Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Trump-félelem uralja a piacokat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. május 18.   08:32

Erste kommentár Politikai bohózat ami zajlik, és kezd elválni az ocsú a búzától. A Trump körüli politikai aggodalmak kihathatnak a tervezett gazdasági reformokra, amelyek eddig hajtották a piacokat. S mivel a...

Erste kommentár

Politikai bohózat ami zajlik, és kezd elválni az ocsú a búzától. A Trump körüli politikai aggodalmak kihathatnak a tervezett gazdasági reformokra, amelyek eddig hajtották a piacokat. S mivel a részvények emelkedése már sok mindent beárazott előre, ezért a piacok érzékenyen reagáltak a hírekre. Ugyanakkor a gazdaság amúgy is egyre jobban teljesít az elmúlt hetek adatai alapján, azaz a valóságban elkezdett beteljesülni, amit az emelkedő indexek jósoltak. Így úgy is fel lehet fogni az esést, amely jelentős, de nem kiugró, hogy vegyél a pletykára (lásd első negyedéves jó teljesítmények) s realizálj a hírre. Az is igaz, hogy az erős első negyedév után amúgy is gyengébb növekedést vár a piac az elkövetkező negyedévekben. Mindeközben erősödik a német-francia tengely, míg Angliában szintén bohózat zajlik, azzal, hogy Theresa May nem kíván részt venni a miniszterelnök-jelöltek vitáján ma este. Mindezt egy olyan parlamenti választás hajnalán, amit ő kezdeményezett!


Ugyan politikai indíttatású az esés, de nem szabad félvállról venni. Szép emelkedést láthattunk az elmúlt hetekben, s a korrekciót a technikai indikátorok is jelzik. Így akár tovább, hónapokig is eltarthat a bizonytalan mozgás. A mai napon a tegnapi nagy esés ellenére sem várunk nagy visszapattanást a DAX indexben. Relatíve szűk lehet a mozgás, amely akár a pozitív tartományú zárást is elhozhatja. A BUX index esetében, amelyet az OTP húzott a felminősítések hatására, kismértékű csökkenést várunk.

Megütötték az amerikai piacokat

2016. szeptember 9-e óta nem látott esést volt tapasztalható a vezető amerikai indexben a tegnapi nap folyamán, azt követően, hogy a belpolitikai bizonytalanságok hatására sok befektető a profitrealizálás mellett döntött. Az S&P500 1,82%-ot, a Dow 1,78%-ot, a Nasdaq pedig 2,57%-ot veszített értékéből.


Az esést a Trump rally alatt kiemelkedően szereplő szektorok vezették, ugyanis a piac attól kezdett el félni, hogy a jelenlegi kormány nem lesz képes véghezvinni a beharangozott reformokat. Az S&P500 pénzügyi vállalatokat tömörítő szektorindexe több mint 3%-ot, az ipari szektor több mint 2%-ot esett a tegnapi kereskedés folyamán.


Megfelelt a várakozásoknak a Cisco Systems harmadik negyedéves gyorsjelentése, azonban a következő negyedévre csalódást keltő várakozásokat fogalmazott meg. A vállalat a vártnak megfelelő 11,9 milliárd dolláros árbevételről és 0,6 dolláros egy részvényre jutó tisztított profitról számolt be. A következő negyedévre a vállalat év/év alapon az árbevétel 4-6% közötti visszaesését várja, míg az elemzők csak 1%-os csökkenést vártak. A hírekre közel 8%-ot estek a vállalat részvényei piaczárást követően.

Nagyot nőtt a japán gazdaság az első negyedévben

Ázsiában a pesszimizmus uralkodott. A Nikkei 1,4%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot, a Shanghai index 0,5%-ot csökkent.


A japán GDP az évesített negyedéves növekedés alapján 2,2%-kal bővült az első negyedévben, bőven felülmúlva az 1,7%-os várakozást. Közben a GDP deflátor (az infláció egy lehetséges mérési mértéke) -0,8% lett, ami nagyjából megfelelt a -0,7%-os várakozásnak. A GDP már sorozatban az 5. negyedévben bővült, ami a leghosszabb sorozat az elmúlt évtizedben. Elsősorban az üzleti beruházások okoztak pozitív meglepetést.


Lassult az ingatlanárak emelkedése Kínában a bevezetett intézkedések hatására. Áprilisban a vizsgált 70 városból csak 58-ban emelkedtek tovább az árak, míg márciusban még 62 városban regisztráltak áremelkedést.


Egyszerűsíti eszköztárát a kínai jegybank. Mostantól az 1 hetes és a 12 hónapos repó műveletekre fognak koncentrálni. Eddig sokkal több eszközt használtak, mely adott esetben ellentmondásos üzeneteket küldhetett a piac felé.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív, az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Tovább vette a saját részvényeket a Magyar Telekom

A Magyar Telekom 2017. május 16-án további 270.000 darab saját részvényt vásárolt 466 forintos átlagáron. A részvényeket az ösztönzési rendszer keretében használják majd fel. A tranzakciót követően a társaság tulajdonában 580.625 darab Magyar Telekom részvény van.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben