, ráadásul az elemzők csupán 3,2 millió fő körüli bővülésre számítottak. Ezzel a Netflix elérte a bűvös 100 milliós határt. A vállalat árbevétele év/év alapon 32%-kal 2,79 milliárd dollárra emelkedett, míg az egy részvényre jutó tisztított profit 0,15 dollár lett. Mindkét mutató nagyjából megfelelt a várakozásoknak. A várakozásokat messze felülmúló felhasználószám bővülésre több mint 10%-ot emelkedett a részvény piaczárást követően.


Hiába tért vissza a héten ülésszünetéről az amerikai Szenátus, a republikánus párt továbbra sem képes megszavaztatni az új egészségbiztosítási törvényt. Amerikai idő szerint tegnap este további két szenátor jelezte, hogy nem hajlandó elfogadni az újbóli módosításon átesett javaslatot, így már 4 főre nőtt az ellentábor a saját párton belül. A sikeres szavazáshoz a republikánusok csak 3 ellenszavazót engedhetnek meg maguknak a saját táborukból, így folytatódhat a huzavona. Ezzel pedig a Trump adminisztráció egyre inkább elveszíti a hitelességét. Az amerikai határidők nem mutattak számottevő elmozdulást a hírekre, azonban a dollár ismét eladói nyomás alá került és az EUR/USD kurzus áttörte az 1,15-ös szintet.

Aggódnak a japán jegybanknál a túlzott eszközvásárlások miatt

Pesszimista volt a hangulat az ázsiai piacokon. A Nikkei 0,6%-ot, a Shanghai 0,3%-ot, a Hang Seng index 0,2%-ot csökkent.


A Bloomberg értesülései szerint a japán jegybankárok egy része aggódik a jegybank ETF vásárlási programja miatt. Ugyanakkor nem várható, hogy már a héten, a kamatdöntő ülésen változtatnának a programon.  A félelmek oka az, hogy a szabad közkézhányadhoz képest néha már túl nagy arányt tart a részvényekből a jegybank. Egyes becslések szerint a legnagyobb Nikkei komponens szabad közkézhányadának ¾-ét már a jegybank birtokolja.


Júniusban a vizsgált 70 kínai városból 60-ban emelkedtek az ingatlanárak, ami javulást jelent a májusi 56 városhoz képest. Ugyanakkor a csökkenés pont a legnagyobb városokban következett be. Például 2015 szeptembere óta először csökkentek az ingatlanárak Pekingben hó/hó alapon, miközben Shanghaiban tovább folytatódott a lejtmenet. A csökkenést elsősorban adminisztratív intézkedések okozták, melyek célja a z ingatlanpiac hűtése volt.


Hatalmasat erősödött az ausztrál dollár a főbb devizákkal szemben, miután az ausztrál jegybank becslése szerint a semleges kamatláb 2% környékén van, miközben a jegybank jelenlegi kamata csak 1,5%. Így elképzelhető, hogy belátható időn belül Ausztráliában is elkezdődnek a kamatemelések.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel.

Ismét saját részvényt vett az MTel

A Magyar Telekom tovább vásárolta saját részvényeit, ezúttal 84.155 darabot vett július 14-én 474 forintos átlagáron részvényjuttatási programjához. A társaság jelenleg 1.645.693 darab saját részvénnyel rendelkezik.

Kamatdöntő ülést tart ma az MNB

A várakozások szerint maradhat a 0.9%-os alapkamat.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben