Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Szaúd-Arábia új stratégiája: nem exportálunk az USA-ba

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. május 31.   09:29

Szaúd-Arábia új stratégiai lépésbe kezdett: drasztikusan csökkenti az USA-ba irányuló exportot. Ennek a lépésnek a nyomán felgyorsulhat az USA nyersolaj készletcsökkenése, legalább is az arab ország várakozásai szerint.

Az amerikai statisztika a világ leggyorsabb és leghatékonyabb statisztikai rendszere, az olajiparra is nagy hatással van. Amíg ugyanis az OECD országok statisztikái havi alapúak és jellemzően hónapokat késnek, az OPEC országok pedig teljesen megbízhatatlanok, az amerikai EIA hetente ad statisztikai adatokat az USA nyersolaj termeléséről, a készletek nagyságáról, a finomítói aktivitásról és az importról. Ezt az adatsort figyeli leginkább a piac a gyorsasága és a pontossága miatt.

Az OPEC egyik fő problémája, hogy az USA nyersolaj készletei nem adnak reális képet a világban zajló eseményekről. Amíg ugyanis a feltételezések szerint a tankerekben és az OPEC tagállamokban lévő nyersolaj készletekben valóban csökkenés volt az OPEC hathavi termeléscsökkentése révén, addig az OECD országokban és különösen az Egyesült Államok nyersolaj tartékaiban nem volt jelentős változás főleg a növekvő saját termelésnek és az importnak köszönhetően. Tehát valójában hat az OPEC politikája, és megtörténik a globális kiigazítás, csak ez a folyamat nem látható az USA statisztikáiban.

 

USA nyersolaj készleteinek változása (millió hordó)
Forrás: oilprice.com, EIA

Fontos kiemelni, hogy egy tanker 35-55 nap alatt ér az Arab-Öbölből a Mexikói-Öböl térségébe, ami azt jelenti, hogy az idén január-márciusi magas USA import még a tavaly november-decemberi rekord OPEC termelésből származik. Az USA nyersolaj készletei egyébként április közepéig emelkedtek köszönhetően a rekord gyorsasággal növekvő USA nyersolaj termelésnek és az arab importnak. Az OPEC termelők még az első negyedév során is magasan tartották az exportot a csökkenő termelés ellenére, mivel a készleteik is magasan voltak, a bevételekre pedig szükség volt. Az OPEC részben saját magának köszönhette, hogy a piac elveszítette a hitét a termeléscsökkentésben és a kartell megállapodásban.

A szaúdi vezetés most azonban taktikát vált. Khalid Al-Falih energetikai miniszter szerint az arab ország jelentősen csökkenteni szeretné az Egyesült Államok felé történő exportot mostantól. Idén Szaúd-Arábia 1,23 millió hordót exportált az USA-ba naponta. Ezt most 1 millió hordó alá akarják csökkenteni, ami évek óta a legalacsonyabb érték. Szaúd-Arábia az OPEC megállapodás miatti kisebb termelés és a nyári nagyobb fogyasztás miatt (a legmelegebb nyári napokon 1 millió hordó/nap a szaúdi saját fogyasztás nyersolajból) egyébként is piacot veszít, mivel kisebb mennyiséget exportál. A szaúdiak szerint érdemesebb megtartani a pozíciókat a gyorsan növekvő ázsiai piacokon, míg az érett amerikai területen.

A kérdés, hogy egy globális versenyben érvényesülhet-e a szaúdi stratégia és vajon milyen mértékben esik az USA importja. Ha más versenyző beáll ebbe a piacba, akkor a szaúdi kísérlet eredménytelen lesz. Véleményem szerint fel fog gyorsulni a készletek apadása a mostani OPEC döntés nyomán, ami már most látható az USA statisztikákban is. Az Egyesült Államok készletei hetedik hete esnek. Ha ezt a trend folytatódik – a szaúdi exporttal vagy anélkül – az megfelelő alapot fog adni az árak emelkedésének. A harmadik negyedév egyébként is a legerősebb keresleti oldalról, amit a mostani gyors globális növekedés még alá is támaszt.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben