Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

A fedezeti alapok nem annyira optimisták az olajárral kapcsolatban

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. április 4.   11:29

A fedezeti alapok a rekordmennyiségű vételi pozícióikat visszavették az olajból. Gyakorlatilag semleges pozíciót vettek fel az elmúlt hetekben. A tapasztalatom, hogy a túlságos egy oldalra állás ellen érdemes spekulálni, mivel nem marad erő, hogy a megjátszott irányba lendítse a piacot. Ilyen értelemben a mostani helyzet egy jó alap lehet egy újabb emelkedésre, különösen az erősödő kereslet és az OPEC termeléscsökkentésének fényében.

A fedezeti alapok jelentősen visszavették vételi pozícióikat az elmúlt hetekben. Az amerikai NYMEX-en megjelenő statisztikák szerint a február 21-i 951 millió hordó nettó vételi pozícióval szemben múlt pénteken (március 31.) már csak 642 millió hordó nettó vételi pozíció volt nyitva. Ez egy sokkal stabilabb állapotot jelent, azt is lehet mondani, hogy a további vételek likvidálása és a short pozíciók zárása közötti egyensúlyi helyzet van a piacon.

A pénzügyi befektetők nettó vételi pozícióinak alakulása
Forrás: Reuters@ John Kemp

A pénzügyi befektetők nettó vételi pozíciók változása a Brent és a WTI kőolaj határidős piacain
Forrás: Reuters@ John Kemp

A múlt héten is egyébként 41 millió hordóval csökkent a spekulánsok nettó vételi fogadásainak száma. November közepéhez képest egyébként 529 millió hordóval csökkent ez az érték. A piacon ennek megfelelően 3,7:1 az aránya jelenleg az emelkedésre és az esésre játszó befektetőknek. Tehát még mindig az utóbbiak vannak többen, de már nincs az a hurráoptimizmus, ami január-februárra jellemezte a piacot. A nagyfokú optimizmus vissza is ütött, hiszen amikor nem jöttek a várt készletcsökkentési adatok, az alapok zárásai 4-5 dollárral lejjebb vitték az olaj árfolyamát. Most azonban ennek nyoma sincs, így kiegyensúlyozottabb a piac, mint valaha.

A pénzügyi alapok nettó long és short pozícióinak aránya a Brentben és a WTI kőolaj határidős piacain
Forrás: Reuters@ John Kemp

Mivel továbbra is várom, hogy az Egyesült Államok nyersolaj készletekben elinduljon egyfajta csökkenés (a kínai, japán és a Karib térségben már csökkenést jeleztek a kereskedők a tartalékokban), a mostani helyzet egy jó alapja lehet egy nyár közepéig tartó emelkedésnek. Fontos kiemelni a múlt heti USA benzinkeresleti és készletadatokat, ami rácáfolt az elmúlt hónapok gyengébb számaira. Az olajkereslet tehát erős, a kínálat az OPEC-nek köszönhetően csökken – ez egy nagyon jó elegy egy erőteljesebb emelkedésnek. Nyilván nem fogunk az égig menni, de jók a kilátások, hogy keressenek ezen a befektetők.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben