Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Meddig nőhet Líbia kőolajtermelése?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. június 20.   16:17

Az olajpiac egyik legfontosabb fejleménye az elmúlt hetekben a líbiai kőolajtermelés növekedése volt. Az ország a hírek szerint jelenleg 900 ezer hordó/nap olajat hoz felszínre, ami még mindig elmaradt Kaddhafi rezsim alatt kibányászott napi 1,6 millió hordó/nap szinttől. A kitermelés nem valószínű, hogy rövidtávon jelentősen tovább emelkedhet – ehhez vissza kelleni engedni az országba a külföldi munkásokat és rendezni kell az egyéb viszonyokat, például a mezők gázellátását. Ehhez a biztonsági helyzet további javulása szükséges. További kérdés, hogy mikor lép fel az OPEC, mivel a tagok, élükön Szaúd-Arábiával, egyre elégedetlenebbek a líbiai termelésfelfutással.

Líbia olajtermelésének alakulása 2010 januárjától 2014 novemberéig (millió hordó/nap)Forrás: EIA

Líbia olajtermelése jelentősen ingadozott az arab tavaszt követően, ami elsöpörte Kaddhafi elnök rezsimjét 2011 év elején. Az olajtermelés 2014-ig a polgárháborús helyzettel változott, majd az elmúlt két évben 0,5-0,7 millió hordó/nap szinten ingadozott. Idén májusban a két legnagyobb szembenálló fél, Fayez al-Sarraj elnök és a keleti tartományokat ellenőrzése alatt tartó Haftar kalifa között megegyezés született egy tűzszünetről és egy későbbi választásról. Ez lehetőséget adott a termelés növelésére, mivel lehetővé vált, hogy az ország belsejében lévő mezők olaja eljusson a két tengeri olaj kikötőbe, Ras Lanuf-ba és Es Sider-be. Azóta emelkedni tudott az olajtermelés és a legfrissebb hírek szerint az ország már 900 ezer hordó/nap termelést ért el, ami kismértékben tovább nőhet két Wintershall által működtetett mező bekapcsolásával és az El Sharara mező további felfuttatásával.

Líbia olaj térképe
Forrás: http://avb.s-oman.net/showthread.php?t=1434601

A líbiai olajtermelés azonban ennél tovább gyorsan nem nőhet. Ehhez szükséges a biztonsági helyzet további javulása. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a külföldi szakemberek ismét eljussanak az olajmezőkre, illetve, hogy javuljon az infrastruktúra állapota. Az osztrák OMV kiemelte például, hogy a mezők gázellátása fontos lenne a termelés felfutatásához, mivel ez a gáz visszasajtolása nélkül nem tudják a korábbi termelési szinteket elérni. Ami viszont könnyíti a helyzetet, hogy a Kadhafi alatt kidolgozott elvonási rendszer továbbra is életbe van, így gyakorlatilag a helyi hatóságok és a kitermelést lebonyolító nemzetközi olajcégek között ilyen téren nincs vita.

A líbiai termelés bővüléséhez az OPEC-nek is lesz előbb-utóbb szava. Bár a legutóbbi OPEC megállapodás szabad kezet adott Líbiának, tehát az ország annyit termel, amennyit csak képest, a mostani helyzet egyre jobban aggasztja Szaúd-Arábiát. Az OPEC 1,2 millió hordó/nap vágásából Nigéria és Líbia már 6-800 ezer hordót visszavett ugyanis, így hiába hozott jelentős áldozatot a vezető szaúdi rezsim, ha közben a piac egyensúly alig javul. Ezért az 1 millió hordó/nap fölé való emeléshez szerintem az OPEC jóváhagyása is szükséges, ha a biztonsági helyzet javul az arab országban.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben