Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Hogyan építhet le a Fed?

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINI2017. április 6.   15:05

A márciusi Fed jegyzőkönyv nagy újdonsága az volt, hogy a jegybankárok elkezdték megvitatni az eszközvásárlási program kivezetésének lehetőségeit. A piaci konszenzus eddig arra számított, hogy az újrabefektetés leállítására csak 2018...

A márciusi Fed jegyzőkönyv nagy újdonsága az volt, hogy a jegybankárok elkezdték megvitatni az eszközvásárlási program kivezetésének lehetőségeit. A piaci konszenzus eddig arra számított, hogy az újrabefektetés leállítására csak 2018 közepén kerül sor, ezzel szemben úgy tűnik, hogy mégis idén nekivághat a jegybank, bár pár elemzőház már eddig is felvetette, hogy 2017 végén elkezdődhet az újrabefektetések visszafogása.

A pénzügyi válság kezelésének érdekében összesen 3 eszközvásárlási programmal közel 4,5 milliárd dollárra növelte a mérlegfőösszeget a Fed. Vagyis gyakorlatilag megnégyszerezte azt, ahogy az a lenti grafikonon is látható.

Bár 2014 végén az eszközvásárlásokat leállította a Fed, azonban a lejáró eszközöket és a kamatokat is folyamatosan befekteti újra, ami miatt - elméletileg - ha csak minimális ütemben is, de növekedhetne a jegybank mérlegfőösszege, azonban a jegybank egyéb műveleteinek hatására a valóságban inkább stagnál a mérlegfőösszeg.

 

Forrás: Bloomberg, Erste

Azonban a mennyiségi lazítás kivonása a piacról rendkívül időigényes folyamat lesz. Ugyanis a Fed már korábban jelezte, hogy a mérlegében tartott eszközöket nem adja el, hanem azokat lejáratig megtartja. E mellett két ok is szól. Egyrészt nem akarja a piacot sokkolni a megjelenő hatalmas kínálattal, másrészt a Fed nem szenved el pénzügyi veszteséget, ha az eszközöket lejáratig tartja, ebben az esetben átértékelnie sem kell azokat.

A Fed 2016-os mérlege alapján pedig bőven vannak 10 év fölötti lejárattal rendelkező értékpapírok is a jegybank tulajdonában állnak. Vagyis a mérleg teljes leépülése könnyedén eltarthat akár 2030-on túl is, ahogy az a grafikonon látható is.

Forrás: Bloomberg, Erste

Ráadásul a jegybank valószínűleg rendkívül óvatos lesz, várakozásunk szerint a program leállítása is fokozatos lesz, vagyis az első szakaszban a lejáró eszközöket is még részben meg fogják újítani.

A Bloomberg számításai szerint 2018-ban 426, 2019-ben pedig 352 milliárd dollárnyi eszköz jár le, melyek nagy része amerikai állampapír. Ez havi szinten mintegy 35 milliárd dolláros mérlegszűkítést jelentene, ha teljes mértékben felhagyna az újrabefektetési programmal a Fed. Ezt azonban nem tartjuk reálisnak.

Az állami ügynökségek által kibocsátott értékpapírok (Fannie Mae és Freddie Mac kötvények) és MBS-ek, pedig kimondottan hosszú, több, mint 10 éves lejárattal rendelkeznek, így ezek még elméletileg sem futhatnak ki még hosszú ideig a Fed mérlegéből.

Ráadásul közben a lakosság látra szóló és lekötött betétállománya negyedévente cirka 150 milliárd dollárral növekszik, ami akár képes is lenne felszívni a Fed által nem megújított kötvénykínálatot.

Forrás: Bloomberg, Erste

Összességében egy rendkívül hosszú folyamatot tervez most elkezdeni a Fed. Várakozásunk szerint az első időszakban csak részlegesen hagy fel újrabefektetési politikájával, így egyelőre jelentős likviditásszűkülésre nem várunk.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben