Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Soha nem látott magasságban az IFO index

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. május 24.   08:32

Erste kommentár Tegnap tették közzé a májusi üzleti hangulat indexet (IFO), amely a 114,6 pontos értékével soha nem látott szintre emelkedett. Ezzel kicsit megelőzte a 2010-ben 114,4 pontnál látott korábbi csúcsot....

Erste kommentár

Tegnap tették közzé a májusi üzleti hangulat indexet (IFO), amely a 114,6 pontos értékével soha nem látott szintre emelkedett. Ezzel kicsit megelőzte a 2010-ben 114,4 pontnál látott korábbi csúcsot. Az indexet 7000 német vállalat bevonásával számolják, s így a reálgazdasági folyamatokról ad egy elég releváns képet. Ez pedig fontos a piacok hosszabbtávú teljesítményével kapcsolatban, hiszen azt sugallja, hogy a fundamentális alapok rendben vannak. Persze ne feledjük, hogy a tőzsde sok esetben előbb reagálja le gazdasági mozgásokat. Szerintünk ebben az esetben sincs másképp. Így a piac a saját útját járja. A jó adatra ugyan megvették a piacokat, de aztán mégis a technikai kép sugallta korrekciós mozgás maradt az úr, s így csak kis pluszban tudott zárni a DAX index.


A mai napon a DAX index esetében oldalazásra, kismértékű csökkenésre számítunk. A BUX indexben is hasonló lehet a mozgás, hiszen itt is egyre inkább közeledni látszik egy korrekciós fázis.

Mást mutat az amerikai ipar jelene és jövője

Alábbhagyott a lendület a vezető amerikai indexben azt követően, hogy a tegnapi nap folyamán ismét megközelítették történelmi csúcsaikat. Mindhárom vezető index egy 0,3%-os sávban mozgott csupán a tegnapi kereskedés során, az S&P500 és a Dow 0,2%-ot, a Nasdaq 0,1%-ot emelkedett.


A pozitív európai beszerzési menedzser indexeket követően az amerikai adatok vegyes képet mutattak a gazdaságban végbemenő folyamatokkal kapcsolatban. A Markit előzetes májusi indexe a feldolgozóiparra 52,5 pontra csökkent az előző havi 52,8 pontot követően, míg a várakozások 53-as értéket mutattak. A szolgáltatóipari index már pozitívabb képet festette és 54 pontra ugrott a várt 53,3-mal szemben. A feldolgozóipari index gyengébb teljesítménye azért érdekes, mert az ipari termelés alakulása az USA-ban szép emelkedő trendet mutatott az utóbbi hónapokban, így lehet, hogy ennek változását vetíti előre.


Újabb vártnál gyengébb lakáspiaci adat érkezett a tengerentúlról. Ezúttal az újlakás értékesítések okoztak negatív meglepetést, azt követően, hogy áprilisban 11,4%-kal estek vissza az előző hónaphoz képest. Ez évesítve összesen 569 ezer eladott új lakás jelent, míg a várakozás 610 ezer volt. Fontos azonban megjegyezni, hogy az előző havi adat közel 10 éves rekordot jelentett, így nem volt váratlan a visszaesés.


A vártnál gyengébb lett a richmondi Fed feldolgozóipari indexe májusban. Az elemzők az előző havi 20-as értéket követően 15 pontos értéket vártak, azonban ezúttal csupán 1 pontra futotta.


Megerősítette a piaci várakozásokat egy júniusi kamatemelést illetően a philadelphiai Fed elnöke, Patrick Harker azt követően, hogy „határozottan lehetségesnek” aposztrofálta azt. A Fed mérlegének leépítéséről azt mondta, hogy az idei év második felében veheti kezdetét, és nem fogja érdemben befolyásolni a tőkepiacokat.


4 milliárd dolláros részesedést szerezhetett a japán Softbank az Nvidia-ban, az ügyhöz közel álló források szerint. Ezzel a vállalat a negyedik legnagyobb tulajdonos lenne a cégben, és a részvények 4,9%-át birtokolná, amit még pont nem kell kötelező jelleggel bejelenteni.


A vártnak megfelelő költségvetési tervezetet nyújtott be Donald Trump. Főként a rászorulóknak nyújtott kedvezmények visszavágásával 10 év alatt egyensúlyba hozná az amerikai költségvetést, míg a védelmi kiadásokra az eddiginél is nagyobb hangsúlyt helyezne. A tervezet több pontja saját pártján belül is nagyban vitatott, így minden bizonnyal még több módosításon áteshet.

A Moody’s leminősítette Kínát

Az ázsiai piacok pozitív hangulatát csak a Moody’s döntése rontotta el. A Nikkei 0,5%-ot emelkedett, a Hang Seng 0,1%-ot, a Shanghai index pedig 0,6%-ot csökkent.


A Moody’s Kína hitelminősítését a korábbi Aa3 besorolásról A1 besorolásra rontotta. A hitelminősítő egyúttal a korábbi negatív kilátást semlegesre változtatta. A Moody’s 1989 óta először rontotta Kína adósság besorolását, de az, hogy 2016 márciusában a kilátást negatívra rontották, már intő jel volt. A leminősítés fő oka a növekvő eladósodottság (állami és privát is) és a lassuló gazdasági növekedés együttese.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX mínuszban volt.

Tovább vette saját részvényeit a Magyar Telekom

A Magyar Telekom 2017. május 22-én további 60.426 darab saját részvényt vásárolt 467 forintos átlagáron. A részvényeket az ösztönzési rendszer keretében használják majd fel. A tranzakciót követően a társaság tulajdonában 1.491.051 darab Magyar Telekom részvény van.

Maradt a 0,9%-os alapkamat

Az MNB tegnapi kamatdöntő ülésén a vártnak megfelelően nem nyúltak az alapkamathoz.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben