Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Lítium technológia: jelentős fejlesztések várhatóak a jövőben

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. április 19.   11:38

A világ egyre gyorsabb ütemben keresi az elektromos áram tárolásának hatékonyabb módjait. A lítium-ion jelenti a fejlesztés fő irányát. Meglepő, hogy ebben a technológiában is rejlenek tartalékok. Túl szép, hogy igaz legyen?

Az első lítium-ion akkumulátor kifejlesztője, a 94(!) éves John Goodenough a texasi Austinban található University of Texas professzora és fejlesztői csapata két hónapja publikálta a legújabb akkumulátor megoldását. Az lítium alapú akkumulátor szilárd állapotú cellákból áll és megoldani látszik a hagyományos lítium ion legfőbb problémáit, mint a túlmelegedés és rövidzárlat, amit a lítium kristályosodása okoz túl hirtelen töltés esetén. És ez csak kezdet. Goodenough professzor szerint az új megoldás hosszabb élettartamú lesz (1.200 feltöltés), 3-4-szer nagyobb energiasűrűséget lehet vele elérni és feltölteni is gyorsabb lesz, akár percek is elegendőek ehhez. Emellett az akkumulátor kevésbé lesz érzékeny a külső hőmérsékletre, mivel akár -20 fokon, akár plusz 60 fok mellett is hasonló hatásfokkal működtethető.

Az egyértelmű, hogy az autóipar számára ennél ideálisabb megoldás nem igazán létezhet, ha tisztán elektromos autót szeretnénk kreálni. Ráadásul az, hogy nem kristályosodik az erőforrás, jelentősen hozzájárul a hosszabb élettartamhoz, ami a mai elektromos járművek egyik rákfenéje.

A fejlesztések nemcsak ebbe az irányba haladnak. A tudósok hasonló üvegszerkezetű nátriummal is kísérleteznek. Ennek nagy előnye, hogy sokkal nagyobb mennyiségben van jelen a természetben, mint a lítium és akár tengervízből is előállítható. Ezt a fejlesztés Goodenough csapatával kooperálva és Maria Helena Braga nevű hölgy vezeti. Egy harmadik csapat, akik főleg katonai célokra fejlesztenek, az American Lithium Energy a meglévő lítium-ion technológiát kívánja biztonságosabbá tenni. A hadsereg ugyanis csak akkor vált szívesen elektromos járművekre, ha azok nem gyulladnak fel rövidzárlat vagy baleset esetén.

A lítium akkumulátorok költségcsökkenése
Forrás: Bloomberg New Energy Finance, Tesla, Oilprice.com

Az akkumulátor technológiát nehéz egyelőre pénzügyi befektetőknek megjátszani. Három olyan ETF van, mely szóba jöhet. Az egyik a First Trust Nasdaq Clean Edge Smart Grid Infrastructure Index Fund (Bloomberg: GRID US), mely olyan részvényeket tartalmaz (szám szerint 32-t), melyek az okos elektromos hálózatokba, mérésbe és tárolásba fektet. Ezek a cégek mind kellenek az ún. okos elektromos hálózatok működtetéséhez. Az ETF egyaránt tartalmaz nagy és kiskapitalizációjú részvényeket.

A Global X Lithium ETF (Bloomberg: LIT US) elsősorban lítium kitermelő vállalatokba és lítium akkumulátort gyártó cégekbe fektet. Az ETF-ben 20 részvény van szerte a világból. Az ETF-ről már korábban is írtam.

A cikkben említett ETF-ek elérhetőek az Erste Trader kereskedési rendszerben!


A First Trust Nasdaq Clean Edge Green Energy Index Fund (Bloomberg: QCLN US) elsősorban bioüzemanyagok vállalatokba és fotovoltatikus cégekbe fektet. Az alap részvényeinek 87,8%-a az Egyesült Államokban jegyzett, főleg kis és közepes kapitalizációjú cégek, a két legnagyobb súlyú papír a Linear Technologies (LLTC US) és a First Solar (FSLR US) 8,6% és 8,5%-os részesedéssel.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben